Domácí odlíčení bez chemie: stačí „oliváč“ nebo aloe vera

www.bigstockphoto.com
|
26. 01. 2020
|
Pravidelně odličování a čištění pleti je nezbytné pro její zdravý a pěstěný vzhled. Když jednou za čas přijdeš z party a padneš do postele bez toho, abys z obličeje smyla zbytky make-upu, nic tak hrozného se nestane. Nesmí jít ale o pravidlo.

Finančně nákladná disciplína, která zatěžuje přírodu

Co si budeme nalhávat – kvalitní make-up a přípravky pro odlíčení, čištění a „údržbu“ pleti rozhodně nejdou zadarmo. Zvlášť, pokud se potýkáš s nápadně suchou/mastnou pokožkou nebo máš na určité složky v běžně dostupných prostředcích alergii. O ekologické zátěži ani nemluvě. Je taky potřeba si uvědomit, že všechno to, co na sebe „patláme“, se projeví i vnitřně. Odtud všechny ty červené flíčky, ekzémy a vyrážky.

  • Kočičí tip: Bojuješ s nevzhlednými černými tečkami? Zbav se jich přirozeně!

Na oči je třeba klást zvláštní důraz

Speciální kapitolou je potom odličovač očí a očního okolí. Pomocí zraku totiž vnímáme až 80 % všech přijatých informací a zničit nebo poškodit ho můžeme i něčím tak obyčejným, jako je nesprávně vybraný odličovací prostředek. Pokud navíc oční okolí zatěžuješ víc, než je nutné, nevyhneš se nevzhledným žilkám a viditelným vráskám.

Jde to i bez chemie

Dobrou zprávou pro všechny kočky, které zohledňují finanční i ekologickou stránku odličování je to, že antialergický, šetrný a levný odličovač si můžou vyrobit samy doma. Stačí k tomu několik základních surovin a pár minut volného času. Máme pro tebe tři recepty na domácí odličovače bez chemie.

bigstock-hand-sewn-colorful-reusable-322435486.jpg

Dokonce si můžeš vyrobit i svoje vlastní odličovací tampóny.
Odličovat se můžeš i přírodně.

Dvoufázový odličovač makeupu

Jedním z nejoblíbenějších „domácích“ odličovacích přípravků je extra panenský olivový olej. Ten můžeš s klidem jen tak kápnout na odličovací tamponek (místo toho vatového – jednorázového použij po domácku ušitý) nebo si připravit dvoufázový odličovač do důkladně vymyté a dobře uzavíratelné nádobky. Stačí smíchat dvě třetiny vody a třetinu olivového oleje. Před použitím nezapomeň důkladně protřepat

Čisticí růžový pleťový gel

Pokud chceš, aby odličovač zároveň i příjemně voněl, není nic lehčího, než si vyrobit ten z růžové vody. Smíchej 120 ml bio růžové vody, 30 ml aloe vera gelu, ½ lžíce rostlinného glycerinu a 1 lžičku kastilského mýdla. Vše nalij do lahvičky s pumpičkou. Po odlíčení opláchni vlažnou vodou.

Odličovací sérum s aloe vera a medem

Med má na naši pokožku zázračné účinky. Příjemně ji vypne, zpevní, rozzáří a ještě jí dodá spoustu cenných látek a vitamínů. Přidat ho do domácího odličovače tak není vůbec od věci. V tomhle případě budeš potřebovat 50 ml aloe vera gelu, 50 ml kvalitního tekutého medu a 1 lžíci jojobového nebo jiného výživného oleje. Vše opět důkladně promíchej a nalij do lahvičky s pumpičkou o objemu alespoň 120 ml. Gel skladuj v ledničce, prodloužíš tím jeho trvanlivost.

Čím se odličuješ ty? Dáváš přednost přípravkům z obchodu, nebo vsázíš na ty podomácku vyrobené? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články