Spavá nemoc: Tropická nákaza hrozí vražednou nespavostí

Shutterstock
|
06. 10. 2023
|
Jestli máš namířeno do Afriky, měj se na pozoru. Je domovem spousty nám cizích živočichů, kteří mohou přenášet různé choroby. Jednou z nich je i spavá nemoc.

Odborně africká trypanosomiáza, tedy spavá nemoc, je způsobená parazitem trypanozoma spavičná. Ten se u lidí (i dobytka) drží v krvi, lymfě a mozkomíšním moku, kde zdárně uniká našemu imunitnímu systému.

Ve skupině trypanozom totiž dokáže několik z nich změnit povrch svého těla tak, aby byly imunní vůči protilátkám, které tělo vytvoří. Tahle malá skupinka parazitů přežije útok imunitního systému, rozmnoží se na větší skupinu, ve které se zase najde několik jedinců, co vyzrají nad protilátkami a zase se rozmnoží. A takhle cyklicky pořád dál, dokud se nevyléčíš. Nebo neumřeš.

Může za to moucha

Přenašečkou trypanozom je známá moucha tse-tse, která žije v rovníkové Africe. Parazita nasaje spolu s krví nakaženého a pak ho bodnutím předává dál. I ona je ale vlastně hostitelem trypanozom. Ty se totiž tři týdny vyvíjí v různých částech jejího těla, až skončí v jejích slinných žlázách, kde dosáhnou své infekční podoby.

shutterstock_1906404502.jpg

Jak poznat spavou nemoc? Jde to těžko.
Shutterstock
Krátký intenzivní spánek střídá při téhle nemoci dlouhá nespavost.

Kromě spavé nemoci přenáší moucha tse-tse i její dobytčí verzi zvanou nagana.

Jak se spavá nemoc projevuje?

Bodnutí mouchou tse-tse je údajně pěkně bolestivé a nepřehlédnutelné, takže to, že ses právě možná nakazila, tě asi napadne hned (pokud teda víš, jak vypadá moucha tse-tse). Nejprve se v místě bodnutí objeví teplý vřed a zvětší se ti mízní uzliny.

V první fázi, týden až tři po bodnutí, vypuknou horečky, bolesti hlavy a kloubů a svědění. Druhá fáze může přijít týdny až měsíce po té první. Dochází v ní k poruše centrální nervové soustavy, což se projevuje špatnou koordinací těla, strnulostí, zmatením a změnou chování.

Výrazným symptomem druhé fáze, po kterém dostala nemoc jméno, je porucha spánku. Několik minut velmi tvrdého spánku střídá dlouhé období nespavosti. Bez léčby dojde k absolutnímu vyčerpání organismu, které vede ke kómatu a nevyhnutelně i k smrti.

Prevence a léčba

Bohužel, pořádná prevence spavé nemoci neexistuje. Očkování není, a tak nezbývá než omezovat populaci mouchy tse-tse a pravidelně kontrolovat obyvatele rizikových oblastí. Jako turistka se můžeš chránit repelenty, lapači a vhodným oblečením.

V první fázi je těžké nemoc diagnostikovat, protože má docela obecné příznaky. Trypanozomy ti najdou v krvi, a aby mohli určit přesné stadium choroby, musí ti z páteře odebrat mozkomíšní mok.

Pozitivní je, že roku 2018 byl schválený nový lék proti spavé nemoci, fexinidazol. Je ve formě tablet, které se berou 1x denně asi 10 dní. Když nemáš žádné komplikace, nemusíš kvůli tomu ani do nemocnice! Mnohem lepší než léky obsahující arsen, které se podávaly ještě v 80. letech...

WHO dává spavé nemoci na frak

Zatímco v 90. letech odhadovala Světová zdravotnická organizace (WHO) 300 tisíc nových případů ročně, v roce 2004 už to bylo jen necelých 18 tisíc a roku 2016 dokonce pouze něco málo přes 2 tisíce! Takže i když může být představa spavé nemoci pořád ještě nepříjemná, vyhlídky jsou víc než pozitivní.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články