Král svahů jménem Bombardino. Jak si ho připravit doma?

Bigstockphoto
|
27. 01. 2023
|
Zamilovala ses na horách do hřejivého alkoholického nápoje, který skupenstvím může nezasvěcenému připomínat pudink? Máme pro tebe návod na jeho domácí přípravu a taky pár zajímavostí o nápoji samotném.

Většina lidí se s Bombardinem poprvé setká v Alpách. Tam je skoro nezbytné ho během zimní sezóny ochutnat. Ač nijak neschvalujeme alkohol na sjezdovkách, žlutého fešáka s bílou čepicí si před závěrečným kopečkem k ubytku rády dopřejeme taky. Na českých horách ho vede jen pár kiosků, ale to tě rozhodně nemusí v ničem limitovat. Prostě si dobrotu připrav doma, je to snadné.

Jako první ochutnali v Mottolinu

Bombardino má svůj původ v Itálii, konkrétně v horské oblasti Livigno, kde ho na začátku 70. let 20. století poprvé vytvořil někdejší ředitel lyžařských vleků v oblasti Mottolino, pan Aldo del Bó. Nápoj byl stvořen s hlavním účelem, a to prohřát lyžařské instruktory v této oblasti působící. Ti si mezi svými lekcemi dávali do trumpety a vsadíme se, že jim pak učení šlo pěkně od ruky.

Tenkrát měl ale nápoj jiné složení, než jaké známe dnes. Šlo o spojení espressa, italského vaječného likéru o síle 17,8 %, brandy a šlehačky. Vaječný likér se nejprve ohřál a našlehal, pak se do něj přidala poctivá italská káva a brandy a navrch přišla lahodná šlehačka. Nakonec měl nápoj asi 30 % alkoholu. Ačkoli je přesně dáno, že káva by měla tvořit 2/3 objemu, vaječný likér by měl být v poměru 1:3 a zbytek by měl být alkohol, barmani obvykle připravují oblíbený drink od oka.

Výsledné Bombardino pak bylo a je tmavě žluté, ne tak křiklavě žluté jako je barva polotovaru. Můžou za to právě přidávané ingredience.

bigstock-traditional-italian-yellow-egg-185528203_0.jpg

Bombardino se dá obměňovat podle chuti.
Bigstockphoto
Bombardino se zrodilo už v 70. letech v Itálii, aby se mohli lyžařští instruktoři náležitě prohřát o pauze mezi lekcemi.

Kolik lidí, tolik chutí. A tolik variant nápoje

Drink ke svému jménu přišel tak nějak náhodou. Jeden z lyžařských instruktorů, který už byl na jakémsi bujarém večírku notně pod parou, zahlásil, že Vov caldo (jak se nápoji říkalo) je bomba. A pak už to jelo.

Nápoj byl čím dál populárnější a za chvíli na italských horách skoro nebyl kiosek, kde by ho člověk nedostal. Ještě v roce 1972 se konal sraz ředitelů a majitelů lyžařských škol a návod, jak namíchat tohle luxusní pitíčko, se dostal i do Francie a do Rakouska. A pak do skoro celého světa.

A protože lidi mají rozdílné chutě, nemusí být součástí Bombardina nutně jen brandy. Pak rozlišujeme tyto varianty:

  • Pirata – tady hraje zásadní roli karibský rum
  • Scozzese – místo brandy se přidává whiskey
  • Calimero – nápoj pro všechny, kteří se nechtějí příliš opít – espresso, vaječný likér, šlehačka a kakao

Kromě všech uvedených se do Bombardina v Itálii často přidává i italská pálenka z vína. Pak už je na tobě, co si poručíš.

Jak si připravit domácí Bombardino?

Potřebuješ se trochu zahřát a nevadí ti kapka alkoholu? Pak to rozhodně vyzkoušej doma. Stačí si pořídit vhodný vaječný likér určený k přípravě tohoto nápoje. Litr základu stojí okolo 400 Kč. Pak už budeš potřebovat jenom šlehačku, kakao nebo skořici, espresso a případně ještě tvrdý alkohol podle uvážení.

Hotové Bombardino podávej v silnostěnném skle, aby zalahodilo i tvým očím!

Jak na to?

Smíchej a dobře prohřej likér, vybraný alkohol a mléko. Pak ho ve skleničce nazdob šlehačkou a kakaem nebo skořicí.

Pokud se chceš jenom zahřát a nepotřebuješ se příliš „upravit“, zahřej 4 dcl likéru s dvojitým espressem. Ve skleničce pak opět ozdob čepicí ze šlehačky a posyp oblíbenou ingrediencí.

Máš ráda Bombardino, nebo jsi ho nikdy nepila? A připravuješ si ho doma?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články