Odkud se bere krása pravých perel?

Komerční článek
|
24. 10. 2019
|
Perly patří bezpochyby k nejskvostnějším produktům přírody. Pro svou schopnost umocňovat v podobě perlových šperků ženskou krásu byly ceněny v dávné minulosti, stejně jako dnes.

Nejstarší dochovaný fragment šperku z perel byl nalezen v sarkofágu perské princezny a je starý přibližně 2 440 let.

Mají perly pleť?

Povrch perly má opravdu mnoho společného s ženskou pletí. Může být zářivý nebo matný, hedvábně hladký nebo drsný. Při pozorném zkoumání má perla velmi komplexní vizuální vlastnosti. J. S. Sargent, malíř z období Belle Époque, potřeboval 7 různých tónů k tomu, aby zpodobnil perlu.

51091-nahrdelnik-bile-perly-klenota.jpg

Na dnešním trhu se můžeme setkat s různými druhy perel, které mají odlišný původ i barvu. Abychom si správně vybrali perlový náhrdelník nebo perlové náušnice, měla by ladit naše pleť s „pletí“ perly. K tomu slouží jednoduchý test kompatibility přiložením vybraného perlového šperku na naše zápěstí. Tam je totiž odstín kůže nejbližší tomu, který máme na krku nebo kolem uší. Pokud krása perel na vaší pleti ještě více vynikne, máte jasno.

Drahý kámen organického původu

Pokud mluvíme o perle jako o drahokamu, může to znít trochu nepřesně. Přesto bývají pravé perly z gemologického hlediska řazeny mezi drahé kameny, přesněji do skupiny organických minerálů, společně s korálem nebo jantarem. Perly vznikají uvnitř lastury mlžů, zejména ústřic a škeblí. Ty mohou být jak mořské, tak sladkovodní. Vnikne-li dovnitř nějaký cizí objekt, třeba zrníčko písku, dochází k produkci vrstev perleti (aragonitu) jako obranné reakci. Tyto vrstvy se obalují kolem cizího tělesa, čímž postupně vzniká tvar pevné perly.

51092-nahrdelnik-privesek-nausnice-zlute-zlato-perly-klenota.jpg


klenota.cz

Kulatý tvar perly je sice stále nejznámější a ve šperkařství nejobvyklejší, ale můžeme se setkat i s perlami oválnýmivejcovitými nebo všelijak bizarně tvarovanými – velké oblibě se těší například nepravidelné barokní perly. Fakt, že neplatí rovnice perla = koule, ukazuje i sama etymologie slova perla. To pochází z latinského slova perula, což znamená hruštička.

Jak o perly správně pečovat

Živočišný původ perly je to, co ji do značné míry odlišuje od ostatních krystalických drahokamů. Perla tímto získává jedinečné kouzlo předmětu, který stojí na pomezí organické a anorganické přírody. Tento aspekt je však zároveň její Achillovou patou. Perly totiž na rozdíl od většiny ostatních drahokamů stárnou. Svou podobu si perla při správné péči udrží 100 až 150 let, poté se její vrstvy začnou postupně olupovat. Ovšem výjimka potvrzuje pravidlo. V dobrém stavu se dochovaly perly až ze starověkých Pompejí. Traduje se také, že delší životnost mají perly často nošené na těle.

51093-nausnice-bile-zlato-perly-diamanty-klenota.jpg

Perly jsou velmi citlivé na vnější vlivy. Poškodit je mohou extrémní teploty, vlhkost nebo naopak přílišné sucho a kontakt s některou kosmetikou. Doporučujeme šperk nasazovat až jako poslední krok při úpravě vašeho zevnějšku. Perlám totiž uškodí laky na vlasy, krémy, parfémy a jiné chemické látky. Čistit by se měly pouze vlažnou mýdlovou vodou.

51094-perlovy-nahrdelnik-tahitske-perly-klenota.jpg


klenota.cz

Jak a kde koupit pravé perly

Když už jste se rozhodli investovat do perlového šperku, chcete mít jistotu, že kupujete perly pravé, a ne umělé. Rozlišujeme perly přírodní a perly kultivovanéOba typyjsou vnímány jako pravé. Vznik přírodní perly je od počátku zcela ponechán náhodě. Tělísko, které postupně obalují vrstvy perleti, vniklo do perlorodky přirozenou cestou. Oproti tomu u perel kultivovaných bylo vloženo člověkem.

51095-perly-bile-zlute-cerne-klenota.jpg


klenota.cz

Přírodní perly jsou dnes téměř rarita a jejich cena je astronomická. Na trhu jsou proto výhradně perly kultivované. Zcela jiný případ jsou perly umělé, tj. skleněné nebo plastové. Ty však obvykle na pohled rozeznáme od těch pravých velmi snadno.

51096-prsteny-bile-ruzove-zlato-perly-klenota.jpg


klenota.cz

S vysoce kvalitními kultivovanými perlami pracují ve zlatnickém ateliéru KLENOTA. V jejich nabídce si můžete prohlédnout bílé japonské perly Akoya, temné tahitské perly nebo zlatavé perly jižního Pacifiku. Přestože klasický náhrdelník z bílých perel nikdy neztratí své kouzlo, s perlami se dnes dá pracovat i v mnohem modernějším stylu.

Související články