Micelární voda: zázrak, který si zaslouží oblibu, nebo nepřítel?

bigstockphoto.com
|
04. 02. 2020
|
Před lety se s nimi roztrhl pytel. Houfně jsme se začaly odličovat micelárními vodami, protože jsou lehké, průzračné, vypadají přitažlivě. Navíc stačí jen micelární voda jak na make-up, tak na odlíčení očí i rtů. Pořád se ale diskutuje o její (ne)závadnosti.

Micelární vodu už dneska vyrábí kdejaká firma. Na trhu je proto docela velký výběr a tenhle produkt si oblíbila spousta žen. Kouzlo micelární vody tkví v přítomnosti micel, což jsou shluky molekul, které na sebe při kontaktu s pokožkou dokážou navázat přebytečný maz a nečistoty včetně make-upu. Zároveň umí rozpouštět prach. Kombinace těchto vlastností dělá z micelární vody úplný zázrak, se kterým je odličování i běžné čištění pleti konečně dokonalé.

Micelární voda je k dostání parfémovaná, obvykle s velmi jemnou vůní, i neparfémovaná. Zkrátka – je na výběr.

Výhody čištění pleti micelární vodou

Používání micelární vody má podle výrobců spoustu výhod. Například díky micelám vyčistíme pleť nejen povrchově, ale i hloubkově, nepotřebujeme další přípravy a nemusíme na odličovací tampónek tlačit – můžeme se tak klidně rozloučit se zarudlou pletí.

Bezvadné je, že se micelárka hodí pro všechny typy pleti – pro mastnou, normální i suchou. Taky neštípe v očích, když se do nich nedopatřením dostane, a nezanáší póry. Nechává pleť dýchat a ještě ji hydratuje. Co víc si přát?

bigstock-portrait-of-a-beautiful-girl-w-342848536.jpg

Micelární vody vyrábí kdejaká firma.
bigstockphoto.com
Micelárku seženeš v mnoha variantách, některé obsahují i speciální přídavky.

Každý den? Raději ne

Jednoduchost použití micelární vody a žádné další nutné opatření, jako oplachování, svádí k tomu, abychom micelárku používaly denně. Před tím ale spousta odborníků varuje. Všeho s mírou totiž platí i tady. Při dlouhodobém každodenním používání hrozí vysoušení pleti, narušení její přirozené struktury a taky ztenčování. To se může projevit změnou citlivosti pleti a ztrátou přirozené barvy.

Nech proto raději odličování a čištění micelární vodou na dny, kdy nestíháš. Oceníš ji třeba taky na dovče, kam nechceš tahat celou plejádu odličovacích přípravků, nebo tam, kde si nemůžeš po klasickém odličování pleť opláchnout vodou (ideálně teplou). Poslouží ti třeba (nedej bože) v nemocnici – ne že by se tam od tebe očekával make-up, očištění pleti ti ale určitě udělá dobře, aspoň pocitově.

Používáš micelární vodu, nebo jsi jí nikdy nedůvěřovala? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články