Rychlá dobrota, která zasytí. To je mugcake

bigstockphoto.com
|
10. 02. 2021
|
Nejspíš už jsi o něm slyšela, ale možná jsi ho ještě nevyzkoušela. Měla bys! Je to fajn zpříjemnění jídelníčku a navíc se dá udělat v klasické i zdravější verzi, na sladko i na slano a takřka s čímkoli, co máš ráda.

Koláč z hrnku pro jednoho se poprvé objevil ve Spojených státech, ale milujeme ho i my tady ve středu Evropy. Jeho příprava je velmi rychlá, stačí k němu pár surovin v malém množství a mikrovlnka a taky troška fantazie. Ať už chceš ráno něco čerstvého k snídani, nebo tě odpoledne honí mlsná, s touhle lahůdkou neuděláš chybu.

Mugcake je taky vděčné jídlo jako třeba muffin

Podle toho, co do něj dáš, zalahodí tvým chuťovým buňkám, nebo tě na dlouhou dobu zasytí. V ideálním případě obojí. Jeho příprava je přitom tak jednoduchá a vysoce variabilní jako třeba příprava muffinů. Vždycky je potřeba jako základ mouka, cukr, olej, mléko, kypřicí prášek a vejce. Zbytek už je na tobě. Můžeš přidat nalámanou čokoládu, kokos, oříšky, oblíbené ovoce…

bigstock-148119206.jpg

Mugcake má svůj původ ve Spojených státech.
bigstockphoto.com
Mugcake je hotový za pár minut a pochutnáš si na něm!

Zároveň jde taky vytvořit zdravější verze nabušené bílkovinami a bez klasické mouky a cukru. Do takového těsta se přidává proteinový prášek, alternativní mouka (třeba mandlová) a sladidlo (ideálně xylitol, maltitol, erythritol nebo čekankový sirup), případně místo něj rozmačkaný banán.

Stejně jako se na slano dají dělat muffiny, můžeš si tak připravit i mugcake. Stačí vynechat cukr a přidat bylinky, najemno nakrájenou zeleninu, kvalitní šunku nebo klobásu, oblíbený sýr, semínka a koření.

Pak už jen stačí smíchat suroviny v hrnku a péct v mikrovlnce na nejvyšší výkon necelé 2 minuty. Když bude těsto syrové, dej mu ještě chvilku.

Máš ráda mugcake? A jaký je tvůj nejoblíbenější recept? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články