V souvislosti s jídlem je to občas dost prekérka. Vajíčka jednou ne a chraň tě ruka páně o nich třeba jen snít. A za pár let? Vajíčka v rozumné míře rozhodně ano, a ne aby tě napadlo je z jídelníčku vyřadit. Totéž máslo, sádlo, některé celozrnné produkty, káva i kokosový olej. I tyhle potraviny se postupem času z úplného propadliště vyškrábaly na stravovací výsluní.
Zajímavým držákem je v tomhle ohledu špalda. Její obliba se s námi táhne už pěknou řádku let a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měl přijít její sešup. A že ten už v minulosti za sebou taky má…
Historie a původ
Špalda, latinsky Triticum spelta, je starodávná obilnina, která má kořeny ve Středomoří a na Blízkém východě. Pěstuje se po celá staletí pro své výživné zrno a je to učiněná frajerka, když jde o drsné podmínky. I v těch naprosto nehostinných se totiž tomuhle původnímu nešlechtěnému druhu obilí, které se vyvinulo z jednozrnné pšenice, vede celkem dobře.
Tradičně byla špalda oblíbenou plodinou ve středověké Evropě. V moderní době ji pak vyhledávali a vyhledávají ti, kteří hledají zdravější alternativu ke klasické pšenici.
Hitlerův zákaz
Během 2. světové války se to zákazy, rozkazy, příkazy a nařízeními jen hemžilo. A právě jeden z takových striktních zákazů se dotknul i špaldy. Ne, nešlo o to, že by vyšinutému diktátorovi špaldová kaše nejela, a tak se prostě jednou ráno vzbudil s tím, že ji jen tak z plezíru zakáže.
Pochopitelně šlo o peníze, jak už to tak bývá. Špalda málo vynášela, a tak Adolf Hitler její pěstování zakázal ve prospěch modernějších obilnin, jako je třeba pšenice. Historické prameny uvádí ale i další důvod. Špalda byla spojována s lidovými tradicemi a historií, které nacistický režim odmítal.
Super výživová hodnota
Kdyby špalda byla výživově prázdná asi tak stejně jako playlist metalisty v souvislosti s romantickými slaďáky, nepsaly bychom o ní. Protože je tomu ale přesně naopak, má u nás své čestné místo. Vysloužila si ho nejen díky své jemně oříškové chuti, ale taky proto, že je na živiny úžasně bohatá.
Obsahuje všechno, co naše tělo potřebuje. A to včetně vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B, železa a hořčíku i estrogenů přírodního původu. Obsahuje taky vysoké množství antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům a chrání tělo před oxidačním stresem. Díky své vysoké nutriční hodnotě je špalda považována za superpotravinu, která přispívá k celkovému zdraví a vitalitě.
Ekologická zajímavost
Pěstování špaldy má menší ekologický dopad než pěstování tradiční pšenice. Že je držák v drsných podmínkách, kdy je schopna dobře růst v chudých půdách a přispívá tak k udržitelnosti zemědělství, už víme.
Ale tahle obilnina je všeobecně známá i svou odolností vůči chorobám a škůdcům. Takže pokud tipuješ, že vyžaduje méně pesticidů a chemikálií při pěstování, tipuješ dobře a máš to za zlatého bludišťáka.
shutterstock_1456230950.jpg
Zdravotní přínosy
Špalda má na vrubu spoustu zdravotních benefitů. Jedním z nich je ten, že je vhodná pro širokou škálu lidí, včetně těch, kteří trpí cukrovkou. Další zdravotní plusy jsou pak například:
- podpora zdravého trávení
- pozitivní vliv na zdraví srdce
- pomoc s udržováním stabilní hladiny cukru v krvi
- podpora imunitního systému
- snižování zánětu
- podpora zdraví a krásy kůže
- energie a výdrž
- boj proti ateroskleróze
- pomoc při hubnutí
- prevence vzniku žlučníkových kamenů
- blahodárný vliv při migrénách
Špalda v kuchyni
Ani v kuchyni není špalda žádným béčkem. Špaldová mouka zastane v pohodě to, co ta klasická, a můžeme ji použít i ve formě celého zrna. Pokud tě snad zajímá, a jakože rozhodně jo, co všechno se z ní dá vykouzlit, odpověď je nádherně jednoduchá. V kuchyni s ní dáš téměř všechno.
Buď ji prubneš jako samostatnou přílohu, nebo z ní připravíš pečivo, knedlíky, koláče, buchty, moučníky, zavářky, zeleninové a luštěninové karbanátky, špaldoto, tortilly, noky, cukroví, muffiny, perníky, lívance, medovníky, a dokonce i kávu.
shutterstock_236068555.jpg
Kočičí recept závěrem: meruňková buchta ze špaldové mouky
Když jsme tě namlsali, nemůžeme tě teď nechat bez receptu, samozřejmě. Sáhly jsme po nejjednodušším, který známe, a pokud miluješ meruňky, není co řešit.
Co potřebuješ: 200 g celozrnné špaldové mouky, 100 g hladké špaldové mouky, prášek do pečiva, 100 g moučkového cukru, špetku soli, 100 g másla, 2 vejce, 150 ml mléka a velkou plechovku meruněk
Jak na to?
- Snaž se vždycky začít tím, aby původně studené suroviny měly pokojovou teplotu.
- Až pak v míse smíchej obě mouky s práškem do pečiva, cukrem a se solí.
- V jiné misce si rozšlehej vejce a přidej k nim rozpuštěné máslo.
- Do směsi přidej i mléko a promíchej.
- Pak tohle všechno důkladně smíchej se sypkou směsí.
- Hustší těstíčko rozprostři do koláčové formy vystlané pečicím papírem a uhlaď stěrkou.
- Nakonec si na koláč naskládej kousky meruněk a peč ho dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Nebo ještě líp – podle zkušeností s troubou.
Jak jsi na tom se špaldou ty? Máš ji ráda, nebo jsi její kouzlo ještě neobjevila?
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- bylinkovo.cz/spalda/
- brealnavyziva.cz/co-je-spalda/
- bvarecha.pravda.sk/magazin/spalda-vas-zahreje-a-posilni/10160-clanok.html
- Špalda a ječmen ve zdravé kuchyni, Pavla Momčilová, 2003
- Obiloviny v lidské výživě, odborný kolektiv, 2015