Tablety do myčky vyčistí záchod i připálený hrnec

Bigstockphoto
|
14. 07. 2022
|
Že by tě nikdy nenapadlo použít tabletu do myčky k čištění připálených hrnců, toaletní mísy nebo praní zašlého prádla? Věčná škoda! Tihle šikovní pomocníci totiž nemusí končit jenom v útrobách myčky. Dost dobře si poradí i s následujícím.

Tablety dají „do pucu“ pračku

Stejně jako jiné spotřebiče, bychom měli i pračku pravidelně čistit. Pokud zrovna nemáš po ruce ocet ani průmyslově vyráběné čističe, speciálně určené pro bubny praček, vystačíš si s tabletou do myčky. Jednoduše zapni pračku na nejvyšší teplotu a do bubnu vhoď jednu nadrcenou kapsli (případně hoď gelovou přímo do vnitřních prostor pračky). Tableta pračku odmastí a vyčistí ji od případných usazenin.

Trouba jako nová

Vánoční úklid se nezadržitelně blíží a s ním i důkladná očista trouby, která nám dává pořádně zabrat. Mastná skla, připečené spáleniny a rošt, na kterém se pořádně podepsala příprava nejrůznějších pochutin, nemusí být tvojí noční můrou. Namísto nekonečného drhnutí stačí rozdrtit asi tři tablety a smíchat je s trochou vody. Vzniklou „kašičku“ nanes na znečištěná místa a nech zhruba patnáct minut působit. Pak jednoduše setři houbičkou nebo papírovou utěrkou.

bigstock-macro-of-dishwasher-tablets-d-138270443.jpg

Tablety do myčky poslouží třeba i při čištění připálených hrnců.
Bigstockphoto
Možná že tvému problému dá stopku tableta do myčky!

Už žádné připálené pánve

Ani drhnutí připálených pánviček nepatří mezi naše oblíbené aktivity. Pokud se ti stane malá „nehoda“, opět ti s jejím odstraněním pomůže obyčejná tableta do myčky. Stačí ji nadrtit, smíchat s trochou vody a nanést na připálenou pánev nebo hrnec. Aby pasta nevyschla, zakryj nádobí potravinářskou fólií nebo alobalem, a nech působit do rána. Pak jednoduše setři hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Náš tip: V případě připáleného nádobí prokáže stejně dobrou službu i obyčejná zubní pasta.

Lesklá koupelna a toaleta

Když ti dojde čistič koupelen a toalet, nemusíš hned spěchat do obchodu. I v tomhle případě pomůže kašička z nadrcené tablety do myčky. Skvěle s ní odstraníš nečistoty, případnou rez nebo barvu z vlasů. Na vodní kámen sice tak úplně nepomůže, umyvadlo, vana i záchodová mísa ale bude díky nim lesklá a zářivě čistá.

Čisté nádobí

Dostala se ti do rukou sada příborů po babičce, na které je viditelný zub času? Zkus příbory vyčistit ponořením do vody, ve které jsi předtím rozpustila tabletu do myčky. Nech působit přes noc, ráno jednoduše opláchni a vylešti. Skvělých výsledků dosáhneš také při čištění starého porcelánu nebo plastových krabiček na svačiny. Tablety do myčky je jednoduše odmastí a zbaví případného zápachu.

Dej obarvenému prádlu šanci

Stačí jedna červená ponožka v bílém prádle a na problém je zaděláno. Pokud se ti během praní podařilo obarvit zbytek prádla, neházej flintu do žita a dej mu šanci. Obarvené prádlo namoč do kbelíku s horkou vodou, ve které jsi předtím nechala rozpustit 1–2 tablety do myčky. Poté opláchni, nebo klasicky vyper.

Poradí si i se silně nečištěným prádlem

Co si budeme povídat, utěrky dostávají v kuchyni pořádně zabrat. Pokud se ti nepodařilo zbavit je skvrn ani praním na „vyvářku“, opět si přizvi na pomoc tablety do myčky. Klasický prášek vyměň za jednu nebo dvě tablety, které vhodíš přímo do bubnu pračky. Kromě utěrek tuhle péči ocení i silně zašpiněné nebo zamaštěné montérky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články