Čajový speciál: černý čaj je prospěšný a chuťově dokonalý poklad

Shutterstock
|
01. 05. 2023
|
Nemá tak daleko k zelenému čaji, který oslavujeme díky vyššímu obsahu antioxidantů. Zároveň ale není tak „špatný“, jak ho mnozí vnímají.

Černý čaj má své příznivce i odpůrce. Ač je stále oblíbený, především proto, že si můžeme ve specializovaných prodejnách vybrat úplné chuťové skvosty a nemusíme se omezit na pofidérní „smetí“ v krabičce za patnáct korun, pořád má taky dost odpůrců, podle nichž tenhle nápoj nemá žádný přínos. A přitom ho má!

Černý čaj jako zástupce všech čajů

Když se začne mluvit o čaji, většina z nás si vybaví právě ten černý. Není divu, vždyť asi 90 % čaje prodaného v západních zemích tvoří právě on. Spolehlivě tak válcuje i glorifikovaný zelený čaj. V Evropě dlouho žádný jiný druh čaje vůbec nebyl znám a teprve během 17. století se začal pít v takové míře, že museli pracovníci na světových plantážích „přitlačit“.

Ty nejslavnější a nejpopulárnější odrůdy pocházejí z Indie, Srí Lanky nebo Číny. Právě tam černému čaji říkají červený, což víc vystihuje barvu nápoje.

Jak se černý čaj získává?

Po sklizni se lístky nejdřív nechají zavadnout a pak se záměrně mechanicky narušují, aby uvolnily šťávu, která katalyzuje fermentaci. Samotná fermentace pak musí být delší než u zeleného čaje. Nakonec je potřeba čaj usušit při teplotě 80 °C.

Proč si dát černý čaj a proč není důvod se ho bát?

Na černý čaj bychom si měli obecně dávat pozor jen kvůli obsahu kofeinu, respektive teinu (tedy pozor během těhotenství a kojení, při vysokém tlaku a podobných zdravotních stavech) a kvůli tomu, že je třeba jeden jeho šálek doplnit sklenkou vody, aby nedocházelo k dehydrataci organismu.

shutterstock_1379783714.jpg

Kdo si jednou černý čaj zamiluje, už na něj nedá dopustit.
Shutterstock
Tein obsažený v čaji se uvolňuje pomaleji a povzbuzující účinky jsou tak delší.

Pití černého čaje s sebou jinak nese velmi nesporné výhody:

  • Chutná. Zpravidla platí, že ne všem chutná každý černý čaj, který se mu dostane pod ruku. Možná tě osloví Earl Grey a English Breakfast, možná to bude spíš Darjeeling, který platí za „šampaňské mezi čaji“.
  • Zlepšuje soustředění, povzbuzuje nervový systém.
  • Odstraňuje únavu a nespavost. Pozor, podobně jako kávu bys ho neměla pít později odpoledne a večer.
  • Stimuluje metabolismus. A kdo by nechtěl podpořit spalování?
  • Povzbuzuje v činnosti srdce a plíce.
  • Přispívá k okysličení mozku.
  • Obsahuje na 400 látek. Mezi nimi jsou enzymy, minerální látky, stopové prvky, flavonoidy, polyfenoly, vitamín A, vitamín C a K a vitamíny řady B. Přítomné jsou i třísloviny, díky nimž se kofein (tein) uvolňuje pozvolna. Takže tu není nic, co by mohlo zásadně uškodit.

Jak poznat kvalitní černý čaj

Jak už jsme naznačily, není černý čaj jako černý čaj. Koupit si v marketu krabičku porcovaného čaje za patnáct korun nezajistí takový chuťový zážitek jako dokonalá příprava kvalitního sypaného čaje. Na druhou stranu se dá vynikající čaj pořídit i porcovaný, jen si za něj pořádně připlatíš.

U černého čaje neplatí, že čím větší lístky, tím bude výsledek lepší. Jak už bylo řečeno výš, u něj dochází k záměrnému lámání, aby se uvolnila šťáva. Lístky by ale měly být čisté a rovnoměrné. Pomoct vám může i to, jak je čaj skladovaný. Pokud je totiž ve velké skleněné dóze, kterou prodejce často otevírá, dej ruce pryč. Častý kontakt čaje se vzduchem je bohužel dost na škodu.

Pomoct ti může i značení, u něhož platí, že čím víc písmenek obsahuje, tím líp:

  • PS – podprůměrný čaj
  • P – průměrný čaj
  • OP – dobrý čaj
  • FOP – velmi dobrý čaj
  • TGFOP – opravdu kvalitní čaj

Jak si černý čaj správně připravit

Přípravu černého čaje nejde odbýt. Tedy jde, ale byla by to škoda. Nejdřív si sklenici nebo šálek, v němž budeš čaj servírovat, propláchni horkou vodou. Pokud máš sypaný čaj, dej do čajítka nebo sítka vhodné množství – platí, že je vhodné množství 4–6 g (3–4 čajové lžičky) na litr vody. Připravený čaj zalij vodou o teplotě 98–99 °C a nech ho louhovat 3–6 minut. Čím delší listy, tím delší se doporučuje louhování.

Jestli si chceš užít černý čaj se všemi jeho báječnými chutěmi, dej si ho samotný. Vyzkoušet můžeš taky čaj s mlékem (v tom případě nalij čaj na mléko, ne naopak) nebo vsadit na klasiku s medem a citrónem, který může být skvělým nakopávačem v případě, že na tebe leze bacil.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články