Proč na Vánoce radši odletět k moři? Známe hned 5 důvodů

Shutterstock
|
23. 11. 2023
|
Už s polovinou září se do marketů nahrnuli Mikuláši a vánoční štoly. Nechybí moc a všude spustí koledy. A pak to přijde – melancholická atmosféra Vánoc.

Pokud si každý rok přeješ se jí konečně zbavit, nemuset se u babičky nehorázně přejíst nebo u tetičky opít jak zákon káže, tvářit se slavnostně, potkávat příbuzné, s nimiž si jinak nemáš co říct a vídáte se jednou za rok (právě u téhle příležitosti) a kdo ví, co ještě, odleť někam na dovču! Mimochodem – víš, že pobyt u moře prospívá tělu i duši?

#1 Žádná sváteční strojenost

Pěkně se načančat, usadit se ke stolu s „veselým“ vánočním ubrusem a nablýskanými příbory se u babičky prodírat kousky kapra ke zdárnému konci absurdní hostiny. U stolu se přátelsky a s úsměvem, na který možná vůbec nemáš náladu, pobavit s povedenou sestřičkou, se kterou jsou jinak jen problémy, u stromečku se tvářit překvapeně a potěšeně, ať už na tebe z krabice vykouknou 20 let staré socialistické hrnky z babiččiny půdy, nebo příšerný pletený svetr (ale od srdce). Díky, nechceme. Radši ty palmy nad hlavou.

#2 Žádné nablblé zvyky

Kdopak nám zazpívá koledu? A holky, hoďte si střevíčkem, ať víme, která z vás půjde z domu! Ještě šupinku pod talíř… Kdy tohle skončí? Jedině tehdy, když se sbalíš a odletíš za teplem, lehneš si s knížkou na pláž a budeš se tvářit, že jsi o žádných Vánocích jaktěživa neslyšela.

#3 Žádné plačtivé dojímání

U starších příbuzných se dozvíš, kdo letos umřel, u dětí chtivé sestřenice zase to, kdo letos rodil a kdo má termín hned na začátku roku. V rodině s puberťáky to bude o mladických nerozvážnostech, ale i o jejich důležitosti pro správné dospívání. Jo, to mně když bylo sedmnáct…

shutterstock_1978655663.jpg

Odleť k moři a hoď vánoční chaos za hlavu!
Shutterstock
O Vánocích nemusíš z povinnosti obcházet příbuzné a nedobrovolně se na ně zubit.

O Vánocích je naprosto nezbytné dojímat se nad každým kouskem lidského osudu. Jestli přicházíš na sváteční návštěvu nalomená, protože jsi před týdnem dostala kopačky, asi budeš správně naladěná. Jinak ti bude líp u baru hotelového bazénu.

#4 Žádné nezdravé přejídání

Uf, nejdřív kapr a bramborový salát, pak ještě vinná klobása, navrch kafíčko a hordy cukroví, co někdo donese do práce, z práce domů, přitáhne ho taky každá návštěva, a když se někam vydáš ty, musíš zákonitě ochutnat. To nevadí, že už ti cukr karamelizuje v uších a tobě se dělá špatně, jen na sladké pomyslíš. Radši svěží ovoce někde v teple nebo dobrou rybu (neobalovanou!) z grilu…

#5 Žádný spěch a stres, jestli je všechno perfektní

Celý advent poletuješ po bytě, aby bylo naklizeno, protože se určitě o Vánocích někdo zastaví na kus té dojemné řeči a taky bílou rukavičkou přejet hřbet dveří. Protože se ale bojíš, že to nebude perfektní, budeš uklízet jak šílená ještě na Štědrý den ráno a na Boží hod to nebude jinak. Radši se nech obskakovat na hotelu, udělej si pohodu v mořských vlnách a pošli domů fotku, ať je vidět, že Vánoce jsou u tebe opravdu svátky klidu.

Autorský článek

Autor článku: redakce

Související články