Cheesecake 5x jinak: recepty na dobrotu ze starého Řecka

Shutterstock
|
04. 04. 2023
|
Ochutnala jsi někde venku nebo u kamarádky cheesecake a nutně si to potřebuješ doma zopakovat? Proč ne? Tady je inspirace!

Vytvořit cheesecake není kdovíjak složité, jen to chce trošku trpělivosti a taky investici do kvalitních surovin. Jinak to prostě není ono. Když si dáš na jejich výběru záležet, můžeš získat výživově docela dobrý mls.

Výživná pochoutka i pro sportovce

O tom, že má cheesecake dobré výživové hodnoty, věděli už staří Řekové. Dortík se zrodil na ostrově Samos a jistojistě si na něm pochutnávali řečtí olympionici na hrách v roce 776 př. n. l. Podle všeho ale může mít původ i v době kolem roku 2 000 př. n. l. Takže žádná novinka, jak by se mohlo zdát, i když cream cheese v podobě, v jaké ho známe a jakou používáme na přípravu dortu dneska, spatřil světlo světa až kolem roku 1872.

Evropa se o dortíku dozvěděla prostřednictvím Římanů a pak se dostal i do Ameriky. Tam měl tak ohromný úspěch, až ho Američani přijali za svůj. Kolem roku 1900 už byl cheesecake k dostání prakticky v každém restauračním zařízení.

Základní recept, od kterého se vždycky odpíchneš

Cheesecake se dá připravit snad v tisíci variacích. My jsme tedy vybraly pět favoritů, kterým v redakci fandíme. Všechny připravíš z jednoho společného základního receptu a zbytek už je na tobě… Cheesecake si vždycky v pohodě uděláš podle toho, na co máš zrovna chuť.

Co potřebuješ: na náplň 375 g ricotty, 375 g krémového/čerstvého sýru, 230 g jemného krupicového cukru, 3 vejce, lžíci nastrouhané citrónové kůry, lžičku vanilkového extraktu; na korpus 125 g máslových sušenek, 55 g mletých mandlí, 45 g rozpuštěného másla a ještě trošku na vymazání formy

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 140 °C a připrav si korpus.
  • Sušenky rozdrť na drobečky, přidej k nim mleté mandle a rozpuštěné máslo.
  • Všechno zpracuj do těsta. Pak si vymaž formu máslem (ideální je forma o průměru 22 cm).
  • Do formy rovnoměrně natlač vytvořenou směs a dej ji zchladit.
  • Smíchej ricottu a krémový sýr. Nejlepší je na to robot, ale zvládneš to i s tyčovým mixérem nebo ručně.
  • Pak přidej cukr, vejce, citrónovou kůru a vanilku. Směs pořádně prošlehej a pak ji dej na vychlazený korpus.
  • Dort peč asi 70 minut a sleduj, jestli zlátne. Náplň musí být na okrajích zlatavá, ale uprostřed se musí ještě trošku chvět.
  • Jakmile je hotovo, nech cheesecake vychladnout. Po vychladnutí ho dej do lednice a tam ho uchovej až do servírování.

Cheesecake s ořechovou posypkou

Na posypku potřebuješ 100 g máslových sušenek, 80 g makadamových ořechů, dvě lžičky vanilky, dvě lžíce cukru a 50 g rozpuštěného másla.

Všechny přísady rozsekej nadrobno a promíchej. Upeč cheesecake podle základního receptu. Jakmile ho po 70 minutách vyndáš z trouby, posyp ho připravenou posypkou a dej ho ještě 10 minut péct. Pak ho nech vychladnout a skladuj ho v lednici.

Čokoládový cheesecake

Varianta pro čokoholiky tu rozhodně nesmí chybět. Potřebuješ 175 g hořké čokolády, 1,5 lžičky holandského kakaa, lžičku kukuřičného škrobu, tři vejce, tři žloutky a 150 ml zakysané smetany. Vytvoř si základní náplň a pak do ní vmíchej rozpuštěnou čokoládu a půl lžičky kakaa. Zbylou lžičku kakaa musíš přidat korpusu, než ho dáš chladit.

Naplň korpus, a než se cheesecake upeče, připrav si polevu ze 75 g hořké čokolády, 125 g smetany ke šlehání a lžíce medu (nebo třeba čekankového sirupu). Jakmile dort i hotová poleva trošku vychladne, polij dortík a pak ho samozřejmě po úplném vychladnutí skladuj v lednici.

Fitness tip: Cukr můžeš nahradit erythritolem a do náplně přidat čokoládový protein. Co ty na to?

Citrónový cheesecake

Kdo mu jednou dá šanci, ten mu propadne navždy. Citrónová chuť zvlášť v létě příjemně osvěží. Potřebovat budeš 150 ml citrónové šťávy, citrónovou kůru (z citrónů, které vymačkáš), jeden citrón nakrájený na plátky (ty musíš osmahnout na másle), 275 ml smetany ke šlehání (ušlehané dohladka), 2 žloutky a 11 g želatiny.

shutterstock_258107819.jpg

Cheesecake si můžeš dopřát s oblíbeným ovocem nebo třeba s čokoládou.
Shutterstock
Citrónový cheesecake je osvěžující, tak ho zkus třeba v horké letní dny!

Korpus si předpeč (20 minut na 200 °C). Želatinu nech nabobtnat ve třech lžících citrónové šťávy a pak ji opatrně nahřej, aby se rozpustila. Dej pozor, aby se nevařila. Pak ji vmíchej do zbytku šťávy. K náplni z ricotty přidej citrónovou kůru a želatinu se šťávou. To všechno prošlehej se smetanou, pak směs vlij do korpusu a poklaď na ni plátky citrónu. Pak už dej cheesecake jen chladit.

Cheesecake s ovocem a bílou čokoládou

Tahle kombinace chutí nás dostala do kolen a dostane i tebe. Na náplň potřebuješ 600 g kvalitní bílé čokolády, 500 g čerstvého sýra, 4 vejce, 300 g zakysané smetany, lžičku pomerančové kůry a semínka z ½ vanilkového lusku. Upeč korpus podle základního receptu a přidej tuhle náplň. Nech ji ještě chvíli zapéct a navrch naservíruj kompot.

bigstock-cheesecake-slices-with-various-403806743.jpg

Cheesecake nikdy neurazí. Nikdy!
Bigstockphoto
S hořkou čokoládou, bílou čokoládou, ovocem, oříšky, kokosem, karamelem... S čím si cheesecake připravíš ty?

Na kompot potřebuješ 150 g malin, 180 g brusinek (ideálně čerstvých), 110 g cukru krupice a 65 ml pomerančové šťávy. Maliny rozmixuj. V hrnci zahřej brusinky, cukr a pomerančovou šťávu – to povař 8-10 minut, dokud brusinky nepopraskají a směs nezhoustne. Pak ji odstav, přimíchej maliny a ještě případně doslaď. Kompot nanášej na připravené vychlazené trojúhelníčky dortíku.

Cheesecake s dýňovým pyré

Jestli miluješ dýně, budeš v sedmém nebi. Nejdřív si ale musíš připravit dýňové pyré – dýni omyj, rozkroj na poloviny a upeč doměkka. Trvá to 30–55 minut. Z dýně vydlabej dužinu a tu pak rozmixuj v pyré.

Tohle pyré smíchej se třetinou sýrové náplně a přidej ještě ¼ lžičky skořice. Korpus nech jen vychladit a pak do něj dej směs bez příchuti. Na ni dej směs s dýňovým pyré a vidličkou lehce promíchej obě vrstvy.

Pozor, aby bylo dílo dokonalé, do korpusu přidej ještě ½ lžičky kardamomu a špetku zázvoru.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

Autor článku: redakce

Související články