Ondřej Sokol: Šarmantní a oceňovaný srandista, ale i těžký introvert

Aplausin, použito se svolením Aplausin
|
26. 07. 2023
|
Herec, bavič, režisér, improvizátor, moderátor i překladatel. Jako by prostě nestačilo, že Ondřej Sokol je super talent a všeumělec. On je to ještě ke všemu i pohledný muž v letech, která mu ohromně sluší.

Když se řekne Ondřej Sokol, automaticky se předpokládá, že bude nějaká ta sranda. Sokolova chytrá hlava totiž plodí jednu perlu za druhou. Ať už moderuje soutěže Na lovu, Tvoje tvář má známý hlas, nebo Českého slavíka, vždycky tam nějakou ironií vyšperkovanou legrácku propašuje. Jeho humor je inteligentní, laskavý a zároveň plný ironie i energické drzosti. I to je jeden z výrazných střípků, který z tohohle jedenapadesátiletého zrozence ve Vahách dělá mimořádně přitažlivou mozaiku.

Ondřej Sokol je přesně ten typ muže, kterému každá vráska navíc slušivě sedí, a ten jeho vlídný pohled zbožňují ženy třicítky i bábinky ve společenských místnostech domovů pro seniory. O jeho velké oblíbenosti koneckonců jasně mluví i hromada cen, které už sesbíral.

Kdy a kde se narodil

Charismatický a životem správně chlapsky ošlehaný Ondřej Sokol se narodil v Šumperku. Bylo to 16. října a psal se rok 1971.

Rodiče a sourozenci

Díky humorné notě, kterou Ondřej Sokol používá tak přirozeně jako dech, máme často pocit, že není téma, se kterým by měl tenhle chlapík problém. A přesto se takové najde. Jen málokdy se rozvypráví o svém dětství a rodině. Když už se tak náhodou stane, bolestné momenty, posmutnění a nemilé vzpomínky se v jeho hlase projeví téměř hned.

Máma čerstvě narozeného klučičího mimina se ke svému muži už nevrátila. Cesta z porodnice vedla jiným směrem, a Ondřej Sokol tak vyrůstal jen s babičkou a maminkou. Tátu, kterého se malému Ondrovi snažily babička s mámou zprotivit, znal a vzhlížel k němu i navzdory jejich snahám. Ale nakonec stejně přišlo obrovské zklamání a rána, která se s největší pravděpodobností už nikdy nezacelila. Osmiletý kluk zůstal bez táty úplně, protože ten se rozhodl pro život v Kanadě.

O tom, že je na Sokolův soukromý život uvaleno celkem přísné embargo, svědčí i fakt, že například o jeho sourozencích není ani vidu ani slechu. Ví se jenom, že jeho sestra žije v Kanadě a bratr je údajně mladší než Sokolův syn.

Vzdělání

Z klasické základní osmičky na základce už fičel na gymnázium. Po maturitě pak začal svou přítomností příjemně, tak jak je mu vlastní, ozvláštňovat prostředí DAMU, do kterého byl úspěšně přijat a kde studoval 5 let. Ve studiích pokračoval na FAMU a pyšnit se může titulem MgA.

Filmy a seriály

Byť je s Ondřejem Sokolem nejvíc spjatá improvizační Partička, u které se zaručeně budeš smíchy plácat do stehen tak intenzivně, až zmizí i ta zatracená celulitida, seriálové a filmové konto tohohle sympaťáka je mnohem pestřejší.

Ze seriálů si zmiňme například úžasné Devadesátky, kde se jeho herecký talent projevil absolutně naplno. V téhle kriminální sérii Sokol fakt zazářil a divákům nejednou padla čelist. Objevil se taky ale v seriálech jako Ordinace v růžové zahradě, Obchoďák, Rédl i Nejlepší bakaláři.

Ani filmů, ve kterých si Ondřej Sokol zahrál, není zrovna málo. Kinematografické kousky, ve kterých ho můžeš vidět, jsou třeba tyhle: Buď chlap, O vánoční hvězdě, Všechno nebo nic, Vybíjená, Andělé všedního dne, Zakázané uvolnění, Krásno nebo Krakonošovo tajemství.

Divadlo

Už v roce 1996 se Ondřej Sokol stal členem souboru Městského divadla v Mladé Boleslavi. Po třech bohatých letech, co se účinkování týče, přešel do Činoherního klubu. Tam už nejen hrál, ale začal i režírovat. Roku 2018 se stal i jeho šéfem a nové funkci se věnoval naplno. Ani to mu ale nezabránilo v tom, abychom ho dál hojně vídali na obrazovkách nebo si ho naživo užívali v jeho stand-up show Celebrity, se kterou objíždí celou republiku.

Jiná práce

Jiné práce má Ondřej Sokol víc než dost. Pracovně je k neutahání a nějaké zakrnění jeho mysli určitě nehrozí. Šarmantní herec hraje, moderuje, překládá knihy i divadelní hry, režíruje a taky pracovně cestuje. Ne však jen se svou stand-up show, ale i s Lukášem Pavláskem. Spolu vytvořili dvojici autenticky komických průvodců v pořadu Cesta kolem světa s Ondřejem Sokolem a Lukášem Pavláskem. Díky nim tak vzniknul odpočinkový, vtipný a lehce dokumentární počin.

Partner/ka a děti

Ondřej Sokol žil v letech 1998 až 2010 s Kateřinou Lojdovou. Se svou půvabnou bývalou manželkou má Sokol dceru Ester a syna Adama.

Po jeho boku už pár let můžeme vídat krásnou přítelkyni Nikolu, která je Sokolovou snoubenkou. Mezi snoubenci je jedenadvacetiletý rozdíl, který jim dlouho předhazoval především bulvár. Pár to však nijak nerozhodilo a bulvární bláboly oba brali s humorem, který mají společný.

Koníčky

V pořadu 7 pádů Honzy Dědka na sebe Ondřej Sokol prozradil, že v době pandemie objevil lásku k vaření. Jiné zájmy a koníčky ale i nadále holt zůstanou tajemstvím, což budeme, byť s dívčím zklamaným pofňuknutím, samozřejmě respektovat.

Další zajímavosti

Charismatický partičkář během své kariéry dostal obrovskou spoustu cen. Například Cenu Alfréda Radoka, TýTý i Českého lva. A přesto to není to, co by na tomhle zvláštně přitažlivém muži bylo tím nejzajímavějším. Jeho zvláštnosti jsou úplně někde jinde. Například v souvislosti s jeho bývalou ženou. Kdykoliv o něm Kateřina Lojdová mluví, vždy vyzdvihne to, že je vzorný táta.

Tenhle zábavný, na první pohled rozený extrovert ale klame tělem i vystupováním. Ondřej Sokol je ve skutečnosti introvertní povahy, kterou mu navíc ne úplně zjednodušuje jeho lehká porucha autistického spektra.

Ondřej Sokol nahý

Doslova nahý se Ondřej Sokol objevil ve filmu Krásno. V něm si jen tak na sprosťandu s holou zadnicí zahrál a coby oděný, jak aspoň předpokládáme, si film i zrežíroval. A to brilantně. Film měl totiž u diváků úspěch.

Další fotky Ondřeje Sokola najdete na webu www.aplausin.cz.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Bára Klímová

Související články