Slunečnicová semínka podporují činnost mozku a snižují krevní tlak

Bigstockphoto
|
24. 08. 2022
|
Semínek je celá řada a jejich zařazením do jídelníčku uděláme jen dobře. Jak prospívají lidskému tělu, kolik jich jíst a na co si dát pozor? Máme odpovědi na všechny tvoje otázky, které se semínek týkají. Tady jsou!

Jejich kouzlo tkví hned v několika věcech. Semínka obsahují tolik potřebnou vlákninu, která napomáhá správnému trávení a je prevencí zácpy. Zároveň s její konzumací dochází ke snižování hladiny cholesterolu a čistí střeva, čímž minimalizuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Díky vláknině se taky budeš cítit sytá. To oceníš kdykoli, ale hlavně při hubnutí, kdy budeš muset dbát na dodržování kalorického deficitu.

Vitamíny a minerály, které v semínkách obvykle najdeš, jsou prospěšné vlasům, pokožce, nehtům a zubům. Jde například o vitamíny A, B, C a z minerálů můžeme jmenovat hořčík, draslík, zinek nebo vápník.

Semínka mají v oblibě i vegani, protože obsahují příjemné množství bílkovin, které ostatní čerpají z masa a živočišných produktů.

Další výhodou semínek obecně je to, že obsažené látky působí jako antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí buněk a ještě k tomu snižují riziko infarktu a jiných srdečních onemocnění.

A nakonec nesmíme zapomenout na omega-3 mastné kyseliny, jež podporují činnost mozkových funkcí a působí protizánětlivě.

Semínka jsou skvělým zdrojem energie. Nesmí se to s nimi ale přehánět, protože jsou dost kalorická.

bigstock-sunflower-seeds-5040195.jpg

Semínka obecně tělu velmi prospívají.
Bigstockphoto
Zařaď do jídelníčku slunečnicová semínka, ale dávej si pozor na množství.

Pohled zblízka: slunečnice nám vydává poklad!

Slunečnicová semínka splňují pravděpodobně všechno, co už ses dočetla výš. Větší důraz ale můžeme klást na podporu mozkových funkcí a ochranu srdce. Z těchto semínek můžeš čerpat hlavně vitamíny B6, B9, E a thiamin a minerály – fosfor, hořčík, měď, mangan nebo selen. Co tedy slunečnicová semínka umí kromě toho, co už bylo řečeno?

  • Celkově napomáhají správnému fungování oběhového systému.
  • Napomáhají srážlivosti krve.
  • Urychlují proces hojení ran.
  • Snižují riziko vzniku diabetu II. typu.
  • Mají zklidňující účinek a při pravidelné konzumaci podporují dobrou náladu.
  • Díky obsažené kyselině listové je ocení i těhotné ženy.
  • Posilují imunitní systém.
  • Posilují oči a pomáhají lidem trpícím šeroslepostí.

Zařadit slunečnicová semínka do stravy je dobrý nápad, jen dej pozor na konzumované množství. Ve 100 g semínek se ukrývá 2 671 kJ, z toho 20 g bílkovin, 11 g sacharidů (3 g cukrů) a 53 g tuků (5,2 g nasycených mastných kyselin). Jedna porce je 10 g.

A co se semínky? To je jednoduché! Přihodit je můžeš do salátů, do jogurtu nebo tvarohu nebo si je klidně můžeš dát jen tak.

Máš ráda semínka? A která jsou tvým favoritem?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články