Snadná dostupnost půjček přes internet má i své úskalí

redakce
Komerční článek
|
21. 05. 2018
|
Na první pohled vypadají jako skvělé možnosti, jak si půjčit s řadou různých výhod. Řeč je o půjčkách přes internet. Když se podíváme na výčet hlavních pozitiv, rozhodně se mezi ně řadí tato trojice:
  • Možnost vyřízení kdykoliv a odkudkoliv
  • Rychlé vyhodnocení a vyřízení žádosti
  • Široká škála různých poskytovatelů

Daný segment má však i několik úskalí, se kterými je vhodné počítat. Společně se podíváme na výčet těch hlavních. Informace vám pomohou hlavně se správným výběrem.

Ne všechny jsou výhodné

Stačí se podívat na porovnání několika poskytovatelů a je celkem jasně vidět, jaké jsou mezi nimi rozdíly. U některých je možné i to, že z půjčené tisícikoruny zaplatíte navíc i 300 Kč. A to během jednoho měsíce. U těch nejvýhodnějších to přitom může být i desetkrát méně. Proto pozor, u koho svou žádost podáváte. Dobrou volbou je Jirkova půjčka, což je srovnávač úvěrů, na kterém si budete moci porovnat jednotlivé možnosti a následně zvolit tu, která bude opravdu výhodná.

Dostupnost svádí k žádosti, i když peníze nutně nepotřebujete

I toto je rizikem online půjček a jejich velké dostupnosti. Když vezmeme v potaz, že vše vyřídíte z pohodlí domova, třeba i za pár chvil, doslova to svádí k tomu, abyste si půjčila. A to i když nutně peníze nepotřebujete. Rizikem je to, že se zadlužujete zcela zbytečně, což může být v budoucnu nedozírné následky. Stačí výpadek příjmu a problém je na světě. Onu dostupnost těchto půjček podporuje nejenom rychlost a jednoduchost vyřízení, ale i to, že se objevují nabídky, jako jsou půjčky bez registru, nebo půjčky bez doložení příjmu. Ty jenom podporují výsledný dojem toho, že je třeba si požádat co možná nejrychleji.

fotka4_4.jpg

Půjčka funguje na principu úroků.
redakce
Půjčovat si je dneska normální. Často si půjčujeme i na to, co nepotřebujeme.

Půjčka zdarma není automatická

Velkým lákadlem u online půjček je i to, že mnoho poskytovatelů láká na možnost půjčit si zdarma. Když se podíváte na srovnání půjček, tak najdete několik možností, které jsou spojeny právě s tím, že lze získat půjčku bez úroku, i s nulovým RPSN. Ta má však své podmínky. Patří mezi ně:

  • Nutnost uskutečnit první žádost
  • Vzít si nabízenou kombinaci úvěru
  • Splatit v termínu

Pokud cokoliv z výše uvedeného nesplníte, bezplatný úvěr nedostanete. K dispozici vám bude jenom ten klasický. A jeho možnou podobu jsme popsali více – za měsíc můžete zaplatit navíc třeba i více než 30 procent z hodnoty půjčené částky.

Online půjčky jsou většinou krátkodobé

I s tímto je spojeno jejich riziko. Pokud jste zvyklá na to, že jste své předchozí půjčky splácela v měsíčních splátkách, je třeba říci, že u některých úvěrů tohoto typu je třeba počítat s tím, že jsou poskytovány jenom na kratší dobu. Ta se obvykle pohybuje v termínu jednoho měsíce. A vrátit do této doby utracených několik tisíc není nic jednoduchého.

Mnoho poskytovatelů se snaží tuto nevýhodu eliminovat tím, že umožní termín splatnosti i několikrát prodloužit. Je to sice velké plus, ale s výrazným negativem. Málokterý z poskytovatelů dodává, že možnost prodloužení termínu splatnosti je zpoplatněno. A to sumou, která ve většině případů odpovídá výši úvěru.

Při první žádosti nelze dosáhnout na nejvyšší sumu

Segment mikropůjček se za několik let zajímavě vyvinul. A to tím směrem, že z několika tisíců jsou desetitisíce, které jsou nabízeny žadatelům. A to stále s celkem snadnou dostupností a rychlým vyřízením. Nutno ale dodat, že pokud se rozhodnete požádat si napoprvé o nejvyšší sumy, budete zklamána. Ty jsou určené jenom prověřeným a stálým klientům. Kteří již několik půjček měli a také je bez problémů, včetně již zmíněného vysokého úroku splatili. Pokud si budete žádat poprvé, tak počítejte s tím, že maximální sumou, na kterou lze dosáhnout, jsou obvykle jednotky tisíc korun.

Související články