Moka konvička: skvělou kávu si připravujeme už přes 80 let

www.bigstockphoto.com
|
09. 09. 2019
|
Miluješ tu vůni, která se zničehonic začne linout po bytě? Káva je zázrak, která nám zlepšuje špatné dny a dotahuje k dokonalosti ty skvělé. A jakmile si ji jednou připravíš v moka konvičce, zřejmě nebudeš moct jinak.

Kdo by nechtěl mít možnost připravit si doma kávu, která se chutí hodně podobá espressu, jaké ti udělají v kavárně? Stačí k tomu přitom málo – nepotřebuješ drahý kávovar. Pořiď si moka konvičku, kvalitní kávu a zázrak může být za pár minut na světě!

Kde se vzala, tu se vzala…

Nápad s přenesením kavárenského espressa měl Ital Alfonso Bialetti už po první světové válce. Jakmile se tenhle konstruktér vrátil z Francie domů, hned si otevřel továrnu na výrobu kovového nádobí. K moka konvičce už to byl jen krůček.

Inspirací pro stvoření moka konvičky byly prý stroje v tehdejších prádelnách, v nichž docházelo k vytlačování mýdlové pěny potrubím z nádoby s horkou vodou. Na tomto principu moka konvička funguje – jen v ní není mýdlová pěna.

bigstock-vintage-retro-dirty-white-alum-189044740.jpg

Historie moka konvičky se začala psát už ve 20. letech.
Moka konvička a káva z ní potěší všechny, kterým nestačí instantní káva, ale kávovar si kupovat nechtějí.

Světlo světa nakonec spatřila v roce 1933. Vznikla první funkční konvička, které se dodnes podle jejího vynálezce říká bialettka, oficiálně moka express. Osmiboká hliníková nádobka se během desítek let existence dočkala jen mála vizuálních obměn. Moka konvička se samozřejmě dočkala ocenění od milovníků kávy, rovněž byla prohlášena za jeden z pěti designově nejpovedenějších kousků 20. století.

S knírkem i bez něj

Moka konvička se zpočátku vyráběla z hliníku, protože v Itálii byl tento kov označen Mussolinim za národní – chtěl tak dosáhnout plného využití bautixu, kterého měli Italové dostatek a z něhož se hliník získává.

Bialettky si Italové oblíbili takřka hned, ještě před druhou světovou válkou se prodalo i 10 000 konviček ročně. Zbytek světa si konvičku oblíbil po válce, kdy výrobu převzal syn zakladatele. Speciálním znamením na konvičkách se stal muž s knírkem, jenž byl součástí reklamní kampaně, která přiměla lidi k nákupu i tisícovky konviček denně.

bigstock-close-up-view-of-laptop-cup-o-191801557.jpg

Moka konvička Bialetti se dočkala obliby krátce po svém vytvoření.
Káva dokáže zlepšit jakýkoli den a taky zvýšit produktivitu.

Na konci 50. let se vyrábělo neuvěřitelných 18 000 konviček denně, tedy asi 4 milióny ročně, protože cena moka konvičky, byť té nejdražší, byla stále nižší než cena kávovaru, který by doma potěšil pravým espressem nejnáročnější kávomily. Bialetti je největším výrobcem moka konviček dodnes.

Jak si v moka konvičce připravit dokonalou kávu?

Příprava luxusní kávy v moka konvičce je jednoduchá, výsledek je famózní. Do spodní části naliješ vodu, nesmí však přesahovat bezpečnostní ventil, který zabraňuje vzniku přetlaku. Trychtýřek naplníš mletou kávou – když si ji umeleš čerstvě, bude to pecka. Nakonec našroubuješ horní část a vaříš pár minut na mírném plamenu. Po chvilce se začne ze spodní části pod tlakem páry dostávat voda, dostane se přes kávu do horní části, ze které si ji za okamžik naleješ. Pokud se ti ale tento způsob přípravy kávy nezamlouvá a radši bys jen stiskla tlačítko a měla kávu hotovou, pak pro tebe bude asi lepší si vybrat automatický kávovar

Nech si chutnat!

Tagy: 
Související články