Rajčatové gazpacho jako studená nebo teplá polévka

Studené gazpacho je oblíbené nejen ve Španělsku, odkud pochází.
|
07. 07. 2018
|
Že nemáš na horké polévky během letních měsíců chuť? Naštěstí existují jejich studené alternativy. Jedna z nich, španělské gazpacho, tě možná překvapí svým složením, na druhou stranu se jím nenech odradit. Výsledek je dokonalý!

Na přípravu rajčatového gazpacha budeš potřebovat:

  • 4 ks rajčat
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks salátové okurky
  • 2 ks jarní cibulky
  • hrst černých vypeckovaných oliv
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky krupicového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • špetku chilli
  • petrželku
  • pečivo k podávání
  • sůl a pepř

tomato-soup-482403_1280.jpg

Postup přípravy rajčatového gazpacha

Jako první si spaříme rajčata a oloupeme je. Poté rozkrájíme na menší kousky, stejně jako papriku a česnek. Do větší mísy přisypej rajčata, s paprikou a česnekem, nalij víno, přidej cukr, olivový olej a citronovou šťávu, osol, opepři, přidej špetku chilli a důkladně rozmixuj.

Na talířky určené k podávání polévky si připrav oloupanou a na malé kostičky nakrájenou okurku, společně s jarní cibulkou a olivami. Vše dej v misce vychladit do lednice. Rozmixovanou směs potom nalij do talířků a ozdob zbývající okurkou, petrželkou a olivami. Podávej s opečeným chlebem.

Máš svůj oblíbený recept na gazpacho? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Tagy: 
Související články