Recepty na božský bulgur: může být jemný, ostrý i sladký

bigstockphoto.com
|
28. 06. 2020
|
O bulguru už jsi nejspíš slyšela. Buď ses při tom otřepala nechutí, nebo tě nadchnul jako něco nového, co se hodí do zdravého a vyváženého jídelníčku. Podívej se na něj s námi zblízka a zkus některý z těchhle receptů!

Když si koupíš bulgur, získáš nalámanou a předvařenou pšenici, z níž připravíš zdravou a plnohodnotnou přílohu. Tenhle pokrm, který svým vzhledem připomíná o něco známější kuskus, se k nám dostal ze Středomoří a Turecka, ale hodně ho baští i obyvatelé Středního východu a některých afrických států. Tradičně se s ním můžeš setkat jako se součástí pilafu, taboulehu, falafelu nebo kibbehu.

Bulgur je super součást jídelníčku pro všechny s výjimkou celiaků a obecně všech, kteří se snaží vyhýbat lepku.

Co bulgur nabízí a proč je pro nás dobrý?

Bulgur je snadno stravitelná potravina, jež obsahuje vlákninu, bílkoviny, sacharidy, tuky a může být i zdrojem některých vitamínů a minerálů. V porovnání s jinými, klasickými přílohami, například s rýží, obsahuje víc bílkovin, kterých máme obecně v jídelníčku málo, pokud si jejich příjem vyloženě nehlídáme.

Z vitamínů můžeme zmínit hlavně B1, B2, B3, B6 a B9, pak taky A, C a E. Z minerálů pak obsahuje hlavně vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek a sodík.

Konečně došla řada na otázku, proč ho vůbec zkusit jíst. Látky v bulguru obsažené pozitivně působí na nervovou soustavu a taky dbá na dobrou kondici našich střev. Může být součástí prevence srdečních onemocnění, pomáhá s vyšší hladinou cukru v krvi, zlepšuje trávení a je vhodný i při dietách – především díky vláknině, která navozuje pocit sytosti.

bigstock-bulgur-dish-idea-and-recipe-b-251588266.jpg

Bulgur se dá připravit na slano i na sladko.
bigstockphoto.com
Bulgur se hodí do salátů, může být přílohou i hlavním jídlem. Je prostě variabilní!

3 recepty, s nimiž můžeš bulgur poznat

Nalákaly jsme tě? Připrav si bulgur podle některého z těchhle receptů a zjisti, jestli je to pro tebe to pravé ořechové. Mimochodem – bulgur můžeš buď namočit ve vodě v poměru 1:2 (aspoň na hodinu), nebo ho můžeš zvolna povařit (zhruba 10-15 minut). Případně je ještě možné povařit ho 5 minut a pak ho nechat pod pokličkou odstát, a to 15-20 minut.

Se šunkou a sýrem

Bulgur je vynikající jako součást zeleninového salátu. Teď si to názorně ukážeme.

Co potřebuješ: hrnek uvařeného bulguru, salátovou okurku, 3 papriky (zvol každou jiné barvy, ať je výsledná dobrota pestřejší), 5 rajčat, 100 g kvalitní šunky, tvrdý sýr (množství podle tvých preferencí), sůl, pepř a olivový olej

Jak na to?

  • Pokud už máš uvařený bulgur, můžeš rovnou nakrájet zeleninu na malé kostičky.
  • Sýr nastrouhej nahrubo a šunku pokrájej na nudličky/plátky.
  • Všechno smíchej v jedné míse, zakápni olivovým olejem.
  • Přidej pepř a sůl podle chuti, dobře promíchej a je to!

Je libo kuskus? Vyzkoušej ho s tuňákem. Na tuhle dobrotu už nedáš dopustit!

Ostré bulgurové placičky

Co potřebuješ: 200 g bulguru (v syrovém stavu), 100 g sýru feta, vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 jarní cibulky, lžíci chilli, 200 ml bílého jogurtu, sůl, špetku kypřicího prášku a olivový olej

Jak na to?

  • Připrav si bulgur. Až bude hotový, smíchej ho s nadrobno pokrájeným sýrem, vajíčkem, moukou, najemno nasekanou cibulkou a kypřicím práškem.
  • Přidej trochu soli, dobře promíchej a vytvaruj menší placičky.
  • Ty pak osmahni na trošce olivového oleje.
  • Smíchej si jogurt s chilli podle chuti, místo chilli můžeš zkusit třeba i česnek.
  • Na každou placičku pak dej trošku jogurtu. Hotovo!

Na sladko – s ovocem a medem

A jde to dokonce i na sladko. A je to vynikající!

Co potřebuješ: 30 g bulguru, lžičku másla, lžíci medu, špetku soli, skořici, 70 ml jahodového kefíru, bílý jogurt, čerstvé ovoce podle chuti a trošku vody na podlití

Jak na to?

  • Bulgur nech zpěnit na másle.
  • Přidej k němu špetku soli a skořici v množství podle sebe.
  • Zvlášť si nech rozpustit lžíci medu, pak ho přidej k bulguru.
  • Přilij ochucený kefír a trošku vody, přiveď směs k varu.
  • Přiklop směs pokličkou a nech bulgur nabobtnat.
  • Dobrotu servíruj ve skleničce – vytvoř jednu vrstvu bulguru, druhou vrstvu udělej z ovoce (třeba z borůvek nebo malin), třetí vrstva pak bude z jogurtu. Hotovo!

Máš ráda bulgur? Dej nám v diskuzi pod článkem vědět, jak si ho připravuj nejradši!

Tagy: 
Související články