Zvracení a nevolnosti: s těmito nápoji se ti uleví

Bigstockphoto
|
06. 06. 2023
|
Je úplně jedno, jestli jsi právě odhalila radostnou novinu o tom, že vás bude o jednoho víc, trápí tě střevní chřipka nebo jsi to včera přepískla s alkoholem. Společným rysem je povětšinou úporné zvracení a nevolnosti. Jak si pomoct?

Při zvracení je obsah žaludku násilně vypuzen ven. Většinou mu předchází pocity nevolnosti (tzv. nauzea), které člověka extrémně vyčerpávají. Úporné nutkání vyzvracet obsah žaludku vede k rychlé dehydrataci organismu. A tomu je potřeba co nejdříve zabránit. Co pít, když je ti pod psa a veškerý obsah žaludku končí v záchodové míse? Tady je pár tipů.

Zázrak jménem zázvor

Zázvor se skvěle hodí do nejrůznějších pokrmů a nápojů. Díky svým antiseptickým účinkům desinfikuje dutinu ústní a střeva, ale taky zlepšuje obranyschopnost organismu. Kromě toho, že je žádanou složkou pokrmů, užívá se často také jako léčebný prostředek.

V tradiční čínské medicíně se používá k povzbuzení chuti k jídlu a při léčení nevolnosti a zvracení. Skvělých výsledků dosahuje i v případě léčby mořské nemoci. Tady stačí užít zázvor zhruba 30 minut před plánovanou plavbou a je po problému. Pomoct může taky s nevolnostmi v automobilu či jiném dopravním prostředku.

ginger-1191945_1280.jpg

Zázvor dokáže zklidnit žaludek. Už jsi ho zkoušela?
Bigstockphoto
Zázvor pomáhá na spoustu potíží.

Velmi často je doporučován také těhotným ženám, které trápí ranní nevolnosti. Konzumovat ho můžeš nejen v syrové nastrouhané podobě (2–4 gramy denně), ale také jako odvar, čaj anebo kapky.

Vhodné jsou také aromatické olejíčky s prchavými účinky, které obsahují terpenoidy a gingeroly. Ale ani s konzumací zázvoru bychom to neměli přehánět. Jeho nadměrná konzumace může narušovat léčbu kardiaků, diabetiků a pacientů, kteří užívají léky na ředění krve.

Cola po lžičkách a v přiměřeném množství

Nesmírně diskutabilním, přesto však léty prověřeným nápojem, který vede ke zklidnění žaludku a zastavení zvracení, je originální Coca-cola nebo Pepsi. Coca-cola totiž podle údajné kopie původního výrobního návodu z roku 1886 obsahuje směs látek a koření, kupříkladu muškátový oříšek či skořici, které podporují trávení a dovedou žaludeční nevolnosti zmírnit.

Protože ale obsahuje také oxid uhličitý, který naopak žaludek dráždí, je dobré nechat vyprchat bublinky, vychladit a pak podávat po čajových lžičkách.

Málokdo také ví, že cola nebyla původně určena ke každodenní masové konzumaci, ale jako léčebný likér. Ten umíchali američtí lékárníci Caleb Bradham a John Pemberton s úmyslem podávat ho na předpis zákazníkům s bolestmi žaludku, ledvin nebo lidem trpícím nechutenstvím.

A co všechno taková pravá cola obsahuje? Jde samozřejmě o cukr, který neutralizuje žaludek překyselený některými druhy pokrmů, různé kombinace bylinek a taky kofein, používá i v medicíně k utlumení bolesti jako analgetikum a podporuje činnost ledvin, které tak filtrují škodlivé látky rychleji.

coca-cola-2099001_1280.jpg

Coca-cola může být skvělým lékem.
Pixabay
Při nevolnostech a zvracení se spolehni na originální Coca-colu. Ne ale na některou z náhražek.

Co při zvracení nepít a kdy navštívit lékaře?

Problémem může být i samotná voda, která je ve své vlastní podobě pro žaludek příliš „těžká“. Pokud je navíc sycená, může s rozhozeným zažíváním nadělat ještě větší neplechu.

Nevhodný je taky alkohol, černý čaj a káva. Všechny tři nápoje odvodněné tělo ještě víc dehydratují. Kromě nápojů je důležitá i strava. Pokud člověk zvrací, neměl by nic jíst. První jídlo si může dát zhruba dvě hodiny po posledním zvracení. Začít bychom měli přísnou dietou – rýží, mrkví nebo suchary.

Jestliže je zvracení opravdu úporné a trvá víc než 12 hodin, člověk v sobě neudrží žádnou tekutinu nebo se ve zvratkách objevuje krev, je na místě návštěva lékaře, který může pacientovi podat roztok glukózy do žíly. Pokud se ti k lékaři nechce (nebo sem cestu nezvládneš absolvovat), vyšli někoho do lékárny pro tzv. rehydratační roztoky s ionty, které tělo zavodní a dodají mu potřebnou energii.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články