Jak ušetřit za televizi? Pořiď si úspornější model a vypínej ji

Bigstockphoto
|
14. 05. 2022
|
Je televize něco, bez čeho se doma neobejdeš? Koukáš na ni i několik hodin denně? Pak tě možná nemile překvapí částka, kterou tenhle „koníček“ spolkne.

Kolik stojí sledování televize?

Provoz staršího televizního přijímače, ať už plazmy, LCD nebo trubicového, se spotřebou 385 W, stojí ročně kolem 2 000 až 2 500 Kč. U novějších modelů se spotřebou 85 W tě sledování seriálů, filmů nebo dokumentů, případně hraní her, za rok vyjde do 500 Kč. Jak na sledování televize ušetřit? Máme pro tebe několik praktických rad a tipů!

Spočítej si spotřebu

Abys zjistila, kolik peněz ti sledování televize z domácího rozpočtu ročně odčerpá, měla bys znát její příkon. Ten se uvádí ve wattech a najdeš ho na energetickém štítku, případně návodu. Příkon vynásob počtem hodin, po které máš televizi denně zapnutou, a výsledek vyděl tisíci. Získáš tak spotřebu v kilowatthodinách (khW). Tu vynásob částkou, kterou za khW běžně platíš a hned uvidíš, na kolik tě denní sledování televize přijde.

Zamiř pro úspornější model

Starší modely „žerou“ víc než ty, které jsou už dnes k dostání v obchodech. Jasně, pořízení nové televize rozhodně nepatří mezi zanedbatelné výdaje domácího rozpočtu. Pokud máš doma ale notně opotřebovanou „hujdu“, je nejvyšší čas pořídit novější model. Při výběru se opět zaměř na její příkon a spočítej si, jestli se ti zvolený model, byť za nižší cenu, neprodraží.

Vypni stand-by

Taky jsi zvyklá, že se televize zapne po stisknutí tlačítka na ovladači? Za tenhle „zázrak“ může pohotovostní, tzv. stand-by režim, který vlastně televizi jenom uspí a ta je neustále připravená v pohotovosti. Za tenhle luxus si ale odpovídajícím způsobem připlatíš. Ročně klidně i několik stokorun navíc. Proto pohotovostní režim omez nebo ho úplně vypni.

bigstock-young-man-holding-television-r-431192120.jpg

Vypínej televizi úplně, uvidíš, že i tím ušetříš.
Bigstockphoto
Pohotovostní režim se netýká jen televize, ale i dalších domácích "miláčků".

Nastav si automatické vypnutí

Že bez televize nedokážeš usnout a večer ji máš puštěnou spíš jako kulisu? Aby vesele nevyhrávala až do rána a zbytečně jsi za ni neplatila, nastav si automatické vypnutí třeba po hodině nečinnosti. Ušetříš a ještě si zajistíš hezké sny. Spát u zapnuté televize je totiž nejen neekonomické, ale podle psychologů a spánkových expertů taky nevhodné a pro tělo nezdravé.

Televize potřebuje prostor

Aby se televizor zbytečně nepřehříval, je potřeba ho umístit tam, kde bude mít dostatek prostoru. Tím, že televizi umístíš do nábytkových sestav s plnou stěnou, zvyšuješ její spotřebu a navíc snižuješ životnost spotřebiče. Vhodnou alternativou jsou proto speciální držáky, díky kterým namontuješ televizi do prostoru a v případě potřeby si ji snadno otočíš.

Máš nějaké vlastní fígle a triky, jak ušetřit na sledování televize?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články