5 mýtů o dobrovolně bezdětných, které panují v široké veřejnosti

bigstockphoto.com
|
07. 11. 2020
|
Máme 21. století a ženy si o svém těle můžou (aspoň ve většině vyspělých zemí) rozhodovat samy. To, že mají dělohu a vaječníky, tak automaticky neznamená, že musejí rodit děti a pak se o ně starat, i když třeba nechtějí.

Proč ale nechtějí? Jako odpovědi na tuhle otázku nabízejí ostatní, tedy ti, kteří se o děti starají nebo v minulosti starali, celou řadu mýtů. Ty teď vyvrátíme.

#1 Jsou to sobci!

Dobrovolně bezdětní nemusejí být sobci. Stejně jako každý, kdo zplodí děti, není člověk nabitý nehynoucím altruismem. To, že někdo nechce dítě, znamená, že nechce dítě. Zároveň je ale mezi dobrovolně bezdětnými spousta těch, kteří milují zvířata, dobrovolničí u nich nebo třeba u seniorů nebo postižených. Dělají svět lepším tím, že napravují chyby ostatních nebo chyby, ke kterým prostě v životě dochází.

Že myslí sami na sebe? A co je na tom špatně? Je to pořád lepší, než když na sebe lidi nemyslí vůbec a pak to tak vypadá. Věta „já děti NECHCI“ zní jako od satana, ovšem „já děti CHCI“ je podle veřejnosti v pořádku. Kde je rozdíl?

#2 Jsou divní, jdou proti přírodě a společnosti

Základní podstatou všeho živého je množení. Druh, který se nemnoží, zákonitě vyhyne. S tím souhlasíme. Nemyslíme si ale, že by lidstvo jen tak vyhynulo. Naopak. Měli bychom přibrzdit. Důležitá je ovšem myšlenka, jestli se skutečně máme množit všichni – ti s vrozenými vadami, dědičnými chorobami nebo psychickými poruchami. Přivést na svět bytost, která bude kvůli něčemu zásadně trpět? Ne, děkujeme.

bigstock-183362128.jpg

Není to tak, že by dobrovolně bezdětní děti automaticky nesnášeli.
bigstockphoto.com
Spoustě dobrovolně bezdětných děti nepřipadají roztomilé. Zato třeba zvířata ano.

#3 Nepotřebují vážný vztah

Lidé se párují proto, aby spolu měli děti? Samozřejmě to dodnes do jisté míry platí, nicméně moderní člověk nezamrzlý v době kamenné bere vztah i jako krásné naplnění života. Hledá v něm souznění, porozumění, parťáka do života. Moderní a inteligentní žena hledá muže, o kterého se bude moct opřít a bude s ním moct podnikat spoustu věcí. Nejen proto, aby ji někdo oplodnil.

#4 Nevědí, o co přicházejí

Moc dobře si my dobrovolně bezdětní uvědomujeme, co obnáší těhotenství, porod a výchova dítěte. Vídáme to dennodenně kolem sebe a třeba i u svých kamarádek a příbuzných. Jenže v tom nenacházíme zalíbení. Že by žena, která po dětech netouží, jako mávnutím kouzelného proutku změnila názor, když vagínou protlačí 3,5kilového „drobečka“, který ji roztrhne až na záda? Možné to je. Ale ne u žen, o kterých víme, že tohle odmítají.

#5 Nenávidí děti

Abychom byly přesné – nesnášíme uřvané a nevychované zmetky. Na druhou stranu máme ve spoustě případů tak nějak přirozeně rády děti svých kamarádek a rodinných příslušníků, protože k nim patří. Akorát nám stačí si s těmihle dětmi na hodinku pohrát a pak se rády vracíme do svého bezdětného světa.

Z jakého mýtu kolem dobrovolně bezdětných jdeš do vývrtky ty? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články