Jak stylově zkombinovat praktické vybavení obývacího pokoje?

Shutterstock
Komerční článek
|
20. 12. 2021
|
Obývací pokoj je velmi důležitou součástí bytu či domu. Slouží jako místo odpočinku, ovšem využít ho lze i jako místo pro zábavu. K tomu je důležité zvolit vhodný nábytek, který vám poskytne mnoho možností. Navíc můžete vybírat z rozmanitých provedení a designů. Ve výsledku tak získáte svůj jedinečný prostor, kde můžete strávit večer s knížkou, či u skleničky s přáteli.

Kvalitní sedačka

Tím nejdůležitějším prvkem obývacího pokoje je sedací souprava. Do tohoto vybavení se rozhodně vyplatí investovat, jelikož by mělo vydržet alespoň pár let. Při nákupu sedačky se proto vždy zaměřte na její kvalitu, pohodlnost a samozřejmě také vzhled. Pokud se vám podaří ideálně zkombinovat tyto tři parametry, našli jste to nejlepší řešení. Kvalitní sedací soupravu si každý z nás představuje trochu jinak. Držte se proto hlavně svých požadavků.

  • Nabízí se jednoduché či rohové sedací soupravy, s úložným prostorem, rozkládací a podobně.
  • Tyto požadavky jsou velmi individuální, zamyslete se proto nad tím, co od sedačky očekáváte.
  • Jakmile máte představu o funkčnosti sedací soupravy, začíná ta těžší část, kterou je vybrat vhodný design.
  • Ten se snažte sladit s okolním nábytkem a interiérem. Vytvoříte tak harmonický výsledek a atmosféru, ve které se vždy budete cítit dobře.

2._shutterstock_266396990.jpg


Shutterstock

Vhodný konferenční stolek

K sedací soupravě by rozhodně neměl chybět ani konferenční stolek. V této době jsou oblíbené variabilní konferenční stolky, které můžete rozkládat dle potřeby. Hodí se tak zejména do menších místností, přičemž poskytnou dostatek odkládacího prostoru. Samozřejmě však můžete sáhnout i po klasickém stolku.

Vybírejte z různých materiálů – plast, dřevo, sklo a jejich kombinace. Pro konferenční stolek do obýváku platí pár pravidel. Jeho výška by měla být zhruba stejná jako výška gauče. Díky tomu na něj snadno dosáhnete a vše budete mít po ruce. Nevybírejte příliš velký stolek, který zabere příliš místa. Kolem konferenčního stolku byste měli pohodlně projít, volte proto vhodné proporce.

3._shutterstock_1557531599.jpg


Shutterstock

Osvětlení

Velmi důležitým prvkem obývacího pokoje je také osvětlení. Samozřejmostí je stropní svítidlo, které nesmí chybět. Kromě toho se však do této místnosti hodí také stojací lampa. Ty jsou nabízeny v různých provedeních, mohou se tak stát stylovým doplňkem vašeho interiéru. Některé modely lustrů či lamp vypadají luxusně a budou výrazným prvkem vaší domácnosti.

 V určitých případech se hodí do obýváku pořídit také stolní lampu. Ta vám pomůže dodat pokoji hloubku – v tomto světle totiž vyniknou výrazné prvky. Navíc ji oceníte při čtení a dalších aktivitách. Jedná se tak o příjemnější řešení, než jakým je ploché světlo ze stropu. Vhodné osvětlení je velmi důležité, jelikož ovlivňuje naši náladu. Rozhodně ho proto nepodceňujte. Některé modely lustrů či lamp vypadají luxusně a budou výrazným prvkem vaší domácnosti.

Jedinečné dekorace

Aby v obývacím pokoji panovala příjemná atmosféra, je dobré vybavit ho také dekoracemi. Ty mohou být různé a odvíjet by se měly hlavně od vašeho vkusu. Zatímco někdo miluje umění, sošky, obrazy a další, jiní si na výrazné dekorace nepotrpí. Vždy je však dobré do místnosti vnést alespoň nádech osobitého kouzla. Vystavte si zarámované rodinné fotografie, vytvořte komplexní knihovnu, anebo třeba k dekorovaní využijte pouze polštáře na sedací soupravu. Neexistují žádná jasná pravidla, dle kterých je třeba se řídit.

Zařizování obývacího pokoje je náročný a dlouhý proces. O to složitější to je, pokud máte zachovat praktičnost prostoru zároveň s jeho vzdušností. Pokud se vám však podaří najít rovnováhu, získáte jedinečný prostor, který vám bude skvěle sloužit.

Tagy: 
Související články