Výlet do minulosti: jak ženy ke svým podprsenkám přišly

Pixabay
|
27. 06. 2021
|
Dneska to na sebe hodíme a zapneme úplně normálně. Víceméně ustálená forma dámského spodního prádla už nikoho příliš nezaskočí, pokud v ní není zabudovaná zbrusu nová moderní – chytrá – technologie. Ale jak to bylo v minulosti?

Podprsenka se ve své nynější podobě nezjevila jen tak zčistajasna. Prošla si svým vývojem. Vždyť v roce 2008, což je už téměř deset let, došlo při rekonstrukci jednoho tyrolského zámku k nálezu čtyř podprsenek, jejichž původ odborníci zasadili do období let 1440-1485. Dvě z těchto nalezených podprsenek sice vypadaly velmi podobně jako ty dnešní, ale je nad slunce jasné, že ne vždy bylo ženám tak úplně pohodlně, jako v současnosti může být.

Jak šel čas s podprsenkou

Jako první podprsenku můžeme chápat pruh látky omotávaný kolem ňader – to se praktikovalo už v Římské říši. Asi před 5 000 lety si takřka jistě zahalovaly speciální látkou ňadra příslušnice germánských kmenů. V 15. století přišel do módy hlavně korzet, který zpevňoval prsa, ale také opticky zeštíhloval pas (někdy až za cenu nepřiměřené bolesti).

Ve 20. letech 20. století frčely volné podprsenky, které ženám nevytvářely takřka žádné křivky, později docházelo k opačnému extrému. Ve 30. letech už se začínalo tohle prádélko podobat tomu dnešnímu. Hitem, který dnes většinou považujeme za dost otřesný, se v 50. a 60. letech staly špičaté podprsenky. K nim se mimochodem během devadesátek hrdě hlásila třeba Madonna.

V šedesátkách to mimochodem taky zásadně vřelo a při boji za práva žen dámy často podprsenky vůbec nenosily.

girl-254708_960_720.jpg

Jsme rády, že je máme, ale taky je rády sundáme.
Pixabay
Podprsenky jsou tu dlouho. Ale jaké byly trendy?

V 70. letech se začalo pořádně myslet i na ženské pohodlí při pohybu – došlo k výrobě prvních sportovních podprsenek, s nimiž se ženy nemusely starat výhradně o padající ramínka. Taky se začaly vyrábět podprsenky s efektem bradavek. Push-upka, která spatřila světlo světa během šedesátek, si získala oblibu až během 90. let.

Po roce 2000 nás překvapily neviditelné silikonové podprsenky, potom se objevily podprsenky reagující na teplotu těla, podle něhož se tvarovaly. Teď úplně nevíme, jestli se máme těšit, nebo bát toho, co přijde v budoucnu.

Plunge, push-upka… Jaké dnes nosíme kousky?

V současnosti je spousta druhů podprsenek, takže kromě správné velikosti si musíme umět vybrat i provedení a střih. Podle dosavadních výzkumů nosí až 80 % žen naprosto nevhodnou podprsenku. Pak to má nějak vypadat.

  • Podprsenka s kosticemi – podprsenka se všitými tvarovanými kosticemi (dříve z drátů, dnes spíš z plastů) vedenými podél spodní části prsů
  • Podprsenka bez kostic – ideální pro ženy s menšími prsy nebo mladé dívky
  • Vyztužená podprsenka – košíčky drží pevně tvar poprsí díky vyztužení několika vrstvami měkkého materiálu
  • Push-up – účelem této podprsenky je vizuálně zvětšit prsa o jedno až dvě čísla, spodní část vyztužených košíčků obsahuje vycpávky, díky nimž působí dekolt plnějším dojmem
  • Plunge podprsenka – podprsenka, která má velmi nízký střed a hodí se tak k hlubokým výstřihům
  • Bardotka – podprsenka s nízce střiženými košíčky s rovnou vrchní částí
  • Sportovní podprsenka – obvykle bez kostic, někdy bezešvá, fixuje prsa a eliminuje jejich pohyb

Docela dost zajímavých informací na jeden kousek prádla, ne?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články