Červené tvářičky, které nechceš. Co způsobuje růžovku a jak se jí bránit?

Shutterstock
|
04. 08. 2023
|
Nejde moc přehlédnout. Pokud se totiž objeví, pak na nose, tvářích, bradě a čele. Růžovka sice není závažné onemocnění, ale nepříjemné dokáže být pěkně.

Růžovka (nebo taky rosacea) je kožní onemocnění příbuzné akné. Dá se odhalit poměrně snadno, má totiž příznaky naprosto typické – jde o zarudnutí kůže, které pak můžou doplnit pupínky nebo větší uzly. Kromě nosu, tváří, brady a čela se v některých případech týká i krku, dekoltu a pokožky za ušima. Onemocnění navíc v 50 % případů postihuje i oči, které jsou pak podlité krví a značně podrážděné.

Příčiny růžovky? Jsou hlavně v genech

Přesné příčiny, proč někoho růžovka trápí a jiného ne, zatím nejsou úplně jasné a vysvětlené. Má se ale za to, že na prvním místě mezi viníky jsou geny, tedy genetická predispozice k tomuhle onemocnění. K dalším možnostem patří porucha imunitního nebo nervového systému, poruchy krevních cév v obličeji nebo příliš mnoho roztočů Demodex.

Pak jsou tu ještě spouštěcí faktory, které dokážou problém umocnit. K nim patří:

  • Pobyt na přímém slunci. O nezbytnosti používání kosmetiky s ochranným faktorem snad nemusíme dlouze mluvit, to by mělo být běžné pro každého, natož pak pro ty, kteří trpí růžovkou. Vyplatí se mít kšiltovku, sluneční brýle a ideálně na přímém sluníčku pobývat co možná nejmíň.
  • Počasí a výkyvy teplot. Silný vítr, mráz, ale i sauna nebo horká sprcha může pleť pořádně rozbouřit.
  • Intenzivní fyzická aktivita. Sport je skvělý, ale lidi s růžovkou by měli volit aktivity, které nevyžadují vysokou intenzitu a tempo.
  • Nevhodná kosmetika. I ta může nehezky podráždit a problémy zvětšit. Rizikové je pak používání peelingu, příliš mastných krémů nebo laku na vlasy a produktů s obsahem alkoholu.
  • Stres. Co si budeme podívat, stres je prostě všudypřítomný a dokáže s člověkem zamávat. To nejhorší, co můžeš dělat, je stresovat se kvůli růžovce. Takový ošklivý kolotoč, řekly bychom…
  • Jiné zdravotní komplikace. Růžovku a její projevy „s radostí“ podpoří vysoký krevní tlak a dlouhotrvající kašel. U žen v pokročilejším věku pak i teplotní návaly během menopauzy.
  • Strava. S růžovkou je záhodno upravit jídelníček a pitný režim. Nejlepší je vyhnout se ostrým jídlům, eliminovat alkohol, nápoje s obsahem kofeinu a horké nápoje.

shutterstock_1497569435.jpg

Růžovka může svědit, pálit i bolet.
Shutterstock
O pleť s růžovkou se musí náležitě pečovat, aby se problémy nezhoršovaly.

S růžovkou se častěji potýkají ženy než muži, ti zato mívají horší průběh. Obvykle se poprvé projeví kolem 30. roku života. Nejvíc ale trápí lidi ve věku 40–60 let. Ohroženější jsou světlé typy – s modrýma očima a světlými vlasy.

Jak se růžovka projevuje?

Ono zarudnutí nebo vznik pupínků a uzlů je jedna věc, která potrápí – pošramocené sebevědomí není u takových lidí nic neobvyklého. Druhá věc je ta, že jde o záležitost ohromně nepříjemnou. Postižená pleť a pokožka úporně svědí, pálí nebo bolí. Na umření to není, ale fakt to nechceš.

Co pomáhá proti růžovce?

Každý, kdo růžovku má, se jí snaží zbavit, aspoň tedy do té míry, do jaké to jde. Jisté je, že růžovka se musí léčit a že čím dřív se s léčbou začne, tím líp. Jinak totiž můžou vznikat zanícené až hnisavé puchýřky a s nimi už končí veškerá legrace (ne že by to do té doby nějaká legrace byla).

Každý, kdo si s růžovkou „užívá“ to své, by měl chodit k dermatologovi. Ten pak poradí konkrétně. Co je vždycky jasné, to je důkladná péče o pleť – pravidelné citlivé čištění speciálními produkty určenými na pleť s růžovkou. Vzápětí musí přijít hydratace pleti, ideálně produkty, které bojují proti jejímu zarudnutí. Úlevu při akutních potíží zase může přinést speciální pleťová maska na růžovku nebo postříkání termální vodou.

Když to lékař navrhne, je tu i možnost moderní léčby, a to buď intenzivním pulsním světlem, nebo laserem. To ale vždycky záleží na konkrétním případu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články