Cola na mytí vlasů i čištění pánve. Tady všude ji využiješ

pixabay.com
|
10. 09. 2020
|
Kolové nápoje sice nejsou něco, co bychom měli každodenně zařazovat do svého pitného režimu, čas od času nám ale jedna sklenička neuškodí. Tohle jsou další důvody, proč mít lahev načernalé tekutiny pořád po ruce.

Na žvýkačku i špatnou barvu

Podařilo se ti na hlavu naplácat barvu, která po umytí rozhodně nevypadala tak, jako na krabičce? V takové situace je potřeba jednat rychle a přizvat si na pomoc netradiční společníky. V tomhle případě máme samozřejmě na mysli kolový nápoj, který dokáže vlasy zesvětlit a ještě na nich vytvořit přirozené kudrny.

Ďábelsky sladký nápoj toho ale s tvými vlasy zvládne ještě mnohem víc. Pokud ti nějaký „dobrák“ hodil do hřívy žvýkačku, nůžky vyměň za colu, do které vlasy na pár minut namočíš. Žvýkačka pak půjde oddělit mnohem snáz. Pokud se jí přece jen nechce, potírej ji kostkou ledu.

Úklid nebyl nikdy jednodušší      

Nebudeme spekulovat o tom, co všechno v kolových nápojích najdeš nebo nenajdeš, jedno je ale jisté. Jejich složení si poradí i se zašlou špínou, spáleninami v hrnci nebo pánvi, či bakteriemi v záchodové míse. Cola je navíc skvělá taky jako leštidlo. Jednoduše do ní namoč kousek hadříku a tím vylešti kuchyňské nebo koupelnové baterie.

A dobrou zprávou je, že si tenhle nápoj zamilují i páni tvorstva. Skvěle se s ním totiž leští auto nebo motorka. Cola je účinná navíc prý také jako čistič autobaterií. Může se totiž pochlubit skvělými schopnostmi uvolnit zarezlé šrouby, nebo odstranit zoxidování kontaktů. Stačí na inkriminovaná místa položit namočený hadřík a nechat působit několik minut.

bigstock-caucasian-woman-takes-cold-ref-366961255.jpg

Pro krásné květiny na zahradě i ve váze

Napadlo tě někdy, že cola najde uplatnění také na zahradě? „Decku“ kolového nápoje můžeš přidat do konve a zálivkou pak svlažit rostliny, které vyžadují kyselé prostředí (například azalky). Navíc cukr, který cola obsahuje, je požehnáním pro půdní organismy, které se množí a tím zkvalitňují zeminu. Takže se ji neboj nalít třeba na kompost.

Dostala jsi řezané květiny? I těm bude cola prospívat. Namísto vody je namoč do sklenky koly, která je udrží dlouho čerstvé a vitální. Za tenhle zázrak může opět cukr, kterého je v kolových nápojích víc, než dost (třeba pouhý jeden litr coca coly obsahuje 27 kostek cukru).

Experimenty v kuchyni

Pokud ráda pečeš, určitě oceníš následující tip. Když přidáš colu k těstu na moučníky (třeba ty čokoládové nebo karamelové), výsledkem bude nadýchaný a vláčný dezert, který se na stole dlouho „neohřeje“.

A kolové nápoje poslouží též dost dobře jako marináda třeba na pečené maso. Stačí jí maso během pečení potírat. Díky obsaženému cukru hezky na povrchu zkaramelizuje a maso bude šťavnatější.

Čistá podlaha i konvice

Trápí tě mastné fleky na podlaze nebo zašlé spáry mezi kachličkami? I s těmi si hravě poradí cola! Jednoduše namoč hadřík do tohohle oblíbeného nápoje a špinavé nebo mastné místo s ním přetři. Nezapomeň pak podlahu vytřít čistou vodou se saponátem.

Poslední tip pak ocení všichni ti, kteří bojují se zašlou varnou konvicí a vodním kamenem, který může zkrátit její životnost. Stačí do konvice nalít dvě deci coly a nechat působit pár hodin. Když limonádu lehce zahřeješ, umocníš její účinky. Jen dávej pozor, ať ti nápoj nevybublá ven.

Znáš nějaké další triky s colou? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články