Dobré zprávy: Vypadá to, že omikron zabíjí o 99 % méně

Bigstockphoto
|
13. 01. 2022
|
Studie napříč světem potvrzují, že varianta koronaviru omikron je mnohem méně nebezpečná než její „sestra“ delta. S vyjádřením přišli i vědci Washingtonské univerzity.

Na covid-19 umřel vloni každý 33. člověk

Během vrcholu druhé vlny pandemie vloni v lednu zabil covid-19 v Británii 1 z 33 lidí, kterým vyšel pozitivní test. Pokud bychom srovnali současnou situaci, pak zjistíme, že aktuální mutace omikron je sice nakažlivější, ale podlehne jí „jen“ každý 670. nakažený.

Nový model vědců pracuje s optimismem

Současnou situaci se snažili namodelovat výzkumníci z lékařské fakulty Washingtonské univerzity v Seattlu, kteří vypracovali model další fáze pandemie na základě aktualizovaných informací o nejnovější variantě. Z modelu vyplývá, že omikron zabije o 97 až 99 % méně lidí než delta.

Covid-19 nebude mít kde brát

Podle odhadů vědců by to mělo být v budoucnu ještě méně. Covid-19 totiž za chvíli „nebude mít kde brát“. Naprostá většina populace totiž bude mít za sebou nemoc nebo očkování. Vědci ze Seattlu tak odhadují, že míra smrtnosti omikronu se ve skutečnosti bude pohybovat na úrovni 0,07 %.

bigstock-coronavirus-covid-igm-igg-357878096.jpg

Omikron je mnohem méně smrtelnější než delta.
Bigstockphoto
Že by se s omikronem blýskalo na lepší časy? Doufejme!

Omikron by mohl být méně nebezpečný než chřipka

Z uvedeného modelu dále vyplývá, že by současná mutace omikron mohla být dokonce méně nebezpečná než nám dobře známá chřipka. To ostatně naznačovaly už prvotní studie z Jihoafrické republiky, kde se začal omikron původně šířit.

Povede omikron ke konci pandemie?

Stále víc odborníků navíc věří, že současná mutace a proočkovaná populace může být bodem zlomu, který povede ke konci pandemie koronaviru. Jak ale uvedl bývalý poradce britské vlády Robert Dingwall z Nottingham Trent Univerzity: „Na vyřčení definitivních závěrů ohledně smrtnosti omikronu si musíme počkat ještě několik týdnů.“

Co ty a covid-19? Dostal tě už tenhle zákeřák, nebo se mu úspěšně vyhýbáš?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články