10 mýtů o zdravé výživě, kterým zcela zaručeně věříš i ty

Začít se zdravou stravou může být těžké, třeba proto, že kolem ní panuje spousta mýtů.
12. 06. 2018
|
Mýty o zaručeně „zdravých“ potravinách vyhovují producentům i jimi placeným odborníkům a škodí spotřebitelům. Pokud hubneš, chceš se zdravě stravovat nebo tě jednoduše zajímá, co jíš, zapoj selský rozum a dej se do čtení následujících řádků.

Mýtus č. 1: Čerstvá ovocná nebo zeleninová šťáva prospívá v jakémkoli množství

Omyl. Ideální je, pokud za den vypiješ maximálně tři sklenice čerstvé šťávy z ovoce nebo zeleniny. Při větším množství nejen že dostáváš do svého těla zbytečné kalorie navíc, také si můžeš zadělat na některé nepříjemné zažívací potíže – počínaje zácpou a průjmem konče. Navíc nemusíš vědět o nějaké skryté alergii, která se konzumací čerstvých šťáv v nadměrném množství dříve nebo později projeví nepříjemnou vyrážkou a dalšími obtěžujícími komplikacemi.

Mýtus č. 2: Po 18. hodině už nesmím jíst

Snažíš se zhubnout a děláš pro to první poslední? Tak pozor na tuhle radu, kterou jsi jistě slyšela nesčetněkrát. Pokud chodíš spát před půlnocí nebo klidně v deset, je holý nesmysl, že bys poslední jídlo musela mít v 18. hodin. Pokud máš chuť na menší svačinku nebo druhou lehkou večeři, klidně si ji bez výčitek dopřej. Jen pozor na těžká a tučná jídla, těm by ses měla vyvarovat asi 3-4 hodiny před spánkem.

Mýtus č. 3: Tmavý chleba je zdravější než bílý

Spousta diet je založených na tom, že jedinec nepřijímá pečivo a bílou mouku. O tmavém pečivu ale diety nehovoří. Přesto bys měla být při jeho výběru obezřetná. Ne každé pečivo je totiž pečivem „tmavým“ a celozrnným, některé kusy jsou pouze uměle dobarvované. Ty mají ve finále stejné množství kalorií jako pečivo bílé. Proto je potřeba při nakupování uvažovat a číst štítky.

Pečivo nemusíš vynechávat. Jen si vyber to lepší.
Pečivo si vybírej obezřetně. To, že je na pohled tmavé, neznamená, že se neliší od toho světlého.

Mýtus č. 4: Čokoládu při dietě nesmím

Tady je opět na zvážení, zda hovoříme o něčem, čemu se dnes již říká „čokoládová pochoutka“, která nemá s čokoládou nic společného, klasické mléčné nebo hořké čokoládě. V prvním zmíněném případě doporučujeme tyto „pochoutky“ z jídelníčku nadobro vyřadit. Nic dobrého v nich totiž nenajdeš. Obvykle je tvoří jen rostlinný tuk, trocha kakaového prášku a spousta cukru. U mléčné čokolády bychom se měli mít v dietě na pozoru. Tu hořkou – jeden nebo dva čtverečky si ale dopřát můžeme.

Mýtus č. 5: V margarínech je méně tuku a energie než v másle

Margaríny nemají s máslem nic moc společného. Tedy kromě kalorií. Pokud bychom srovnali stejný kousek margarínu a másla, pak zjistíme, že obsahují stejné množství energie. Rozdíl je pouze v tom, že margarín se vyrábí ztužováním rostlinného oleje, který je bez cholesterolu a neobsahuje tolik nasycených mastných kyselin jako máslo.

Mýtus č. 6: Vejce zvyšují „špatný cholesterol“

Další zažitý mýtus, kterému mnozí z nás věří celý život. Tukové molekuly živočišných potravin (jako jsou například vejce) nijak zásadně nezvyšují množství cholesterolu kolujícího v našem krevním oběhu.

Tělo zaplňují cholesterolem určité saturované a trans nasycené tuky a vejce obsahují relativně malé množství saturovaných tuků. Například jedno velké vejce obsahuje asi 1,5 gramu saturovaného tuku. Vyhýbat se jim tak není dobrý nápad, protože jsou bohatým zdrojem třinácti vitamínů a minerálů.

Mýtus č. 7: Olivový olej není vhodný na vaření

Kdepak. Pokud udržujete teplotu oleje pod „bodem zakouření“ (tedy do té doby, než začne olej lidově řečeno čoudit), ponechá si všechny svoje cenné látky a vitamíny v netknuté podobě. Není tak problém s ním vařit, přidávat jej do omáček, polévek, salátů, ale třeba také pod maso nebo jako základ dressingů.

I kolem olivového oleje se točí mýty.
Olivový olej se k vaření hodí. A basta.

Mýtus č. 8: Mléko zahleňuje

Mnozí věří tomu, že konzumace kravského mléka zahleňuje, a proto se mu vyhýbají. Ve skutečnosti ovšem neexistují žádné vědecké studie o tom, že by tomu opravdu tak bylo. Kde je tedy pravda? Je to jednoduché – mléko zahleňuje pouze ty, kteří tomuto mýtu věří. Víra a placebo je holt mocný nástroj.

Mléko může zahleňovat, ale jedině v opravdu velkém množství. Musela bys ho vypít litry denně.
Jednou pro vždy - mléko není zlo.

Mýtus č. 9: Když budu méně jíst, rychleji zhubnu

Jeden z nejhorších zlozvyků, se kterým se můžete v rámci zdravého stravování a dietních opatření setkat. Pokud rapidně snížíte příjem potravy, tělo vyšle varovný signál a začne veškerou přijatou energii ukládat ve formě tukových zásob. Také si zpomalíš metabolismus, který bude těžké opětovně nastartovat. Proto je dobré jíst po menších porcích zhruba 5-6x denně.

Mýtus č. 10: Denně máme vypít 1,5-2 l vody

Pitný režim je tématem sám o sobě. Pozornost bychom mu měli věnovat zejména nyní, kdy nás sužuje horko a dusno. Pravdou ovšem není, že každý z nás by měl vypít 1,5-2 l vody. Pitný režim bychom měli přizpůsobit své aktuální hmotnosti. Co to znamená v praxi? To, že denně by měl člověk přijmout litr tekutin na každých 30 kilogramů hmotnosti.

Existují ještě nějaké mýty, kterým jsi dlouhé roky věřila? Varuj před nimi ostatní v diskuzi pod článkem!

Související články