Kauza burčák: na co si dát při výběru pozor?

Bigstockphoto
|
21. 09. 2023
|
Září a říjen jsou měsíce zasvěcené burčáku. Aby ale tvoje spanilá jízda se skleničkou v ruce neskončila fiaskem, měla by sis dát pozor hned na několik věcí.

Nejdřív se ale podívejme, v čem tkví kouzlo tohohle oblíbeného a časově omezeného nápoje. Burčák je mírně alkoholický nápoj, který vzniká díky kvašení révy vinné. Možná sis myslela, že je jen chuťově dobrý – on je ale i zdraví prospěšný! Když to s ním nebudeš celé měsíce přehánět, může ti zlepšit náladu, pročistit tělo, posílit srdce a omladit celý organismus.

Zajímavé je na něm i to, že v čase se v něm snižuje množství cukru a zvyšuje se objem alkoholu. V první fázi kvašení tedy může působit velice projímavě, v té druhé tě pak možná překvapí, jak snadno se ti z něj zamotá hlava a podlomí nohy.

Jak poznat kvalitní burčák? Nosem i ušima

Burčák je skvělý, ale nesmí být šizený a pančovaný. Jenže jak to poznat? Základem úspěchu je kupovat ho ve vinotéce, ne někde u pochybného stánku.

Burčák z bílých hroznů krásně šumí, voní po ovoci a má bílou až světle žlutou barvu. Když je spíš nahnědlý, znamená to, že jsou v něm i jablka, aby byla výroba levnější (a do kapsy prodejce se akorát nakutálelo víc peněz), nebo že je starý. Naopak průsvitný burčák je zase nejspíš ředěný vodou. Neboj se jemného zakalení a usazenin v lahvi, tak to má být!

Burčák z modrých hroznů voní po malinách a zaujme svou světle rubínovou až tmavě červenou barvou.

bigstock-violet-wine-grapes-184527.jpg

Kvašením vinné révy vzniká lahodný burčák.
Bigstockphoto
Na burčák z modrých hroznů nenarazíš moc často. I on je ale vynikající!

Kdy si koupit burčák? Je nejvyšší čas!

Pravý burčák si můžeš koupit od 1. srpna do 30. listopadu, ale hlavní sezónu má v září a doporučuje se kupovat ho spíš až ve druhé polovině srpna. Cokoli, co si koupíš dřív, než začne srpen, nebude burčák, jako spíš částečně zkvašený mošt, který se k nám dostává ze Slovenska a Maďarska. Bez zajímavosti není ani to, že název burčák může nést jen ten nápoj, který vznikne z českých hroznů.

Jak burčák uchovávat?

Je to jednoduché. Vždycky musí být v ledničce, kde nějakou dobu vydrží. Stále ale kvasí, proto nech víčko povolené nebo do něj udělej malou dírku. Případně můžeš víčko chodit povolovat. Nesmíš na to ale zapomenout, abys tuhle dobrotu neměla po celé lednici.

Máš ráda burčák, nebo si ho i letos necháš ujít? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články