Jak pečovat o plastová a hliníková okna

Lomax.cz
Komerční článek
|
14. 12. 2021
|
Pořídili jste si nová plastová nebo hliníková okna a těšíte se, že s nimi nebudete mít kromě pravidelného umývání skel už žádnou jinou práci? Aby vám okna vydržela sloužit dlouhou dobu, je třeba jim nějakou péči věnovat. Na co hlavně byste neměli zapomínat?

Jak vyčistit okna

U plastových i hliníkových oken nejspíš oceníte to, že není nutné pravidelně jako u dřevěných dbát na obnovu nátěru. Přesto ani tato okna se neobejdou bez údržby. Jak správně umýt okna? Kromě skel byste od prachu měli umývat také rámy. Protože plast ani hliník nesnáší abrazivní prostředky, jako je písek nebo rozpouštědla, použít byste měli běžný saponát a jemný hadr. Základní péče o plastová okna obnáší také dotáhnutí uvolněných kliček a úchytů. Každé dva roky byste měli olejem nebo speciálním mazacím prostředkem promazat kování. Pravdou ale je, že u zvláště namáhaných oken byste to měli dělat alespoň jedenkrát za rok.

Jak vyčistit okna beze šmouh

Také si říkáte, jak umýt plastová a hliníková okna, aby na nich nebyly nevzhledné šmouhy? Někteří nedají dopustit na tradiční vodu s octem a novinový papír, kterým sklo vyleští. Jiní používají švédské utěrky a teplou vodu bez saponátu. A jsou i tací, kteří jsou vybaveni akumulátorovým parním čističem na okna. U něho je ale nutné si dávat pozor na to, aby vypouštěná pára neměla teplotu vyšší jak 60 °C, aby nedošlo k poškození kování nebo rámů.

Možností je tedy více, chce to vyzkoušet, co vám bude nejlépe vyhovovat. Pochopitelně také záleží na tom, kolik financí hodláte do mytí oken investovat. Nejdráž totiž vychází pořízení parního čističe na okna.

Jak umýt střešní okna

Máte šikmou střechu a v ní střešní hliníková okna? Pak vám možná vrtá hlavou, jak je správně umýt, aby se vám neprotáčela pod rukama. Víte, že u výsuvně-kyvných oken, která jsou nejběžnější, existuje tzv. bezpečnostní mycí poloha? Okno protočíte směrem k sobě a použijete zabudovanou pojistku. A pak už okenní sklo čistíte způsobem, na jaký jste zvyklí.

Jak vyčistit zažloutlá plastová okna

Čistá okna jsou známkou pořádkumilovné domácnosti. Na nich je také často vidět, jak je to s úklidem u vás doma. Problémem plastových oken může být jejich zažloutlý rám. Jak ho vyčistit? Pokud je špínou prach z polí plných řepky olejné, vystačíte se s kouskem hadříku, vodou a saponátem. Jenže jak vyčistit zažloutlá plastová okna, je-li žluť do rámu již zažraná? Bohužel zde se jedná o problém v kvalitě profilu rámu, tedy jeho degeneraci.

Lze ovšem vyzkoušet babské rady. Jednou z nich je použití alkoholu, který by v boji se zažloutlým plastem mohl pomoci. Vystačíte se s konzumním lihem, jenž je k dostání v lékárnách. Existuje i speciální sprej na čištění plastů. Zkusit lze i tekuté mýdlo, prací sodu nebo kyselinu octovou.

zaluzie_lomax_5.jpeg


lomax.cz

Jak na zamlžená okna

Pokud se ve vzduchu, který je plně nasycený vodními parami, sníží teplota, dochází k rosení oken. Bohužel sražená voda na okně působí nehezky a poškozuje také rámy oken, podlahu nebo zeď. Tento nepříjemný stav je možné zvrátit častým větráním, a to zejména tehdy, máme-li doma moderní, dobře utěsněná plastová okna. Když totiž do místnosti vpustíme chladný vzduch zvenku, vlhkost vzduchu uvnitř se sníží.

Jak odstranit lepidlo z okna

Při odstraňování lepidla z plastových rámů oken byste neměli používat žádné abrazivní prostředky, které by je mohly poškrábat. Pomoci může lihobenzín, který lepidlo rozpustí. V drogerii lze zakoupit speciální odstraňovač nálepek a lepicích pásek, který je k rámům šetrný a rychlejší než uvedený lihobenzín.

Jak ozdobit okna

Na Velikonoce a Vánoce je pěkné, když jsou okna vyzdobená. Kromě venkovního osvětlení je možné také použít různé nalepovací ozdoby na sklo. Některé si lze vyrobit z tvrdého papíru, k dostání jsou ozdoby v papírnictví či prodejnách s bytovými doplňky.

Tagy: 
Související články