Recept na super domácí flapjack: budeš ho zbožňovat

Bigstockphoto
|
26. 06. 2022
|
Už jsi mu propadla, nebo jsi o něm ještě neslyšela? Tahle dobrota pocházející z Velké Británie a je svou formou podobná müsli tyčince. Obojí se vyrábí z ovesných vloček, do flapjacku se pak přidávají nejrůznější mňamky a nebývá plný cukru. Upeč si ho podle sebe!

Kromě ovesných vloček tady hrají roli oříšky nejrůznějších druhů, sušené ovoce, semínka, kvalitní čokoláda, med, kokos nebo třeba třtinový cukr. Flapjack je skvělé mít po ruce, když potřebuješ zasytit, ale hlavně načerpat energii. Obsahuje docela málo bílkovin a hodně sacharidů – těch složených. Není to tedy primárně rychlá energie, ale ta, která ti nějakou chvíli vydrží.

Sportovci a dobrodruzi na tuhle mňamku nedají dopustit

Je to tak. Flapjack je relativně malá tyčinka (i když obvykle větší než müsli tyčinka), která rychle zasytí a nenechá tě zahynout na nedostatek síly. Hlad po ní dostaneš tak nejdřív za dvě hodiny, takže pokud ráda sbalíš batoh a vyrazíš na výlet, flapjack může být plánované občerstvení a alternativa plnohodnotného jídla i zdroj energie pro případ ztroskotání.

bigstock-homemade-healthy-flapjacks-wit-91666283.jpg

Flapjack je populární mezi sportovci i mlsouny.
Bigstockphoto
Flapjack ti dodá energii, která ti dlouho vydrží.

A proč oves? Protože třeba oproti pšenici je vydatnější a výživnější. Obsahuje víc bílkovin, tuků i sacharidů. Ty se díky své struktuře vstřebávají pomaleji, takže energie z nich se taky pomaleji uvolňuje.

Flapjack se dá sehnat v různé kvalitě za různou cenu. Ty lepší, pokud nejsou v akci, obvykle stojí kolem 30 Kč a výš. O něco levněji tedy vyjde upéct si vlastní, domácí.

Jak na domácí flapjack? Postup je jednoduchý, výsledek famózní

Výhoda flapjacků je v tom, že do nich můžeš dát snad všechno, co máš ráda a na co máš právě chuť. Někdo dává přednost čokoládě a celé plejádě oříšků, jiný zase radši přidá nějaké to ovoce. Tady je náš tip na luxusní flapjack, který není třeba péct. Ty si ho ale po vyzkoušení můžeš obměňovat podle libosti.

Co potřebuješ:

  • 80 g ovesných vloček
  • 25 g sušených datlí zbavených pecky
  • 50 g sušených brusinek, pokud je máš ráda (můžeš zaměnit za jiné ovoce)
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kvalitního medu
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • hrstku oblíbených ořechů
  • vodu

Jak na to?

  • Všechny suché suroviny rozemel najemno.
  • Pak přidej datle a brusinky, pokud je chceš přidat.
  • Nakonec dodej ještě med a kokosový olej.
  • Všechno pořádně podrť a promixuj.
  • Aby ti vznikla pěkně lepkavá hmota, přidej trochu vody. Když si vezmeš trošku hmoty do dlaně, musí držet pohromadě.
  • Vzniklou hmotu rozprostři na pekáček a dej do ledničky aspoň na dvě hodiny.
  • Pak můžeš začít krájet jednotlivé flapjacky, polít je čokoládou, posypat kokosem… Zkrátka cokoli, co ti přijde k chuti.

bigstock-chocolate-orange-flapjacks-o-226000132.jpg

Flapjack má svůj původ ve Velké Británii.
Bigstockphoto
Oříšky, čokoláda, ovoce... Do flapjacku si dej to, co na máš právě chuť!

Když se rozhodneš flapjacky péct, stačí je dát na pekáčku do trouby na 15–20 minut, dokud nezačnou hnědnout okraje. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články