Káva během těhotenství nemusí být tabu

Bigstockphoto
|
10. 05. 2021
|
Zatímco jedna nastávající maminka se křižuje, když slyší o kofeinu, jiná si s chutí dá espresso, protože jí chutná a dělá dobře. Není to tak dlouho, co se vědci vzácně shodovali na tom, že kávové dýchánky těhotenství musí skončit. Dneska už je to jinak.

Vždycky ale taky záleží na konkrétní ženě, na jejím zdravotním stavu i na tom, jak na ni kofein působí. Bylo by ale zbytečné odpírat si oblíbený nápoj úplně, když ho třeba stačí jen omezit.

Zásadní je celkový příjem kofeinu

Každá káva se může v množství obsaženého kofeinu lišit a kofein najdeme i v jiných nápojích, třeba v některých druzích čaje a limonád, v dobrotách, jako je čokoláda, nebo v některých lécích na migrénu či chřipku.

Z těchto dvou důvodů je nutné pohlídat si, aby množství přijatého kofeinu denně nepřesáhlo asi 200 miligramů. To už je totiž množství, které se může na zdraví a vývoji plodu podepsat. Pokud kafe miluješ a dáš si jeden nebo dva šálky denně, žádné nebezpečí nehrozí.

Pravidelně přijímané množství přesahující 500 miligramů denně může plod opravdu poškodit. Ve hře je pak hlavně srdeční arytmie dítěte krátce po narození, která by měla odeznít. Jenže proč to riskovat?

bigstock-smiling-pregnant-woman-using-246134128.jpg

Záleží hlavně na tom, abychom si uvědomili, že kofein není jen v kávě.
Bigstockphoto
Nepřekračuj maximální doporučené množství kofeinu a všechno bude v pohodě.

Žádné náhražky, kvalitní espresso

Když už se během těhotenství kafe nebudeš chtít vzdávat, měla by ses jen vyhnout klasickému „turkovi“ a nejlepším řešením není ani instantní káva, která má s dobrým espressem jen pramálo společného. To ti mimochodem pomůže víc i v případě, že máš i během těhotenství nízký tlak a trpíš závratěmi. Pokud navíc budeš po kávě spokojenější, nic víc si zatím nenarozené miminko nemůže přát.

V kávě bez kofeinu je kofein a není to ono

Možná to nikoho nepřekvapí, ale mohlo by. Když se začneš odvolávat na kávy bez kofeinu, měla bys vědět, že i v ní je kofein, i když jen v nepatrném množství. Horší na tom je ale fakt, že kofein se z normální kávy dostává chemickými procesy díky látkám, které do těla spíš nechceš. Existují i kávy, které výrobci zbavili kofeinu jen horkou vodou. Pak je to fajn.

Co když je kofeinu víc?

Přemíra kofeinu, který nastávající matka přijímá během těhotenství, pak může dítě ovlivnit – může hodně rychle přibírat a mít potíže s nadváhou. Muselo by ale docházet k opravdu neobvyklému překračování hranice kofeinu. Když se budeš držet maximálně 2-3 šálků (šálků, ne hrnků!) denně, můžeš být v klidu.

Pila jsi v těhotenství kávu? A co ženy ve tvém okolí? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články