Jak se zbavit akné? Pomůže kvalitní kosmetika i zdravý životní styl

Bigstockphoto
|
01. 10. 2023
|
Akné tě může potrápit v každém věku. Přinášíme několik tipů, jak s ním skoncovat jednou provždy!

Proč vzniká akné

Za vznikem akné může stát řada faktorů. Hlavní roli hrají ženské hormony, kterých v pubertě nebo během menstruace míváme nadbytek, což má za následek problémy s pletí. Pozor, stav pokožky ovlivňují i další typy hormonů, jako například hormony štítné žlázy. Na vině bývají i genetické dispozice, snížená imunita, nevhodná kosmetika nebo špatná péče o pleť. Za vznikem akné stojí taky nadměrná konzumace cukru, alkohol, kouření nebo stres. Zkrátka a dobře, stav pleti často odráží tvůj životní styl.

Prevence je základ

Jak se vzniku akné vyvarovat? Základem je používat kosmetiku, která neucpává póry. Používej jen kvalitní produkty, které můžeš koupit například v lékárně. Obličej si čisti maximálně dvakrát denně, aby se pleť zbytečně nevysušovala. Následně aplikuj sérum nebo krém na pupínky. Dbej taky na důkladnou hygienu. Pravidelně si myj ruce a snaž se na obličej nesahat. Ručníky per na 90 °C a pravidelně je měň. A zkus se úplně vyvarovat mačkání akné, kterým si zaděláváš na jizvičky.

bigstock-beauty-girl-looking-at-mirror-398355941.jpg

Akné dokáže pěkně potrápit.
Bigstockphoto
Pleť potřebuje náležitou péči. Jinak se akné nikdy nezbavíš.

Jak dlouho používat stejnou roušku?

Pokud zase nastane situace, kdy budeme nosit roušky nebo respirátory, pravidelně je měň. Chirurgické roušky bys měla nosit maximálně 4 hodiny a pak vyhodit. A jak je to s nošením respirátorů? Stejný respirátor by se podle odborníků neměl používat častěji než jednou za týden. Na místech, kde to není povinné, roušku radši sundej, ať se pokožka zbytečně nepotí a dýchá.

Potraviny související se vznikem akné

Stav pleti můžou ovlivnit i některé potraviny. Říká se například, že častá konzumace mléka může mít vliv na mastnotu pokožky. Pokud máš tedy problematickou pleť, zkus jeho spotřebu na čas omezit. Vyvaruj se i potravin s vyšším obsahem cukrů nebo soli, jako jsou různé polotovary nebo uzeniny, a taky takovým nápojům.

Do svého jídelníčku zkus naopak zařadit ryby, přírodní probiotika (jogurty, zakysané mléčné výrobky nebo kysané zelí) a další antioxidanty (ovoce, žloutky, listovou zeleninu nebo ořechy). Vyzkoušet můžeš i doplňky stravy obsahující zinek nebo vitamín A a vitamín E.

Stav pleti souvisí s psychikou

Problematickou pleť můžeš brát jako podnět k nastartování zdravého životního stylu. Pamatuj, že kvalita pleti často odráží tvoji duševní pohodu. Pečuj tedy o sebe, pij hodně tekutin, dopřávej si vydatný spánek, choď na vzduch a věnuj se sportu. Snaž se vyhýbat kouření a alkoholu. Uvidíš, že když se budeš cítit lépe, ocení to i tvoje pleť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články