Co všechno nevíš o svém psovi a jeho soukmenovcích? Možná se budeš divit

Bigstockphoto
|
25. 05. 2022
|
Máš doma čtyřnohého chlupatého miláčka, který tě nepřestává udivovat svou jedinečností? Možná o něm zdaleka nevíš všechno. Podívej se!

Pokud jsi hrdou majitelkou (a mazlitelkou) zlatého retrívra, asi jsi tušila, jen jsi byla na vážkách… Ale je to pravda. Tohle plemeno je absolutně nejoblíbenější na světě. Není divu. Je krásný, chytrý, vhodný k dětem, za nepříznivého počasí oceníš jeho skvělou podsadu, počítá se jeho přátelskost a snášenlivost s ostatními zvířaty.

#1 Psí čumáček je jedinečný

Takový čumáček, jaký má tvůj mazlík, nemá žádný jiný na světě! Jeho textura je jedinečná jako u člověka otisk prstu.

#2 Mají inteligenci dvouletých dětí

Určitě už tě mockrát napadlo, co tvému broučkovi vrtá hlavou a jak vlastně uvažuje. Inu, inteligencí se může srovnat se zdravým dvouletým dítětem.

#3 Vrtí ocasem? Dobře ho čti

Vrtění ocasem neznamená jenom radost. Tedy značí ji, když je ocásek nahoře a pes s ním mává široce ze strany na stranu. Pokud ale pes mává svěšeným ocasem, je nejistý, nervózní, možná se bojí. A co je nejhezčí? Když roztočí ocásek dokola! To znamená absolutní radost a nadšení. Možná k tomu dochází, když tě vítá doma. A to znamená jediné. Je šťastný, že jsi přišla!

#4 Nejstarší pes tu pobyl pěkně dlouho

Je to smutný osud pejsků, ale i nás lidí, že nás naši parťáci opouštějí po poměrně krátké době. Větší plemena se dožívají 10-12 let, ta menší třeba i 15 let. Úplně nejstarším psem na světě byl ovšem australský honácký pes Bluey, který se dožil neuvěřitelných 29 let. Zemřel v roce 1935.

#5 Alergici si nikdy neoddychnou

Ačkoli jsou některá plemena pro alergiky vhodnější než jiná, žádný pes není 100% hypoalergenní. Každé rase totiž odpadávají odumřelé částečky, které jsou tím, co alergiky dráždí, nicméně děje se to. Za nejlepší plemena pro alergiky obecně považujeme naháče, bišonky, knírače, pudlíky nebo maltézáčky.

bigstock-dog-looking-at-food-the-austr-270909655_0.jpg

Moderním plemenem je například australský ovčák.
Bigstockphoto
Psi si pamatují asi 150 slov, a dokonce dokážou být i škodolibí!

#6 Dlouhé psí kroky

Podivila ses někdy nad tím, jak se tvůj pes dokáže natáhnout vleže i za běhu? Je to tím, že jeho lopatky nejsou nijak spojené se zbytkem kostry a psi nemají klíční kosti.

#7 Plavání? Jak pro koho

Zatímco baseti plavat neumí a nejspíš se to nikdy nenaučí, novofoundlandské plemeno jen horko těžko dostaneš z vody, když ho do ní pustíš. Má dokonce na packách mezi polštářky plovací blány, aby se mu ve vodě líp pohybovalo.

#8 Jeden psí rok, sedm lidských? Vyvráceno

Psi sice stárnou mnohem rychleji než lidi, neplatí ale, že by se jim za jeden rok vždycky přičetlo sedm těch lidských. V prvních letech „lidské roky“ naskakují rychleji, pak se vývoj a stáří zpomalí.

#9 Zívání není jen únava

Zdá se ti, že je ten tvůj miláček stále unavený, protože zívá? Dívej se, v jakých situacích to dělá. Může to totiž být projev nejistoty a stresu. A taky se na něm můžeš přesvědčit, že zívání je nakažlivé – jakmile zívneš, je dost možné, že to po tobě zopakuje.

#10 Horký a suchý čumák nemusí být nemoc

Suchý a teplý čumák není důvod k okamžité panice. Jednoduše řečeno psí čumák může odrážet prostředí, v jakém se nachází. V chladnějším a vlhkém vzduchu bude mít čumáček správně „slizký“ a vlažný nebo studený, naopak v horku a suchém vzduchu bude mít čumák suchý a může ho mít i teplý.

Kolik věcí jsi o psech nevěděla a co ti na nich přijde nejzajímavější? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články