Jak přežít první společnou dovolenou? Dělejte kompromisy

Bigstockphoto
|
26. 04. 2023
|
Tak ses dočkala. Těšila ses, až se svým kocourkem poprvé vyrazíš na dovolenou, užijete si čas, který budete mít jen sami pro sebe, bez práce a starostí všedních dnů. I první společná dovolená ale může být náročná. Víme, jak ji ustát!

První dovolená je takovou zkouškou vztahu. Zřejmě se spolu scházíte a možná spolu bydlíte, ale pořád chodíte do práce, vídáte se s jinými lidmi a nejste dlouho sami. A najednou je před vámi týden nebo dva, které strávíte jeden s druhým a s nikým jiným. Může přijít ponorka. Můžete se pohádat a dovču si tak zkazit. Ale taky nemusíte. Může to být pohoda. Záleží na vás a na tom, jak zvládnete všechny okolnosti.

Výběr destinace je základ

Ty bys nejradši relaxovala v hotelovém komplexu u bazénu, potom vyjela na moře za delfíny a nakonec si trochu zařádila na čtyřkolce, zatímco on by s citelně větším nadšením sbalil batoh a vydal se na několikadenní trek po Tatrách? Pokud se vaše představy o perfektní dovolené takhle zásadně liší, budete to mít těžké. Možná je vhodné zamyslet se i nad tím, kolik volného času spolu trávíte a čím, jestli máte vůbec společné zájmy.

bigstock-beautiful-friends-tourist-coup-83560304.jpg

Nemůžete se na dovolené jen přizpůsobovat jeden druhému.
Bigstockphoto
Nemůžete se shodnout na náplni dovolené? Musíte dělat kompromisy, ale takové, abyste si volno oba užili.

Zvolit můžete kompromis v podobě lehčích výletů, najít destinaci, kde bude nadosah moře, které zajímá tebe, i hory, které zajímají jeho. A podobně. Nebo můžete dělat úplně něco jiného. Kdyby ses totiž hecla, že ten trek v Tatrách dáš kvůli němu, za chvíli bys z toho byla otrávená a možná ani dost dobře nevíš, co tě čeká, když s tím souhlasíš. Stejně tak on by byl otrávený, kdyby měl místo každodenního zdolávání vrcholů ležet u bazénu a cucat umbrella drink.

Délka volna hraje roli

Říká se, že ideální délka dovolené je 14 dní, protože během jednoho týdne si člověk neodpočine od všedních starostí a po třech týdnech už se mu zase bude špatně vracet do reality. U dovolené pro páry, zvlášť pokud je to „vaše poprvé“, ale platí, že ideálních je 8-10 dní. Po delší době byste se mohli začít nudit, případně si prostě musíte naplánovat akční dovolenou, na které nebude pro nudu ani trocha místa.

Nečekej zázraky a přívaly sexu

No jo, na dovolené se má člověk uvolnit a dělat, co se mu líbí. Pokud si ale myslíš, že budete od rána do večera chodit za ručičku a třikrát denně se milovat v posteli, na kuchyňské lince v apartmánu nebo v převlékací kabince na pláži, brzdi. O tom dovolená není. Jedeš na ni sice kvůli tomu, abys byla s kocourkem, ale na druhou stranu i proto, abys zažila něco nového a změnila prostředí. A když říkáme „zažila něco nového“, nemyslíme tím jen sex na nových místech.

bigstock-couple-of-tourists-are-standin-13184342.jpg

On má rád hory a ty moře? Vyberte místo, kde je obojí!
Bigstockphoto
Na dovolené spolu zažijete nové situace a ty svého milovaného poznáš v jiném světle. Zázraky ale nečekej.

Stejně tak jede spousta koček na první společnou dovolenou s očekáváním, že se bude dít něco neobyčejného, jako že se v kocourkovi probudí veškerá romantika, každé ráno ji zahrne růžemi a celou dobu s ní bude tokat. Tvůj přítel je tvůj přítel, i když jste na dovolené, takže bude pravděpodobně stejný jako doma. Pokud se mu teda extrémně neuleví, že nemusí řešit práci, a nedostane se do super dobré nálady.

Dejte si zpětnou vazbu

Zní to, jako byste měli řešit pracovní projekt, ale stejně jako u něj, i u dovolené je důležité, abyste si vzájemně řekli, co se vám líbilo a co ne. Můžete se z toho poučit pro příště, nebo zjistíte, že spolu další dovolenou strávíte jen těžko. Každopádně to bude posun, ať už kamkoli.

Chystáte se na první společnou dovolenou, nebo už ji máte za sebou?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články