Jak posílit imunitu: Prevence nachlazení a rýmy v chladných měsících

Oksana Klymenko / stock.adobe.com
Komerční článek
|
08. 12. 2023
|
S příchodem chladných měsíců se zvyšuje také výskyt nachlazení, rýmy a chřipek. Aby vás žádné nepříjemné onemocnění nezasáhlo, posilujte svou imunitu a myslete na své zdraví. Jaké procedury byste měli praktikovat a čemu se naopak obloukem vyhýbat?

Při bolesti v krku okamžitě jednejte

Trápí vás bolest v krku a polykání je pro vás podobně nepříjemné jako mučení? Pokud vás zajímá, co pomáhá na bolest v krku, můžete navštívit nejbližší lékárnu nebo vyzkoušet některé babské rady. V případě, že nemáte horečku a bolest v krku se objevila čerstvě a dovoluje vám jakž takž polykat, pomoci vám může bylinkový čaj s medem, kloktání slané vody a také léčivý Priessnitzův zábal krku.

Myslete na svou psychickou pohodu i jídelníček

Aby se u vás ale bolest v krku, rýma ani nachlazení vůbec nevyskytly, je lepší jim předcházet. Imunita funguje jako štít, jenž vás chrání před nemocemi a při správné péči je na ni skutečně spolehnutí. Zaměřte se tedy na svou psychickou pohodu, na to, co jíte a také si hlídejte přísun vitamínů a minerálů. Samozřejmě si každou noc dopřávejte také řádnou porci vydatného a kvalitního spánku.

Škatulata hýbejte se

Kromě základních doporučení vám ale při péči o imunitu mohou pomoci i následující tipy. Prvním z nich je pohyb. Nemusíte si ihned pořizovat permanentku do fitness centra, ale začít třeba s normální chůzí. Ti, kdo pravidelně sportují, jsou podle studií skutečně zdravější a odolnější vůči nemocem. Nenechte se tedy odradit špatným počasím a choďte každý den alespoň na 30minutovou procházkou. Čím dříve si pravidelné procházky osvojíte, tím lépe.

Vyzkoušejte otužování

Metoda ledového muže, který se jmenuje Wim Hof, obletěla svět a našla si spoustu příznivců. To samozřejmě neznamená, že se musíte ihned ponořovat do vany s ledem, ale můžete se touto metodou inspirovat a začít se postupně otužovat. Čím začít? Třeba tím, že si při sprchování snížíte eplotu vody třeba jen o půl stupně.

Hlídejte si prostředí, ve kterém se pohybujete

Pokud je to ve vašich silách, omezte kontakt s nemocnými lidmi. Tím byste zbytečně zvyšovali šanci toho, že vás skolí bolest v krku, rýma a kašel. Také se vyhýbejte zakouřeným prostorům a omezte konzumaci alkoholu. S předvánočním časem je spojena řada firemních večírků a oslav, ale snažte se být střídmí a zůstaňte skutečně pouze u pár skleniček. Přílišné množství alkoholu totiž může narušit vaši imunitu a vy se tak stanete náchylnější k nemocem.

Zařaďte do svého života superpotraviny

Slyšeli jste již o superpotravinách? Jedná se o marketingové označení potravin, které mají bohatý obsah zdraví prospěšných látek, a proto by neměly chybět v žádném jídelníčku. Řadí se mezi ně česnek, zázvor, ženšen či například chia semínka. Zařadíte-li superpotraviny do svého jídelníčku, dodáte svému tělu důležité látky, které vás nakopnou a posílí vaši imunitu.

Pozor na teplotní šoky

Aby vaše tělo nezažívalo ohromné teplotní šoky při pobytu venku a vevnitř, snažte se teplotu v bytě udržovat na hodnotách okolo 20 °C. Jestliže byste se z venkovního prostředí, kde se teploty pohybují okolo bodu mrazu, přesunuli domů, kde by na vás čekaly tropy, vaše tělo by nemuselo na takové teplotní výkyvy dobře reagovat.

Dodržujte hygienické návyky

V neposlední řadě se proti nachlazení, rýmě a chřipce můžete bránit také tím, než nebudete zapomínat na základní hygienické návyky. Myjte si důkladně ruce, noste u sebe pro všechny případy i antibakteriální gel a vyvarujte se kýchání do dlaní.

Pečujte o svou imunitu a uvidíte, že nachlazení, bolest v krku ani rýma se u vás nevyskytnou a raději se vám vyhnou obloukem.

Související články