Jak na překyselení organismu? Změnou jídelníčku náprava jen začíná

Bigstockphoto
|
26. 10. 2023
|
Jsi pořád unavená, bolí tě hlava a svaly nebo trpíš na zažívací obtíže? Možná máš překyselený organismus. S nastolením rovnováhy ti pomůže vyvážená strava a vyhýbání se stresu.

Překyselení organismu je stav, kdy se v těle nachází přemíra kyselin nebo naopak nedostatek zásad. Nejdůležitějšími orgány, které se starají o rovnováhu ve tvém těle a tak vyvažují poměr zásaditých a kyselinotvorných látek, jsou ledviny a plíce.

Rozdělení potravin na kyselinotvorné a zásadité probíhá podle toho, jaký tzv. popel nechávají v těle při metabolizaci. O jaké tedy jde?

  • Obecně se dá říct, že živočišné potraviny, obiloviny, černý čaj, káva a sycené nápoje jsou spíš kyselinotvorné. Mezi ty nejnebezpečnější se řadí maso, jednoduché cukry a alkohol.
  • Naopak zelenina, ovoce, med, houby, sója nebo bylinné a zelené čaje jsou spíš zásadité.
  • Neutrální je pak čistá voda.

Tvá krev má v normálním stavu hodnotu pH 7,4. Pro překyselení stačí, když se hodnota změní na 7,35 kdežto příliš zásadité prostředí nastává už při 7,45. Postačí tedy opravdu málo k tomu, aby se tvé tělo vyklonilo z rovnováhy. Pokud ho přetěžuješ nevhodnou stravou každý den, nadbíháš si k tomu, aby muselo hladinu pH drasticky vyvažovat. Lidský organismus je pak „proleptaný“ kyselinami.

Nejčastějším důvodem je špatný jídelníček, ale i stres

Moderní způsob života tlačící na produktivitu a rychlost škodí našemu zdraví. Nezdravý jídelníček založený na polotovarech, živočišných pokrmech a slazených nápojích může opravdu vést k mnoha zdravotním problémům, mezi nimiž je i překyselení organismu.

Důležitou příčinou překyselování je ale taky duševní napětí, které vede k nerovnováze v řízení těla. Pak totiž začíná převažovat adrenalinového systému, jenž spouští v těle nadměrnou tvorbu kyselých látek, které jsou potřeba pro domnělý boj. Neplechu v organismu páchá i kouření a nadměrné užívání léků.

bigstock-woman-having-painful-stomach-a-433344608.jpg

Překyselení organismu se projevuje více způsoby.
Bigstockphoto
Jedním z příznaků překyselení organismu jsou zažívací potíže.

Jak poznáš, že máš překyselený organismus?

Mezi příznaky překyselení patří hlavně:

  • dlouhodobá únava a přetažení
  • bolesti hlavy
  • infekce
  • časté pálení žáhy
  • zažívací potíže
  • bolesti svalů, hlavy a zad
  • ekzém
  • podrážděné oči a nos
  • poruchy srdečního rytmu

Není to záležitost, kterou bys měla podceňovat. V pokročilém stádiu může překyselení organismu dokonce způsobit cukrovku, dnu, depresi, a dokonce i přetížení imunitního systému, což může následně vést až k onemocnění srdce i k rakovině.

Na odkyselení pomůže pitný režim a vyvážená strava

K opětovnému nastolení rovnováhy v těle musíš jedině přes vyváženou, zdravou stravu. Obecným základem je strava založená na dostatku vlákniny (kterou najdeš hlavně v zelenině), celozrnných produktů a bílkovin.

Neodmyslitelným pomocníkem je taky dostatečný pitný režim. Jeho dodržováním pomáháš svým ledvinám s filtrováním škodlivých látek a jejich odplavováním z těla pryč. Pít bys měla ideálně 0,4 litru čisté vody nebo bylinných čajů na 10 kilogramů své hmotnosti. Co bys měla naopak omezit, je káva a alkohol. Nejlepší je pak vyhnout se slazeným limonádám.

Správnými bylinkami a doplňky stravy můžeš svému tělu s detoxikací kapku pomoct. Hodí se hlavně ostropestřec mariánský nebo vitamín E. Když tě pálí žáha, tak můžeš pro rychlou úlevu sáhnou také pro tobolky, žvýkací tablety nebo kapky, které seženeš v lékárně.  

Zásadité potraviny: co ti může od překyselení pomoct?

Bez jídla to nejde, to je jasné. Aby ses ale překyselení zbavila a pak se mu úspěšně vyhýbala, měla bys vědět, co zařadit do jídelníčku. Vhodné jsou banány, citróny, meruňky, fíky, špenát, mrkev, celer, mango, meloun, slunečnicová semínka, zelený čaj nebo za studena lisované oleje.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články