5 věcí, které člověku na home office fakt neříkej

bigstockphoto.com
|
11. 01. 2021
|
Rok 2020 změnil mnohé a jednou z věcí, které zažily ohromný rozmach, je home office, tedy práce z domova. Někdo tak pracuje už dlouho, jiný si teprve zvyká.

Zatímco ty, kteří na home office žijí už roky, protože pracují sami na sebe, tahle změna nezaskočila, ti, kteří neustále „držkovali“, jak musí být práce z domova pohodová, prozřeli a zjistili, že to zas taková brnkačka není. Dostat se totiž do módu, kdy vybalancuješ čas na práci a volný čas, zabere i několik měsíců.

A právě tihle lidi možná pochopili, proč stabilní houmofisáře některé výroky dokážou rozpálit doběla.

Tyjo, to bych taky chtěl/a, být celý den v pyžamu

Když pomineme fakt, že trávit noci a dny ve stejném oblečení je lehce nechutné, převléknout se ráno z pyžama je základ úspěchu, stejně jako třeba ustlat postel. A to nejen pro ty, kteří musí dojít několikrát denně ven se psem. Převléknutí se je jedním z psychologických triků, jak se namotivovat k práci. Ve spacím úboru to totiž člověku moc nemyslí a nemůže se soustředit. Takže převlékat, i kdyby to mělo být do tepláků!

bigstock-beautiful-young-woman-having-v-396982124.jpg

Home office není tak jednoduchá záležitost, jak se zdá.
bigstockphoto.com
Převlékání vřele doporučujeme, zvlášť pokud budeš mít online schůzku. Apelujeme i na kalhoty, protože nikdy nevíš, kdy se budeš muset nečekaně zvednout.

Houmofis je dobrá flákačka, co?

Jistě, pokud za nás složenky příští měsíc zaplatí pánbůh, klidně pasujeme home office na flákačku. Bohužel to tak ale nechodí, a jestli chceme bydlet, jíst a „nedej bože“ třeba něco i něco ušetřit, musíme makat. Home office totiž není dovolená, víme?

Vřele doporučujeme náš starší článek: Práce z domova - svoboda, jaká se (ne)dá unést

Hele, pomůžeš mi s tímhle? Vždyť jsi celý den doma

Máš auto, tak mi zajeď na nákup, dopoledne nikde není moc lidí. Zaskoč mi zařídit tohle, já se tam dneska nedostanu. Upozorňujeme, že být doma v případě home office neznamená chovat se jako doma. Když si nastavíme čas na práci, třeba od 9.00 do 19.00 hod. (protože 8 hodin čistého času práce si žádá taky pauzu na protažení zad, oběd, svačinu, kávu, cigaretu nebo cokoli, co chodí fyzicky přítomní zaměstnanci dělat během pracovní doby), tak prostě pracujeme. Nejsme poskoci, kteří by navíc neměli do čeho píchnout.

Najdi mi to, vždyť sedíš u počítače

Analogicky k výš uvedenému ještě přidáváme tenhle oblíbený výrok. Jen málokdo totiž tuší, že když nás vyruší, byť jen na pár minut, uteče nám další čas, než se znovu dokážeme naladit na práci a začít se na ni znovu soustředit. Jistěže když babička zavolá, protože neumí najít autobusový spoj do vedlejší vesnice, nepošleme ji tam, kde slunce nesvítí. Když nám ale volá někdo, jehož prosba snese odkladu a ještě si svoje přání dokáže splnit sám, jen snad o trochu později, často nereagujeme.

To musí být bezva, být pánem vlastní času

Uznáváme, že bezva to fakt je. Když pracuješ sama na sebe (a nejčastěji tedy v home office režimu, pokud nevyhledáváš coworking), můžeš si nakoupit ráno, práci proložit procházkou se psem nebo vyjížďkou na kole

Ale zároveň musíš dokázat splnit, co musí být v daný den hotové. Být pánem vlastního času neznamená dělat si, co chci, ale umět si spočítat hodiny, které je potřeba strávit prací a které můžeme věnovat svým zájmům a činnostem nezbytným pro chod domácnosti. Což třeba znamená, že každý, kdo pracuje na home office, nemusí mít každý den naklizený byt, a když ho nemá, je to lemra, která si ani neuklidí. Úklid, nákup a další podobné věci se totiž jaksi nezapočítávají do doby určené k práci.

Pracuješ z domova stabilně nebo kvůli koronaviru? A co dokáže nejvíc vytočit tebe? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články