Hubnutí nemusí být jen sportem – mýty o dietách

Canva
Komerční článek
|
14. 02. 2022
|
Zhubnout poslední vánoční kilogramy si přeje prakticky každý. Je ale důležité si uvědomit, že shazování čísel na váze není jenom o sportu, ale také o stravování.

Hubnutí je ucelený proces skládající se z několika pilířů, mezi něž patří pohyb, zdravá strava, kvalitní spánek a dostatečný pitný režim. A to, že se vám někdo snaží namluvit něco jiného, z hlavy velice rychle vytěsněte. Ostatně ty nejčastější mýty o hubnutí a dietách jsme sepsali do krátkého článku, tak se pojďte informovat o tom, o čem se říká, že je pravda, ale skutečnost je někde úplně jinde.

Když bude více pohybu, nemusím jíst zdravě

Jak už bylo zmíněno, hubnutí není způsobené jenom sportem. Proto domnívat se, že pokud bude více pohybu, nemusí se držet žádná low carb dieta nebo jiný podobný zdravý způsob stravování, je mylné. Odborníci se shodují na tom, že zdravá strava rovná se 80 % úspěchu, a tak podcenit stravování a prakticky denně jíst nezdravě - tudy cesta opravdu nevede.

Pohyb je důležitý především proto, že nám pomáhá udržovat si svalovou hmotu a přispívá ke zlepšení bazálního metabolismu. Tvoří zhruba 20 % úspěchu, strava obohacená třeba o bez černý je tedy důležitější než domácí cvičení či hodiny strávené na posilovacích strojích ve fitness centru.

jsmekocky_1.png


Canva

Light výrobky nejsou žádná výhra

A když jsme u toho stravování, v souvislosti s tím se pojí řada mýtů. Třeba se lidé domnívají, že pokud se klasické potraviny vymění za light verzi, mají vlastně vyhráno. Jenže ve skutečnosti nejsou light potraviny žádnou výhrou. Své označení nenesou proto, že by měly méně kalorií než jiné výrobky na trhu. Většinou je tuk v těchto produktech nahrazen něčím jiným, a to například škrobem.

A tím se dostáváme ke změně složení třeba takového jogurtu. Rázem není plný tuků, ale zase je plný sacharidů. Jeho energetická hodnota je často větší, než je běžné, tak pozor na to, až budete light výrobky zařazovat do svého jídelníčku. Nepřesáhnete doporučený denní příjem sacharidů?

Pečivo je velké tabu

Kolem pečiva se také leccos traduje a opět se z velké většiny jedná o mýty, které jsou vlastně jenom domněnkami plynoucími z babských povídaček. Ano, pečivo a lepek v něm obsažený sice není to nejzdravější, co je na trhu k dostání, na druhou stranu pokud pečivo odbouráte úplně, neposkytnete svému tělu pomocníka bojujícím s nadbytečnými sacharidy. Tělo tak nebude rychleji spalovat tuky.

V praxi tedy není žádný důvod, proč bychom se pečivu měli vyhýbat. Pokud se chcete vyhnout agresivnímu lepku, který je pro tělo hůře stravitelným, vyplatí se přejít z bílého pečiva na žitné. To je ostatně svým složením kvalitnější než první zmíněné pečivo.

jsmekocky_2.png


Canva

Až šest jídel denně – jinak to nejde

Nezhubnu, pokud nebudu jíst šest jídel denně, říkají si mnozí. Ano, sice je pravidelná strava klíčem k úspěchu, na druhou stranu je třeba se na tuto stránku podívat individuálně. Ne, všichni nepotřebují sníst až šest pokrmů během dne, i když budou menších porcí. Některým stačí dvě až tři.

Pokud patříte do druhé skupiny, na menším množství jídla během dne není nic špatného. Jen se tedy snažte, aby po výživové čili nutriční stránce byla vyváženější a bohatší. Ať do svého těla dostanete přesně tolik živin, kolik vaše tělo ke spokojenému a bezproblémovému životu potřebuje.

Při hubnutí jsou sladkosti tabu

Co také koluje mezi lidmi je, že pokud budou hubnout, nikdy si nebudou moct nic dát. A tím „nic” myslíme především sladkosti nebo cukrovinky. Jenže jít cestou zdravého životního stylu neznamená nutně odbourat všechno, co máte rádi. Držte se pravidlem 80/20. Pokud budete z osmdesáti procent jíst řádně, sem tam si nějakou tu dobrotu v podobě množství cukru klidně dopřejte.

Související články