Quinoa: starověký poklad v moderní výživě vhodný pro každého

Shutterstock
|
28. 05. 2024
|
Quinoa se stala neodmyslitelnou součástí zdravé stravy díky svým výjimečným výživovým hodnotám a všestrannosti v kuchyni. Kdo piluje své stravovací návyky, měl by si ji tak do kuchyně rozhodně pořídit.

Je to vlastně takový superhrdina na talíři. Tahle malá zrnka vypadají nenápadně, ale skrývají v sobě víc živin než celá lékárenská vitrína. Připrav se tak na to, že až ti prozradíme tajemství tohohle výživného zázraku, který si získal srdce nejen fitness nadšenců, ale i těch, kteří prostě milují dobré jídlo, poběžíš pro ni do obchodu tak rychle, že by ti poklonu vysmekl i Zátopek.

Historie plodiny

Chenopodium quinoa je starodávná plodina původem z oblasti And v Jižní Americe, konkrétně z dnešního Peru, Bolívie, Ekvádoru a Kolumbie. Tahe jedinečná rostlina s názvem merlík čilský, která ve skutečnosti patří mezi pseudoobiloviny, byla domestikována před víc než 5 000 let a tvořila základní složku ve stravě Inků. Ti ji nazývali zlatem Inků nebo taky matkou všech zrn.

Inkům sloužila quinoa nejen jako důležitý zdroj potravy, ale taky jako součást náboženských a kulturních rituálů. Při zvláštních ceremoniích byla semena quinoi často obětována bohům, což jasně vypovídá o jejím významu v tehdejší společnosti. Kromě toho byla quinoa ceněna pro svou schopnost růst v extrémních podmínkách od suchých oblastí až po vysoké nadmořské výšky s chladným podnebím, kde jiné křehotinky neměly pramalou šanci.

Po příchodu španělských dobyvatelů pak ale bylo pěstování quinoi potlačeno a nahrazeno evropskými plodinami, jako je pšenice a ječmen. Důvodem byly jak kulturní, tak ekonomické faktory. Čili jako vždycky – peníze až na prvním místě.

Španělé si chtěli přinést své vlastní plodiny a taky udupat symboly místních kultur, mezi které quinoa patřila. Naštěstí se v posledních desetiletích superplodina vrátila na výsluní a získává si oblibu po celém světě díky svým výjimečným nutričním hodnotám i lahodné oříškové chuti.

Supervýživová hodnota

Quinoa je považována za superpotravinu a nabízí širokou škálu živin, které jsou pro celkové zdraví nesmírně důležité. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což z ní dělá kompletní zdroj bílkovin. Vysoký obsah vlákniny pak podporuje zdravé trávení a může pomoct snižovat hladinu cholesterolu v krvi. A zapomenout nesmíme ani na vitamíny. I na ně je quinoa bohatá. Jde především o vitamíny skupiny B, vitamín E, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek.

shutterstock_380364796.jpg

Salát, ale i pudink. Quinoa je superhrdina, chutná a prospívá zdraví.
Shutterstock
Quinou připravíš naslano i nasladko. Jak je libo!

Quinoa a její zajímavosti

Quinoa si nezaslouží, aby jen tak ležela na talíři a strávník o jejích zajímavostech nic nevěděl. Pojďme letem světem na ně:

  • Quinoa je bezlepková, takže lidi s celiakií nebo intolerancí lepku můžou jásat.
  • Pyšní se až 120 odrůdami, ale nejběžnější je bílá, červená a černá quinoa. Každá z nich má trochu jinou chuť a texturu, přičemž bílá quinoa je nejjemnější, červená a černá pak mají pevnější strukturu a výraznější chuť.
  • Quinoa byla vybrána jako jedna z plodin, které by mohly být pěstovány ve vesmíru díky své výživové hodnotě a odolnosti. Její kompletní profil živin a schopnost růst v drsných podmínkách z ní pro vesmírné mise dělají ideální adeptku.
  • Klíčení zvyšuje její obsah živin a zlepšuje stravitelnost. Klíčená quinoa má taky jemnější chuť a hodí se do salátů a dalších pokrmů bez nutnosti vaření.
  • Když ji srovnáme s jinými obilovinami, vyžaduje míň vody a pesticidů. Její pěstování tak přispívá k udržitelnosti zemědělství.
  • Díky svým antioxidačním a hydratačním vlastnostem se začíná používat i v kosmetických výrobcích. Výtažky z quinoi se do pleťových krémů a šamponů přidávají pro zlepšení zdraví pokožky a vlasů.
  • V posledních letech se poptávka po quinoi výrazně zvýšila, což vedlo k rozšíření jejího pěstování i mimo Jižní Ameriku. Pěstuje se tak teď i v Severní Americe, Evropě i v Asii.

Quinoa v kuchyni

S klidným svědomím můžeme říct, že quinoa je všestranná a v kuchyni se fakt neztratí. Je skvělou alternativou k tradičním přílohám, jako jsou rýže nebo těstoviny, je ideální do zeleninových i ovocných salátů a klidně se může stát samotným základem hlavních jídel.

Pilafy, rizota nebo plněné papriky nejsou žádným problémem. Skvěle se hodí i do vegetariánských a veganských pokrmů, jako jsou zeleninové karbanátky, quinoové kotlety nebo hamburgery.

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na polévky, a hlavně dezerty. Tam se s quinoou vyřádíš dosyta. Dají se z ní totiž připravit snídaňové kaše, pudinky nebo sladké pečivo, jako třeba muffiny nebo koláče. Stačí mít na paměti jen fakt, že je třeba ji před patnáctiminutovým vařením kvůli její nahořklé chuti propláchnout a můžeš začít kulinářsky kouzlit.

Kočičí recept na pudink s quinoou

Určitě jsme tě navnadily především na ty úžasné dezerty, které se dají z téhle obiloviny připravit. Prozradíme ti tak rovnou i recept na senzační a rychlý pudink.

Co potřebuješ: hrnek vařené quinoi, 2 šálky mandlového nebo jiného rostlinného mléka, ¼ hrnku javorového sirupu, lžičku vanilkového extraktu, ½ lžičky skořice, ovoce a ořechy na ozdobu

Jak na to?

  • V hrnci smíchej vařenou quinou, mandlové mléko, javorový sirup, vanilkový extrakt a skořici.
  • Přiveď k varu, pak sniž teplotu a povař asi 20 minut. Správný čas poznáš podle zhoustnutí pudinku.
  • Nalij pudink do misek a nech vychladnout.
  • Podávej ozdobené čerstvým ovocem a ořechy.

A co si z quinoi ze všeho nejdřív připravíš doma ty? Masku na vlasy, nebo sladkou pochoutku?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • bylinkovo.cz/quinoa/
  • zdravoslav.cz/blog/quinoa-a-jeji-vlastnosti--quinoa/
  • aspoonofhistamine.com/2014/03/09/viva-quinoa-a-recept-na-quinoove-palacinky-z-konopneho-mleka/
  • healthline.com/nutrition/what-is-quinoa
  • mindbodygreen.com/articles/health-benefits-of-quinoa
Související články