Zelený zázrak Matcha Tea: Umí spalovat tuky i zklidnit mysl

Shutterstock
|
25. 05. 2023
|
O Matcha Tea se mluví všude a pořád, v poslední době se roztrhl i pytel se samostatnými stánky, v nichž ti ho obsluha během chvilky připraví a ty se s ním pak můžeš vydat do světa. Proč už bez něj někteří z nás neudělají ani krok?

Jestli sis oblíbila zelený čaj, máš dost možná nakročeno k tomu, abys ocenila Matcha Tea. Jde totiž o lahodný zelený čaj vyráběný z listů čajovníku, jenž se pěstuje ve stínu. Pole, na němž čajovníky rostou, musí být čtyři týdny před sklizní zastíněna, čímž dochází k eliminaci asi 90 % slunečních paprsků dopadajících na listy. S nedostatkem světla bojuje rostlina vyšší produkcí chlorofylu, takže její listy jsou pak bohatší na aminokyseliny. Získávají také typicky smaragdovou barvu. Právě sytě zelená barva, ale také jemná a nasládlá chuť Matcha Tea charakterizuje.  

bigstock-155684444.jpg

Matcha Tea zvyšuje koncentraci a zklidňuje mysl.
Bigstockphoto
Udělej si z přípravy Matcha Tea krásný a uklidňující obřad!

Jak se dostane až do tvého šálku?

Matcha Tea vzniká docela složitým procesem. Poslední čtyři týdny před sklizní dojde k zastínění pole. Sklizeň farmáři obvykle zahajují na počátku května. Sběr listů je výhradně ruční, ty vybrané se dostanou do továrny, kde musí projít parou. Ta mimo jiné zajistí, aby listy nepřišly o úžasné množství živin. Následuje sušení, během něhož se hmotnost listů sníží asi na 20 %. Čaji v této fázi se říká Aracha neboli surový čaj.

Po sušení přichází na řadu selekce, aby se do světa nakonec dostaly jen ty nejkvalitnější listy. Roli přitom hraje barva, kvalita a chuť čaje. Následuje ještě odstranění stopek a jiných nežádoucích částí, zůstává jen nejčistší dužina. Posledním krokem je mletí na jemný prášek. Čaj, který se dostane k tobě, je směsicí několika různých odrůd, jejichž kombinací vznikne naprosto dokonalé dílo.

Cena se někomu může zdát vysoká, užívá se ale malé množství, takže dlouho vydrží a rozhodně za to stojí – 100 g obvykle vyjde na 400 Kč. Pozor si dej na levné nekvalitní výrobky nebo podivné náhražky, které se za čaj vydávají. Ty by ti moc prospěchu nepřinesly.

Co Matcha Tea obsahuje a jaký je jeho přínos?

Matcha Tea je naprostou bombou napěchovanou prospěšnými látkami. Jde o vitamín C, A a E, o vápník, draslík, zinek a železo, o vlákninu, významné proteiny, aminokyseliny, katechiny a kofein. Oproti klasickému zelenému čaji obsahuje mnohonásobně větší počet antioxidantů. A když mluvíme o klasickém zeleném čaji, máme na mysli ten poctivý, dobrý sypaný, nikoli ten, kterého seženeš v sámošce krabičku za 15 korun.

Důležité je, že Matcha Tea obsahuje l-theanin, aminokyselinu, která navozuje v mozku stav relaxace bez ospalosti, a theofylin, což je stimulant působící na nervové centrum.

Co od něj tedy můžeš čekat?

  • uvolnění hladkého svalstva v průduškách
  • při vyšších dávkách zrychlení tepu a zvýšení krevního tlaku
  • povzbuzení
  • rychlejší spalování tuků
  • zklidnění mysli, zvýšení koncentrace
  • zlepšení paměti a nálady
  • snížení hladiny cukru v krvi
  • detoxikaci organismu
  • prevenci vzniku rakoviny, zubního kazu nebo infekce
  • snížení chuti na jídlo
  • zpomalování stárnutí

bigstock-135406916.jpg

Matcha Tea můžeš s ledasčím kombinovat.
Bigstockphoto
Tak tohle už je pořádný elixír mládí!

Jak si Matcha Tea správně připravit?

Aby zachovala důležitost a důstojnost Matcha Tea, neváhej a udělej si z jeho přípravy doma obřad. Víš třeba, že bys neměla používat kovovou lžičku a kovovou nádobu? Kovy prý mohou zničit účinky čaje. Správně se tedy používá miska a bambusová metlička.

Dvě nebo tři lžičky čajového prášku zaliješ 100 ml vody, kterou nejprve uvaříš a poté ji necháš vychladnout na 75°C. Směs potom našleháš metličkou a počkáš, až zhoustne. Denně si nepřipravuj víc než 5–6 šálků, pokud jsi těhotná, maximálně si můžeš dát 2 šálky za den.

Čaj nejen k pití

S Matcha Tea se dá báječně kouzlit a nemusí z něj vzniknout jen nápoj a báječný elixír mládí. Využití nachází jako přírodní barvivo i jako ingredience do dortů, rolád, dezertů, cukroví, pečiva nebo třeba do zmrzliny. Kouzlit se s ním dá při spoustě příležitostí.

bigstock-163729349.jpg

Blahodárných účinků můžeš využít nejen při pití.
Bigstockphoto
Matcha Tea se hodí i jako ingredience do dortů, zákusků nebo pečiva!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články