I rouška z trička má smysl. Je ale potřeba se o ni starat

bigstockphoto.com
|
21. 03. 2020
|
Česko šije roušky. Ne, tohle vážně není název nové reality show, ale současná situace. Kdo má zdravé ruce vyrábí roušky z triček, sáčků do vysavače i starých prostěradel. Opravdu ale taková rouška chrání? A jak oni správně pečovat? Poradíme!

Vážně to stojí za to?

Podle studie publikované nizozemskými vědci v roce 2008 snižují chirurgické roušky riziko nákazy 4,1× až 5,3× a po domácku vyrobené roušky (třeba roušky z utěrky na nádobí) 2,2× až 2,5×. Není to sice moc, ale pořád je to lepší než nic. Navíc je jejich nošení v současnosti povinné!

  • Mohlo by tě zajímat: Zatímco lidi bez roušky vykašlou v průměru 200 infekčních kapének, ti s vlastnoručně vyrobenou rouškou jen pětinu!

Koho vlastně rouška chrání?

Je potřeba zmínit, že obyčejná rouška (pozor, nepleť si s respirátorem FFP3) nechrání tebe, ale tvoje okolí. Když budeme ale roušky nosit všichni, může se pandemie způsobená novým typem koronaviru alespoň trochu zpomalit. Nošením roušky tak snižuješ riziko kolapsu zdravotnického systému i případný počet nově nakažených.

bigstock-adult-white-caucasian-woman-wi-339064546.jpg

I děti můžou nosit roušku, zvlášť jestli jsou nemocné.
bigstockphoto.com
Roušku nemůžeš nosit dlouho. Pravidelně ji per na vysoké teploty nebo ji vyvař.

Jak roušku nosit?

Aby mělo nošení roušky smysl, je potřeba vědět, jak ji správně nosit a pravidelně o ni pečovat. Než si roušku nasadíš, důkladně si umyj nebo vydesinfikuj ruce (můžeš si k tomu třeba vyrobit domácí dezinfekci). Při nošení se pak roušky nedotýkej a měň ji za novou vždycky, když cítíš, že zvlhla (ideálně po 2-3 hodinách). Roušku sundávej za gumičky nebo provázky, ne za samotnou část, která ti pokrývá obličej.  Dbej taky na to, ať se při sundávání roušky nedotýkáš obličeje.

Víš, jak o roušku pečovat?

Rouška, byť ta podomácku vyrobená, by měla splňovat možnost snadné sterilizace po každém použití. Proto je vhodné ji šít ze stoprocentní bavlny. Po sundání roušku vlož do uzavřené nádoby k ostatním použitým rouškám, nebo rovnou vydesinfikuj.

Nejjednodušším způsobem sterilizace je vyvaření. Přiveď vodu k varu a poté ji nech i s rouškou samovolně vychladnout. Můžeš ji samozřejmě i vyprat na vysoké teploty (60-90 stupňů) a pak vyžehlit žehličkou s napařováním.

Související články