7 nejčastějších chyb při dietě. Neděláš je taky?

www.bigstockphoto.com
|
29. 05. 2020
|
Stoupneš si na váhu, protočíš panenky a máš co dělat, abys ji vzteky nevyhodila z okna. A pak začneš přemýšlet, jak zhubnout, aniž by to bolelo. I během dobře myšlené diety děláme chyby, které celé úsilí hatí.

I když dobře víš, že diety typu „budu jíst jen vajíčka/zeleninu/maso/polévku“ nefunguje a že je potřeba dodávat tělu všechny důležité živiny prostřednictvím pestrého jídelníčku, pořád tě může ledacos mást. A z toho pramení ty nejčastější chyby.

1. Už žádné tuky!

Je úplně jasné, že tuky z chipsů, uzenin nebo smažených jídel tělu nic pozitivního nepřinášejí, jenže to neznamená, že jsou všechny tuky špatné a při dietě je potřeba se jim striktně vyhýbat. Naopak – tvůj jídelníček musí obsahovat tuky, avšak ty správné, například z ořechů, ryb, kvalitních olejů nebo avokáda.

Příjem tuků by měl činit asi 25 % z denního příjmu, tak je rozhodně nezanedbávej. Zároveň se snaž snížit příjem nasycených mastných kyselin (právě z tuků z nezdravých jídel) na max. 10 %.

2. …a žádné sacharidy!

Další věcí jsou sacharidy. Ve zdravém jídelníčku jsou zcela nepostradatelné. Potíž s nimi nastává až ve chvíli, kdy jich přijímáš moc, protože právě z nevyužitých sacharidů se později tvoří tukové zásoby a nevzhledné polštáře na problémových partiích.

Jak s nimi tedy naložit? Sacharidy by měly tvořit asi 50 % denního příjmu, takže si zaprvé hlídej množství a za druhé jez spíše ty s nízkým glykemickým indexem, například celozrnné pečivo, kvalitní těstoviny a luštěniny. Určitě to však neznamená nejíst do konce života brambory nebo rýži. Ideálně je kombinuj.

bigstock-pasta-with-tomato-sauce-and-ba-83793380.jpg

Těstoviny do zdravého jídelníčku patří, ale v omezeném množství.
Těstoviny s masem a zeleninou? Ideální oběd!

3. Musím jíst 3x/5x/7x denně

Nic nemusíš. Svůj denní příjem si můžeš rozvrhnout na tolik dílů, na kolik ti to bude vyhovovat. Klidně si můžeš dát 3x denně větší porci nebo 7x denně porci miniaturní. Záleží na tom, jak se po těchto porcích cítíš. Zatímco ty bys po velké snídani mohla zase rovnou zalézt unavená a přejedená do postele, tvoje kamarádka ji ocení, protože se víckrát než 3x denně najíst nestihne, ani kdyby stokrát chtěla.

Důležité je, aby sis správně rozvrhla porce a měla takový příjem, který nebude převyšovat výdej. Jakmile je totiž příjem vyšší než výdej, logicky dochází k nabírání na váze.

4. Nesmím jíst po čtvrté odpolední nebo osmé večerní

Na tohle pravidlo taky v klidu zapomeň. To, že nejlépe zhubneš, když nebudeš jíst po čtvrté hodině odpolední nebo sedmé či osmé hodině večerní, je mýtus. Co kdyby ses najedla ve čtyři naposledy a spát bys šla v jedenáct? Hladověla bys každý den. Pravda je, že poslední jídlo bys měla mít 2-3 hodiny před tím, než jdeš spát, a už by to mělo být jen něco lehkého – žádné hromady rýže nebo těstovin, spíš kvalitní bílkoviny a zelenina, případně k tomu třeba knäckebrot.

5. Když budu cvičit, můžu jíst, co chci

Ani tohle není pravda. Sport je důležitou součástí zdravého životního stylu a hubnutí bez něj je vždycky takové polovičaté. Rozhodně však neplatí, že když 3x týdně vyběhneš na hodinu ven, můžeš si každý den dopřát donut nebo čokoládovou tyčinku k svačině. Ani když se ti všechno vejde do správného kalorického příjmu. Nezáleží totiž jen na tom, kolik toho sníš, ale především na výživové kvalitě přijímaného jídla. Například ony zmíněné sladkosti jsou jen prázdnými kaloriemi takřka bez výživy a potřebných látek.

bigstock-fat-woman-eating-a-hamburger-12163661.jpg

I když sportuješ, záleží na tom, co jíš.
Vždycky záleží na tom, co jíš. Bez výjimky.

6. Už nikdy nesmím jíst nic sladkého

Toho se taky nemusíš bát, i to je přehnané. Sladká chuť k životu a jídlu patří, i když to nemusí být právě chuť přeslazené limonády nebo trojbarevné čokolády. Až budeš mít chuť na sladké, dej si trochu ovoce, ale snaž se, aby to nebylo odpoledne nebo večer. Zároveň se neboj, že by sis už nikdy nedala s kámoškou zákusek ke kafíčku – jednou za čas si ho opravdu můžeš dopřát. Nesmí se to ale zvrhnout na „jednou za dva dny“ nebo „každý den kousek“.

7. Jíst málo znamená hubnout

Ne vždycky. Pořád musíš myslet hlavně na skladbu jídelníčku a také na to, abys nespadla do extrému, kdy nebudeš jíst skoro vůbec. Váha ti totiž nejspíš bude ukazovat hezčí čísla, ale ty budeš hubnout na svalech, ne na tucích – a podle toho budeš vypadat. Při dietě nesmíš mít hlad, i když je skupina lidí, která ho možná chvíli má. Pokud začne méně jíst člověk, který se dosud cpal ohromnými porcemi jídla, chvilku to potrvá, než si zvykne na menší příjem. Ten ale nakonec vynahradí správná skladba a hlad brzy odezní.

Dietu jedině promyšlenou a bez obvyklých chyb!

Potřebuješ zhubnout? Dopřej si pestrý jídelníček bohatý na bílkoviny, ale nevynechávej z něj sacharidy a tuky. Nestresuj se tím, že váha možná nejde dolů tak rychle, jak bys chtěla – stres je totiž u mnoha lidí blokátorem dalšího hubnutí. Když budeš jíst zdravě a aspoň 3x týdně budeš hodinu cvičit, uvidíš, že váha bude konstantně padat dolů.

Související články