Cordyceps: Houba ve tvaru housenky šokuje svými pozitivními účinky na zdraví

Komerční článek
|
25. 06. 2019
|
Mezi skutečné poklady tradiční čínské medicíny se zcela jistě řadí houba cordyceps neboli housenice čínská. Upoutá svým tvarem asociujícím housenku, ale překvapí a nadchne především širokým spektrem pozitivních účinků na zdraví. Pokud housenici ještě neznáte, nastává čas to napravit.

Nesmírně drahý přírodní produkt

Jde o neobvyklou houbu, která je charakteristická také specifickým životním cyklem. Je totiž cizopasníkem rostoucím na těle hmyzu. Najde si housenky motýlů nebo larvy hmyzu a prorůstá do celého jejich těla, zatímco hmyz před svojí smrtí zalézá do země. Nakonec tak z larvy zbude pouze její mumifikovaná skořápka, ze které se stává podhoubí housenice. Právě prorůstání do larev a housenek dalo této houbě pojmenování. Specifický růst houby zároveň způsobuje, že v přírodě patří mezi dosti vzácné, a tudíž je velmi drahá. Kilogram může stát klidně i 100 tisíc amerických dolarů. Proto se dnes cordyceps pěstuje na farmách, tím pádem je levnější a dostane se k širšímu okruhu uživatelů.

2000 let zkušeností

První zmínky o houbě pocházejí z doby před 2000 lety a za tuto dobu se stala základním kamenem čínské medicíny, prověřeným zkušenostmi čínských léčitelů. Co tato houba obsahuje? Najdete v ní bílkoviny, polysacharidy, vlákninu i minerály jako vápník, železo, hořčík a fosfor. Nechybí zde nukleosidy, a to adenosin a cordycepin, které působí proti nádorům a zánětům. Dále se v houbě nachází i kyselina cordycepsová, kyselina olejová a linolenová, vitamín B12.

Housenice bojuje za vaši imunitu

Cordyceps má velice široké zdravotní účinky. Velmi pomáhá při alergických onemocněních, kam řadíme alergické rýmy, astma, ale také nejrůznější ekzémy. Zároveň je velice účinný při snížené imunitě organismu, která se projevuje velmi častými infekcemi, ale i záněty různě v těle. Proto pokud trpíte častými infekcemi například horních dýchacích cest, je na místě uvažovat o tom, že za vašimi problémy stojí právě nedostatečná imunita a nasazení cordycepsu by vám mohlo pomoci. Podobně pomoc přináší při autoimunitních onemocněních. Další kapitolou jsou také nádorová onemocnění, kdy může podpořit stavy po radioterapii a chemoterapii.

Cordyceps nemá negativní účinky

Když si uvědomíte, že čínská medicína doporučuje cordyceps čili housenici u chorob, kde jsou západní lékaři zvyklí ordinovat silné léky, třeba ze skupiny hormonálních kortikoidů, je jasné, že užitím housenice můžete tělu velmi odlehčit. Řada léků, například právě zmiňované kortikoidy, má totiž velké množství vedlejších účinků. U houby ale tyto negativní účinky nenajdete, přitom jsou látky v ní obsažené rovněž velmi účinné. Díky tomu housenici můžete užívat i dlouhodobě bez nějakých rizik pro váš zdravotní stav.

Důležitý je obsah polysacharidů

Ačkoliv se jedná o houbu, v kuchyni příliš využitelná není. Konzumuje se proto ve formě výtažků – extraktů. Pokud jde o užívání cordycepsu, nejsilnější účinky na zdraví má výtažek, který obsahuje alespoň 40 % polysacharidů, v této koncentraci je nejúčinnější. Zároveň si při výběru extraktu z cordycepsu dejte pozor na to, aby byl vyroben metodou dvojité extrakce, protože pak bude obsahovat maximum účinných látek.

Existují nějaká omezení, kdo by měl být při užívání této houby opatrný? U nádorů prostaty, při podávání imunosupresiv se houba nedoporučuje. Opatrnost je namístě i u léků ovlivňujících hladinu krevního cukru a při aplikaci inzulínu, účinky se zde mohou sčítat a může dojít k hypoglykémii. Příliš vhodná není housenice ani na záněty zažívacího traktu, kde vzniká horko, tzv. pálení stolice. V takovém případě je na místě jiná léčba. Ovšem jinak má cordyceps velice široké zdravotní benefity. Řada pacientů, kteří ho užívali, se zmiňuje i o tom, že jim dodává energii.

Související články