Linecké cukroví: stálice českých Vánoc, kterou i letos musíš mít

Shutterstock
|
26. 11. 2023
|
Linecké cukroví je klasika, která má své čestné místo na svátečním stole. Odkud se k nám vlastně dostalo a proč bys měla sníst na Štědrý den sedm kousků? A jaký je ten nejlepší recept na sladkou a slanou verzi?

Kořeny lineckého cukroví se nacházejí v rakouském Linci. Tam se v době Rakouska-Uherska vyráběla sladkost zvaná Linzer Augen (Linecké oči) a odtud se potom rozšířila po celé monarchii, tedy i k nám.

Naši předkové si ale přípravu upravili podle sebe. Tak vzniklo jedno z dodnes nejoblíbenějších vánočních cukroví. Kočičí oči jsou oproti naší verzi o něco vetší (s průměrem cca 10 cm) a mají jeden větší otvor uprostřed nebo tři menší uspořádané do trojúhelníku.

Z lineckého těsta vytvoříš i luxusní slané dobroty

Z lineckého těsta nemusíš péct jen sladká kolečka. Skvělé je totiž i naslano. Hodí se na slané tyčky, pizzu nebo quiche. Výhoda je, že v lednici vydrží až týden, takže ho můžeš mít připravené dopředu (odleželé i líp chutná). A až ti nečekaně zavolá půl příbuzenstva s prosbou o vánoční návštěvu, budeš připravená (na všechno).

Recept na domácí linecké těsto

Co potřebuješ: 125 g másla, 20 dkg hladké mouky, 4 lžíce studené vody, špetka soli, žloutek

Jak na to?

  • Lehce změklé máslo nakrájej na malé kostičky.
  • Vlož do mísy a přidej prosátou mouku, sůl, vodu a žloutek.
  • Prsty nebo v robotu vypracuj těsto, dokud ti nevznikne hladký bochánek.
  • Těsto nech aspoň hodinu odpočívat, ideálně ale přes noc.

shutterstock_338639138.jpg

Těsto můžeš ozvláštnit kořením, bylinkami nebo sýrem.
Shutterstock
Linecké cukroví k Vánocům patří asi tak jako vanilkové rohlíčky.

Cukroví, které zvládne i naprostý začátečník

Lineckému těstu se někdy říká „raz, dva, tři těsto“, protože má jediný správný poměr surovin, a to jeden díl cukru, dva díly másla a tři díly mouky. Navrch pak přijde jeden žloutek na zvláčnění těsta. Hospodyňky si tenhle svůj recept předávají z generace na generaci. Jen ho tu a tam vylepší například citrónovou kůrou nebo vanilkou. Vyzkoušej náš recept a uvidíš, jak se budeš olizovat.

Linecké cukroví, po kterém se jenom zapráší

Co potřebuješ: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru (můžeš přidat pravou vanilku), 140 g másla + trochu na vymazání, 2 žloutky, citrónovou kůru z jednoho citrónu, rybízový džem na slepování, moučkový cukr na poprášení

Jak na to?

  • Mouku prosej na vál, přidej cukr, máslo, žloutky i citrónovou kůru.
  • Co nejrychleji všechny suroviny zpracuj na hladké těsto.
  • To pak zabal do fólie a nech aspoň hodinu odpočívat v lednici.
  • Troubu předehřej na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
  • Z těsta vyválej plát silný asi 2 mm, vykrajuj tvary (polovina jich má mít uprostřed kolečko) a nožem je přenášej na vymazaný plech.
  • Peč dozlatova, přibližně 5 minut.
  • Vychladlé cukroví slep zavařeninou a pocukruj.

Rybízový džem můžeš nahradit malinovým či šípkovým a kolečka ozdobit čokoládovou polevou!

Teď už jen linecké cukroví hezky naaranžovat na talířek, pohodlně se uvelebit do křesla a pustit pohádky, aby to byly opravdové Vánoce. Ale ještě jedna zajímavost! Věděla jsi, že lineckému cukroví se ještě donedávna přisuzovala magická síla? Kdo sní na Štědrý den sedm kousků, ten bude mít štěstí po celý rok. Za pokus to stojí, co říkáš? My to tedy rozhodně vyzkoušíme!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články