„Ochrana po covidu je extrémně silná,“ říká vakcinolog

Bigstockphoto
|
13. 09. 2021
|
Informace o nemoci covid-19 se na nás v posledních měsících valí doslova ze všech stran. S nečekaným vyjádřením nyní přišel vakcinolog Marek Petráš.

Zmíněný vakcinolog a přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy tvrdí, že jedinci, kteří prodělali nemoc covid-19, mají proti reinfekci vysoce efektivní ochranu, a to až po dobu jednoho roku. Jejich očkování vidí jako zbytečné.

15 světových studií hovoří jasně

Svá slova opírá o 15 světových studií, které prokazatelně ukázaly, že lidé, kteří prodělali onemocnění covid-19, jsou až překvapivě dobře a dlouho chráněni před opakovanou infekcí.

Ve finále bylo navíc jedno, jestli zmínění pacienti vykazovali známky nemoci, nebo měli štěstí na bezpříznakový průběh. Výsledky Petrášovy metaanalýzy by měl v nejbližší době publikovat americký odborný časopis JAMDA.

Analýza vakcinologa ukázala, že z více než 10 milionů lidí zařazených do celkem 15 studií bylo infikováno přes 67 tisíc jedinců. Přitom ale jen 422 z nich, což je 0,6 %, bylo během následujících 3 až 12 měsíců opakovaně infikováno.

Souhrnná účinnost přirozeně získané ochrany dosahovala 87 %. Tato účinnost dokonce stoupla na úroveň téměř 92 %, pokud byla hodnocena u jedinců se symptomatickou reinfekcí. Jistý limit zmíněný vakcinolog spatřuje v souvislosti s variantou delta, která je mnohem nakažlivější a má zhruba 2x vyšší riziko hospitalizace. 

Očkování uzdravených nedoporučuje

Podle Petráše lidem, kteří si nemocí v minulosti prošli, očkování ochranu zatím nezvyšuje. O vakcinaci je vhodné uvažovat výhledově v delším horizontu nadcházejících měsíců. Očkování jednou dávkou, která může získanou imunitu posílit, pak doporučuje těm, kteří se obávají reinfekce.

bigstock-doctor-in-protective-medical-m-411766657.jpg

Prodělání nemoci by mělo člověka aspoň pár měsíců chránit před další nákazou.
Bigstockphoto
Názory odborníků na očkování a protilátky se různí.

Co se týče druhých a dalších posilujících látek, k těm je Petráš opatrný a zdůrazňuje, že „druhá dávka může mít u některých jedinců na získanou imunitu dokonce negativní vliv, jak prokázaly výsledky už desítek studií. Všechny ty práce se v tomto směru víceméně shodují. Další dávka může být, ale až v delším intervalu. Ta hra imunitního systému je totiž i v načasování těch intervalů. Nemá smysl pospíchat.“

„Corona party“ jsou zbytečně riskantní

Sám autor analýzy zároveň varuje před neuvážlivým chováním a záměrným riskováním. V minulosti se totiž objevily tzv. „corona party“, jejichž účastníci na ně mířili s jediným cílem – nakazit se. Jak sám Petráš dodává: „Zatímco očkování je vždy řízený proces, který většinu lidí nijak nezatíží, máme jej pod kontrolou, onemocnění a jeho průběh pod kontrolou rozhodně nikdo nemá. Je tu vždy velké riziko komplikací a fatálních důsledků.

Prodělala jsi covid-19? Pokud ano, s jakým průběhem? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroj: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články