Babské rady a chřipka: pomůže tvaroh, slivovice i česnek

www.bigstockphoto.com
|
17. 11. 2020
|
Česko je v sevření chřipkové epidemie a ordinace lékařů se plní pacienty. Trápí tě vysoké horečky, bolesti a svaly, které ze dne na den vypověděly službu? Ještě než zamíříš do bacily prošpikované lékárny, vyzkoušej tyhle babské rady.

Ponožky do studené vody

V první řadě se pokus srazit horečku. Namísto chemických koktejlů z lékárny sáhni po starých ponožkách, které namočíš do ledové vody. Přes ně si obuj ještě jedny suché. Pokud je horečka opravdu vysoká (a ty vnitřně cítíš, že to zvládneš), ponožky vyměň za mokré prostěradlo. Během několika minut snížíš horečku a zrychlíš krevní oběh.

Přírodní antibiotikum

Věděla jsi, že pro antibiotika nemusíš do lékárny? Některé z nich docela dobře najdeš v ledničce nebo ve spíži. Nejúčinnější je určitě česnek. Ideálně ten doma vypěstovaný nebo alespoň český. Pokud si troufneš, můžeš ho konzumovat jen tak. Méně drastickým způsobem je pak česnek utřený s tvarohem nebo topinka důkladně potřená jedním stroužkem.

bigstock-sick-woman-in-bed-calling-in-s-118156796.jpg

Babské rady si poradí i s chřipkou.
Než se vydáš do čekárny plné bacilů, vyzkoušej babské rady!

Medvědí mléko opravdu funguje

Říká se, že alkohol tělo zbytečně oslabuje. Ze začátku nemoci ale může v mnohém pomoct. Zvláště pánové ocení tzv. medvědí mléko.  Jde o mléko smíchané s medem a panákem slivovice nebo jiného vysokoprocentního alkoholu. Ideální je, pokud si po vypití mléka naordinuješ horkou vanu, kam přiliješ dalšího panáka nebo dva. Bacily nebudou mít šanci!

Obklady uleví od horečky

Kromě nárazového ochlazení těla na horečku fungují i nejrůznější obklady. Klasikou je tzv. Priessnitzův obklad nebo obklad z čerstvého tvarohu. Tvaroh jednoduše připlácneš na čelo a z druhé strany přiložíš igelit s kouskem látky. Kromě čela můžeš tvaroh přikládat i na plosky nohou. Naše babičky se kromě tvarohu léčily i rozmačkanou bramborou nebo šťávou ze zelí.

S rýmou si poradí voda i vývar

Trápí tě ucpané dutiny? Napusť si do umyvadla dostatek vody a ponoř sem ruce až po lokty. Rýma by se měla během chvilky uvolnit. Pokud nic nepomáhá, nech si uvařit silný domácí vývar ze slepice nebo kuřete. Nezapomeň na kořenovou zeleninu, koření a konzumuj několikrát denně. Pokud horečka a bolesti neustoupí do pěti dnů, ordinaci lékaře se stejně nakonec nevyhneš.

Jak bojuješ s chřipkou ty? Máš nějaký osvědčený recept? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články