Tajemství cibetkové kávy: z trávicího ústrojí do tvého šálku

Bigstockphoto
|
04. 11. 2021
|
Patříš k nefalšovaným milovníkům kávy a ráda zkoušíš nové věci? Pak spoj obě tyhle záliby a ochutnej cibetkovou kávu. Je ale lepší při tom nemyslet na to, co se dělo se se surovinou dělo, než se dostala až k tobě domů.

Cibetková káva je jedinečná v tom, že kávová zrna nejprve schroupe indonéská lasička, kterou známe pod jménem cibetka. Následuje samozřejmě jejich vyloučení z těla a tady spousta kávomilů bohužel skončí, protože na to nemají žaludek.

Důležité je ale vědět, že zrna pro přípravu cibetkové kávy vybírají sběrači jen taková, která mají neporušený obal, takže se jejich obsah nedostal do kontaktu s obsahem střev a už vůbec ne se samotným trusem při vylučování.

K fermentaci kávových zrn dochází už v trávicím ústrojí lasičky. Zrna při tomhle procesu ztrácejí svou výraznou hořkost. Jakmile pak dojde k jejich vyloupnutí a pražení, získají úžasně jemnou a kořeněnou chuť, kterou oceňují popíječi kávy napříč planetou.

bigstock-asian-palm-civet-civet-cat-338357278.jpg

Cibetková káva prochází tělem lasičky. K výrobě kávy se pak používají jen zrna s neporušeným obalem.
Bigstockphoto
Tahle lasička je fakt třída!

Za dobrotu je třeba si připlatit

Cibetková káva tě nejspíš překvapí i svou cenou – za kilogram se obvykle platí tisíc dolarů. Kávy se totiž vyrábí málo, jen několik set kilogramů ročně, protože kávová zrna baští jen ty lasičky, které žijí ve volné přírodě (v zajetí o tuhle stravu ztrácejí zájem). Je pak o dost složitější zpracovanou a zároveň neporušenou surovinu najít.

Proto si dej pozor na levné varianty, které jsou taky snadno k dostání, ale které s opravdovou cibetkovou kávou nemají příliš společného. Ve směsi, kterou pořídíš levně na internetu, může být pravé cibetkové kávy třeba i jen 5 %.

Ochutnala jsi někdy cibetkovou kávu nebo nad tím zatím jen uvažuješ?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články