Vymňoukejte si skútr na léto

imofa.cz
|
13. 04. 2023
|
Taky vám chybí středomořská atmosféra? Pohoda, klídek, slunce vysoko nad hlavou a všude kolem malé roztomilé skútry namísto velkých škatulí se čtyřmi koly... Tak minimálně to poslední si můžete snadno dopřát i u nás. Skútr jako přibližovadlo na léto má totiž spoustu výhod i v české kotlině.

Proč chtít skútr?

Stále silnější dopravní zácpy, stále méně místa k zaparkování a stále sešněrovanější pocit za volantem. Všechny tyto tři neduhy současné dopravy pociťuje každý řidič. Některému vadí více, jinému méně, někdo se s nimi setká často, jiný zřídka, ale občas omezí každého z nás. A v tu chvíli přemýšlíme, jak se jim napříště vyhnout. Skútr může být jednou z cest. Malá mrštná motorka prokličkuje městem jako nic a malé místo na zaparkování najde před každým panelákem i v centru Prahy. A k tomu ten pocit, svobody, který z dnešních technikou přeplněných automobilů již dávno vyprchal. Chybí snad jen vítr ve vlasech, které pevně u hlavy drží povinná přilba.

Říkáte, že na motorku jsme vás už naladili, ale bojíte se jejího ovládání, nemáte na ni řidičské oprávnění a do autoškoly se vám znovu nechce? Řešení má opět jedno slovo, a tím je skútr. Podle platné legislativy totiž s řidičským průkazem pro skupinu B, tedy na automobil, můžete řídit i motocykl o objemu válců do 125 kubických centimetrů, pokud je vybaven automatickou převodovkou. To splňují právě skútry, a to jak slabé padesátky vhodné spíše jen do města, tak i větší stopětadvacítky, s nimiž se neztratíte ani v příměstském provozu. Stačí koupit, párkrát si to vyzkoušet na prázdném parkovišti pod dohledem někoho, kdo na skútru umí, a hurá hltat první kilometry!

vespa_436857958.jpg


imofa.cz

Vodopád stylu jménem Vespa

Takže už zbývá jenom ten správný skútr vybrat. Jakmile se do výběru trochu ponoříte, zjistíte, že nabídka na trhu je tak široká, že se jí laik nemá ani šanci probrat. Tolik výrobců a modelů... Pokud ale toužíte po skútru, je tu jeden doopravdy nejskútrovatější. Vyrábí se od roku 1946 a za skoro 80 let se změnil jen minimálně. Když se řekne slovo skútr, asi si jej vybavíte také - prostě Vespa. Italsky toto slovo znamená Vosa. Při pohledu na ladné tvary, širokou záď a úzký pas tohoto motocyklu napadlo toto označení Enrica Piaggia. Když se na stroj podíváte dnes, těžko byste vymysleli trefnější název.

Levný dopravní prostředek se v Evropě, těžce poznamenané druhou světovou válkou, snadno uchytil. První model ve výrobě italské firmy nahradil letadla, pro která se odbyt hledal poněkud těžko. To pro malý motocykl s motorem o objemu 98 kubických centimetrů, který poháněl zadní kolo na tuhé nápravě se kupci sháněli jedna radost. A platí to dosud. Jižní a západní Evropa Vespy prostě miluje a i u nás mají spoustu fanoušků. Nakonec, od roku 2004 u nás funguje jejich fanklub.

A novou Vespu seženete i dnes. Skútry, které vypadají, že vás zavezou do sladké Francie z doby Gérarda Philipa seženete fungl nové. Jejich cena startuje nad sty tisíci korunami, ale zaplatit můžete i násobně více. Záleží, zda zvolíte základní padesátku, silnější stopětadvacítku nebo ty nejsilnější modely. Objem jejich motoru stoupá ke třem stům kubických centimetrů. To už stojí na podstatně větších kolech, disponují silnějšími brzdami a další výbavou, která z nich dělá téměř dospělé motorky. A dospěle je třeba i k řízení takového stroje přistupovat. Tady už nestačí řidičský průkaz skupiny B. Tady je třeba vymňoukat si nejen motocykl, ale i kurz v autoškole.

Itálie ve všech směrech

Dobře, Vespa je možná prototypem skútru, jak si ho představujete, ale určitě nemusí vyhovovat každému. Italský šarm a pohodu naštěstí nabízejí i jiné značky, a to jak mezi skútry, tak i na poli silnějších strojů pro velké holky a crossařky. Samotný výrobce Piaggio míří spíše do města a do jeho okolí, a to jak se spalovacími motory, tak i na elektřinu. A pak jsou tu další italští výrobci. Značky Aprilia nebo Moto Guzzi jistě znají všichni nadšenci do motorsportu. Jejich doménou jsou silné jednostopé stroje na silnici i mimo ni. Troufáte si je zkrotit? Tak to si na léto vymňoukejte právě je!

Související články