Účinná zbraň proti komárům? Karafiáty, pivo i sádlo

Bigstockphoto
|
05. 10. 2021
|
Komáři – zákeřné krvelačné bestie otravující vlahé letní a podzimní večery. Jak jim nedat šanci? Prozradíme pár tipů, kterými si je budeš držet od těla!

Tip č. 1: Levandule a karafiáty

Pokud zahradu nebo balkón osázíš levandulí, karafiáty, muškáty nebo rozmarýnem, budeš mít nejen krásně barevnou a voňavou dekoraci, ale taky účinný odpuzovač komárů a jiného hmyzu.

Jednotlivé trsy levandule nebo rozmarýnu nech vylouhovat v horké vodě a odstát. Potom do ní přidej lžičku octu a směs použij jako klasický repelent. Komáři totiž silnou vůni květin nesnáší. A v kombinaci s octem je doslova odpuzuje!

  • Náš tip: Trápí tě komáři na chatě, v domě nebo bytě? Do květináčů za okno nasaď bazalku, mátu, pažitku nebo česnek. Všechny tyhle rostliny totiž mají podobný odpuzující účinek a budou tvůj domov nebo terasu chránit před otravným hmyzem.

Tip č. 2: Vrstvy oblečení

Pokud se nechceš patlat různými chemikáliemi nebo podomácku vyrobeným repelentem, můžeš se před komáry jednoduše chránit tím, že se důkladně oblečeš. Oblečení musí být dostatečně hrubé a zakrývat by mělo všechny části těla. Pokud nějaký kus těla vynecháš, věř, že si přesně tohle místo komár najde a stoprocentně tě tam štípne.

Tip č. 3: Pivo a vitamín B

Odborníci potvrdili, že vitamín B funguje jako repelent. Tenhle vitamín se nachází nejen v kvasnicích, ale taky v pivu. Když si tak během večera zajdeš na „jedno“, zaženeš nejen žízeň, ale taky komáry a jinou havěť. Po vypití piva se totiž změní přirozená vůně člověka a ta pak na komáry působí jako repelent.

bigstock-dad-treats-his-daughter-with-m-381110297.jpg

Komáři dokážou pěkně znepříjemnit i pár dní.
Bigstockphoto
Oblečení, repelent, ale třeba i pivo. To proti komárům pomáhá (ale pivo doporučujeme jen dospělým).

Tip č. 4: Vepřové sádlo

Některé babské rady tvrdí, že proti komárům účinně bojuje taky vepřové sádlo. Ještě než vyrazíš ven, namaž si proto exponovaná místa sádlem. To nejenže pokožku příjemně zvlhčí a zjemní, taky bude odpuzovat dotěrné komáry.

Tip č. 5: Hřebíček a skořice

Hřebíček kromě komárů odpuzuje taky mušky a jiný nepříjemný hmyz, který se v létě stahuje do našich příbytků. Voňavé koření můžeš pro znásobení účinku naložit do lihu nebo Alpy. Podobně funguje i skořice, badyán nebo další aromatické koření, které máš běžně v kuchyni.

Bonusová rada závěrem

Komárům se můžeš celkem jednoduše vyhnout. Tenhle otravný hmyz totiž láká sladká vůně parfémů a zbytky pití i jídel, které na stolech necháváme. Ještě než vyrazíš ven, vyměň oblíbenou sladkou vůni za tu více kořeněnou a veškeré kelímky, lahve nebo tácky a zbytky jídla hned po zkonzumování odnášej.

Máš nějaké osvědčené rady s triky, jak se vyhnout komářímu bodnutí? Napiš nám o nich do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články