Co vykouzlit z nadbytku těstovin? Salát nebo „zapékačky“

Bigstockphoto
|
26. 09. 2021
|
Po uvaření těstovin jsi zjistila, že jsi jich udělala moc? Co takhle je proměnit v některý z pěti vynikajících receptů, které jsme pro tebe připravili?

Zapékané těstoviny se šunkou

Máš ráda americké mac’n’cheese? Vyzkoušej tuhle „počeštěnou“ variantu. Její příprava není nijak složitá a všechno se ti navíc vejde do jednoho pekáče.

Potřebovat budeš:

  • 500 gramů těstovin
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 200 gramů polotvrdého sýru (ementál, gouda)
  • 1 jarní cibulku
  • hrst strouhanky
  • 25 gramů parmezánu
  • sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

Do hrnce s osolenou vroucí vodou přidej těstoviny a uvař podle návodu na obalu tak, aby byly al-dente. Troubu předehřej na 200 °C. V pánvi pomalu rozehřej smetanu a přiveď ji k varu.

Nastrouhej do ní ementál tak, aby vznikla hladká omáčka. Tu poté odstav a nakrájej si nadrobno cibulku spolu se šunkou, kterou následně vmíchej do omáčky. Nakonec do ní přidej taky okapané těstoviny a pořádně zamíchej.

Zapékací mísu si vymaž máslem a přidej do ní těstovinovou směs. Povrch pak uhlaď a posypej strouhankou s parmezánem. V troubě těstoviny peč dozlatova asi 15 až 20 minut.

Těstovinový salát

Lehký těstovinový salát je oblíbený především v letních měsících, ale chutná během celého roku. Existuje mnoho druhů a variant. My si představíme salát se sýrem fetou a olivami.

Potřebovat budeš:

  • 350 gramů těstovin
  • 220 gramů sýru feta
  • 100 gramů oliv bez pecek
  • 60 mililitrů olivového oleje
  • 8 cherry rajčat
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1 červenou cibuli
  • 1 zelenou papriku
  • natrhané lístky čerstvé bazalky, máty a oregana
  • kůru a šťávu z citrónu
  • 1 lžičku hrubozrnné soli
  • mletý pepř

Jak na to?

V hrnci rozehřej olej, přidej oregano, česnek, sůl a pepř a opékej asi 8 minut. Po odstavení z plamene přidej citrónovou šťávu. Uvařené těstoviny neproplachuj, vlož do větší mísy a zalij ochuceným olejem. Do mísy přidej zbytek surovin a po vychladnutí i nakrájený sýr feta.

bigstock-hands-of-the-chef-mix-the-past-379849591.jpg

S těstovinami se dá báječně kouzlit. Popusť uzdu fantazii a pusť se do toho!
Bigstockphoto
Těstoviny nikdy nezklamou se sýrem!

Těstoviny s citrónovo-smetanovou omáčkou

Že jídlo z těstovin nemůže být svěží a lehké? To víš, že může a citrónovo-smetanová omáčka je toho důkazem!

Potřebovat budeš:

  • těstoviny
  • 120 gramů oblíbeného sýru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 3 stroužky česneku
  • 2,5 šálku vody
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálku strouhané mozzarelly
  • ½ šálku lístků bazalky
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžičku citrónové kůry
  • čerstvou petržel
  • sůl a pepř

Jak na to?

Těstoviny uvař spolu se zeleninovým vývarem, cibulí, bazalkou, česnekem, solí a pepřem, aby byly al-dente. Po uvaření je nech vychladnout a v pánvi si mezitím rozehřej smetanu, přidej nastrouhaný česnek, citrónovou šťávu, kůru a mozzarellu s parmezánem. Omáčku smíchej s těstovinami a podávej ozdobenou čerstvou petrželkou.

Aglio olio e peperoncino

Je to rychlé, jednoduché a nesmírně chutné! O čem je řeč? O legendárních špagetách aglio olio e peperoncino!

Potřebovat budeš:

  • 320 gramů špaget
  • oloupaný česnek
  • 1 čerstvou chilli papričku
  • olivový olej
  • čerstvou petrželku
  • čerstvě mletou sůl a pepř
  • hobliny parmazánu
  • černé olivy s peckou
  • masitá rajčata

Jak na to?

Na pánvi rozehřej olivový olej, opeč na něm nasekané nebo na hrubším struhadle nastrouhané stroužky česneku společně s chilli papričkami a hrstí nasekané petrželky.

Po opečení do pánve přidej celé olivy a na kostičky nakrájená rajčata. Vše nech podusit a na závěr přidej uvařené špagety, sůl a pepř. Na talíři zdob hoblinami parmazánu a snítky petrželky.

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Nestíháš a potřebuješ ukuchtit něco rychlého po sebe a další hladové krky? Co tuhle luxusní sýrovou omáčku?

Potřebovat budeš:

  • těstoviny
  • 1,5 šálku vysokoprocentní smetany
  • 2–3 šálky kvalitního strouhaného sýra
  • 1 lžičku hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • pepř
  • čerstvé bylinky
  • máslo

Jak na to?

Ve vyšší pánvi rozehřej máslo, přidej k němu nasekané bylinky a hladkou mouku. Důkladně rozmíchej, nech zasmažit a zalij smetanou. Vezmi si na pomoc metličku a základ rozmíchej tak, aby v něm nebyly hrudky. Poté oheň ztlum a přidej strouhaný sýr, sůl a lžičku hořčice.  

Pokud je omáčka příliš hustá, můžeš jí zředit mlékem nebo další smetanou. Na závěr přidej do pánve těstoviny, čerstvě mletou sůl a pepř. Na talíři můžeš pokrm zdobit lístečky bazalky.

Máš nějaký svůj oblíbený těstovinový recept? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články