Éterický tea tree oil: pomáhá proti akné i lupům, ale musí se s ním zacházet opatrně

Shutterstock
|
24. 10. 2023
|
Tenhle přírodní elixír je jedním z nejoblíbenějších produktů v oblasti péče o pleť a vlasy. A není divu. S čím vším ti pomůže tea tree oil?

Tea tree oil je esenciální olej získávaný z listů a větviček kajeputu střídavolistého, který je původem z Austrálie. Je známý svými silnými antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi, díky kterým byl během první světové války používán při dezinfekci ran a jako antiseptikum pro vojenské lékařství. Je ale potřeba používat ho zředěný, protože na čistý tea tree oil se často objevují nežádoucí reakce.

S čím vším ti pomůže tea tree oil?

Péče o pleť

Tea tree oil je skvělým spojencem pro čistou a zářivou pleť. Díky svým antibakteriálním vlastnostem pomáhá v boji proti akné, pupínkům a černým tečkám.

Pokud tě trápí akné, aplikuj ho trochu přímo na pupínek a nech přes noc působit. Můžeš si z něj vyrobit i čisticí prostředek na pleť – stačí přidat pár kapek do jiného rostlinného oleje (například jojobového). Nezapomeň si pak pleť opláchnout teplou vodou.

Péče o vlasy

Svědí tě skalp nebo máš problémy s lupy? Přidání několika kapek oleje do šampónu nebo kondicionéru pomůže zmírnit svědění a bojovat proti lupům. Nejenže zklidní pokožku, ale tvým vlasům zároveň dodá svěží a příjemnou vůni.

Léčba kožních infekcí

Tea tree oil se tradičně používá k léčbě různých kožních infekcí, včetně plísňových onemocnění a bradavic. Můžeš ho aplikovat přímo na postiženou oblast nebo ho naředit rostlinným olejem.

Přirozený repelent

Olej můžeš použít jako přirozený repelent. Stačí ho smíchat s vodou nebo jiným rostlinným olejem a nastříkat na kůži. Tvé mazlíčky ochrání proti blechám, jen se nedoporučuje pro kočky – ty si totiž často olizují srst a konzumace tea tree oleje by jim nemusela udělat dobře.

Aromaterapie

Díky své svěží bylinné vůni a jejímu povzbudivému a osvěžujícímu účinku na mysl i tělo se tea tree oil používá v aromaterapii. Pokud máš doma difuzér, pár kapek ti pomůže zbavit se stresu. Přidat ho ale můžeš i do čisticích prostředků nebo aviváže.

Na co si dát pozor u tea tree oleje?

I přes jeho nesporné pozitivní vlastnosti je důležité mít na paměti několik varování:

  • Nikdy neaplikuj nezředěný tea tree oil na pokožku, může způsobit podráždění! Vždycky ho řeď rostlinným olejem nebo vodou.
  • Pokud máš citlivou pokožku nebo jsi alergická na některou složku oleje, udělej si nejdřív test na kousku pokožky a sleduj, jestli nedojde k podráždění.
  • Používej tea tree oil s mírou. Přílišné množství může způsobit suchost pokožky.
  • Skladuj tea tree oil mimo dosah přímého slunečního světla a mimo dosah dětí.

Tea tree oil je skvělý pomocník, ale musí se to s ním umět. Na co ho vyzkoušíš ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články